Nordmenn i Spania får karantenevarsel fra Helsedirektoratet

Fredag kan det bli innført karantenekrav for reisende fra Spania. Helsedirektoratet sender nå ut SMS-varsel til nordmenn som befinner seg i landet.

REISERÅD: Nordmenn i Spania mottar karantenevarsel fra norske myndigheter. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB Scanpix
REISERÅD: Nordmenn i Spania mottar karantenevarsel fra norske myndigheter. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Med dagens smittesituasjon er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil får karanteneplikt fra og med fredag denne uken, sier assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad i en pressemelding.

Regjeringen vil i slutten av denne uka avgjøre om Spanias status endres fra grønn til rød, noe som vil innebære gjeninnføring av karantenekravet ved innreise til Norge.

Kan bli rødt

– Det er landenes status ved innreisetidspunktet til Norge som er avgjørende for om du får ti dagers karantene, sier Nakstad.

I går kom FHI med en advarsel om at Spania kan bli «rødt» i slutten av denne uka dersom det ikke skjer endringer de nærmeste dagene.

– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI i en pressemelding.

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer

Kan bli pålagt karantene

Reisende fra Spania som ankommer Norge den dagen Spania har rød status, vil dermed bli pålagt ti dagers karantene, selv om statusen til Spania skulle endres til grønn i karanteneperioden.

Hvis dette skulle skje, oppfordrer Helsedirektoratet likevel at man følger med på mulige coronasymptomer og tester seg hvis man får luftveissymptomer eller feber.

Spredningen av coronaviruset har særlig tiltatt i de nordlige regionene Aragón og Catalonia. I resten av Spania er smittetallene lave. Karantenekravene vil likevel gjelde uansett hvor i Spania man har oppholdt seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer