UDs reiseråd

Nordmenn flest velger Norge

Undersøkelse viser at folk flest følger UDs reiseråd og dropper utenlandsferien i år.

REISERÅD: Det er ikke anbefalt å reise til Spania med dagens reiseråd. Her fra Tenerife. Foto: NTB
REISERÅD: Det er ikke anbefalt å reise til Spania med dagens reiseråd. Her fra Tenerife. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En undersøkelse gjennomført av Respons analyse på vegne av Fremtind i slutten av mai, viser at 85 prosent av de spurte oppgir at de vil følge reiserådene til UD. Sommerplanene er å bli hjemme, dra på bilferie eller på hytta.

Samtidig sier noen at de vil reise utenlands uansett.

Både for de som vil tilbringe ferien i Norge eller i et annet land, gjelder det å følge en del råd, påpeker assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Dette sier reiserådet

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette reiserådet gjelder til 1. juli 2021.

Det er samtidig noen unntak for land og regioner i Norden og land i EØS/Schengen-området som har lav smitte og defineres som gule land: Akkurat nå er dette flere regioner i Finland, Island og Grønland.

Også Malta har nå så lave smittetall at de etter alt å dømme vil bli unntatt fra reiserådet i løpet av kort tid.

De fleste reiseforsikringer gir ikke dekning dersom du reiser til et land det er utstedt reiseråd mot - som per i dag altså er de fleste land i verden. Europeiske Reiseforsikring har derimot valgt å gi kundene gyldig reiseforsikring i EU, Schengen-området og Storbritannia fra og med 27. mai.

Så mange vil utenlands

I undersøkelsen oppgir 10 prosent at de vil trosse UDs reiseråd og reise utenlands i sommer. 8 prosent vil reise utenlands om de er vaksinert, mens 2 prosent vil reise selv uten at de er vaksinert.

De fleste vil reise til Europa, noen til USA og kun et fåtall oppgir at de skal reise til Asia.

Vi har spurt assisterende helsedirektør Espen Nakstad om hva hans råd er til de som eventuelt velger å reise utenlands før reiseforbudet opphører.

- Å sette seg inn i reglene der de skal reise, og følge med på endringene framover. Ordningen med vaksinesertifikat i EU skal være klart i juni-juli, og i Norge vil det eventuelt bli klart før, som vi kan bruke i norden hvis norden er raskt ute, sier Nakstad til Dinside.

Han legger til at det er en del usikkerhetsmomenter knyttet til forskjellen på én og to doser vaksine, om det vil påvirke reisemulighetene, og hvordan det blir for barn til vaksinerte foreldre.

- Dette blir ikke bestemt før alle har kommet opp med sin vaksinesertifikatordning. Reiser man i sommer må man følge med på disse tingene, understreker Nakstad.

Han legger til at en viktig tilleggsfaktor er smittesituasjonen i Europa og når den eventuelt blir bedre, som både kan påvirke hvilke land som går fra rødt til gult og bruken av karantenehotell.

- Jeg anbefaler å følge med på europakartet over smitte utover sommeren, sier Nakstad.

Vaksinesertifikat kan åpne for reiser

EU skal ifølge NTB ha kommet til enighet om en felles ordning for vaksinesertifikat, som også Nakstad viser til.

Samtidig foreslo EU-kommisjonen mandag 31. mai at fullvaksinerte som har vaksinesertifikat, bør slippe krav om testing og karantene ved reiser mellom EU-land.

Det er tidligere sagt at datoen for når EU skal ha et vaskinesertifikat på plass, er 21. juni.

Trygt med innenlandsreiser?

Som kjent ble det åpnet for innenlandsreiser med trinn to av gjenåpningen i Norge 27. mai. Men tar man en risiko ved å reise innenlands i sommer?

- Man bør sette seg inn i situasjonen på stedet man kommer til. For eksempel har Trondheim nå strengere tiltak enn andre steder, sier Nakstad.

Han påpeker at man ikke skal ikke unngå å reise innad i Norge nå, og at det er trygt.

- Det gikk fint i fjor og jeg tror det går fint i år også. Samtidig bør man sette seg inn i lokale forhold, og følge råd og anbefalinger for å unngå smitte, er rådet Nakstad gir Dinsides lesere.

Norgesferie? Dette skal vi i sommer

Fremtinds undersøkelse viser også hva nordmenn oppgir å skulle gjøre i løpet av norgesferien. Her er det flest nordmenn skal gjøre på sin norgesferie.

  • 50 prosent oppgir at de skal være hjemme
  • 42 prosent oppgir at de skal på bilferie i Norge
  • Vel 4 av 10 skal på hytta i sommer
  • Nær 1 av 5 skal pusse opp
  • 16 prosent skal på telttur

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer