Nordmenn kutter i reisebudsjettet for sommeren

Mens nordmenn i gjør seg klar for sommer i eget land, regner nesten fem av ti med å bruke mindre penger i år. Ikke siden 2013 har feriebudsjettet vært lavere.

DRAMATISK KUTT I FERIEBUDSJETTET: Nordmenn har ikke hatt så lavt feriebudsjett siden 2013. I snitt planlegger vi å bruke 13.411 kroner på årets ferie. I fjor var dette beløpet 19.841 kroner. Mange satser på egen eller familiens hytte, andre velger bobil eller camping. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
DRAMATISK KUTT I FERIEBUDSJETTET: Nordmenn har ikke hatt så lavt feriebudsjett siden 2013. I snitt planlegger vi å bruke 13.411 kroner på årets ferie. I fjor var dette beløpet 19.841 kroner. Mange satser på egen eller familiens hytte, andre velger bobil eller camping. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en undersøkelse som Ipsos har gjort på vegne av DNB.

Nesten halvparten (45 prosent) av de spurte sier de skal bruke mindre penger på ferie denne sommeren enn i fjor. Det er dobbelt så mange som tidligere år.

40 prosent regner med å bruke omtrent like mye som i fjor, mens 5 prosent anslår at de vil bruke mer.

I snitt planlegger respondentene å bruke 13.411 kroner på årets ferie. I fjor var dette beløpet 19.841 kroner.

HØYT SVEV: En drone følger ekstremsportutøveren Vest Ovcharove, som spinner gjennom lufta over Lysebotn. Så går det galt. Bilder fra Kamera One. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

– Ikke siden vi begynte målingen i 2013 har beløpet vært lavere. Til sammenligning var beløpet på 19.841 kroner i 2019 og 22.090 i 2018, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

Nærmere tre av fem sier at den planlagte sommerferien har blitt kansellert eller avbestilt, som følge av korona.

25 prosent oppgir en vanskeligere økonomisk situasjon som årsak til at man må avlyse eller gjøre om på årets ferieplaner.

Håper folk benytter tilbudet

På grunn av reiserestriksjonene har regjeringen oppmuntret nordmenn til å dra på norgesferie. Direktør Astrid Bergmål i Virke Reiseliv tror ikke nødvendigvis det er automatikk i at folk som avlyser utenlandsferien, bruker pengene i Norge i stedet.

– Vi håper jo at flest mulig har lyst å reise i eget land og bruke det kommersielle reiselivstilbudet, som hoteller og aktiviteter, sier hun til NTB.

Hun tror imidlertid ikke at ferierende nordmenn alene klarer å redde inn inntektstapet reiselivsbedriftene får når utenlandske turister avlyser sine norgesturer.

– Mange nordmenn har vanligvis hatt både en tur i Norge og en tur i utlandet i sommerferien. Det er ikke gitt at de utvider norgesferien sin når utenlandsturen ryker, sier Bergmål.

Velger hytte og camping

En fersk undersøkelse gjennomført av Finn.no reise i samarbeid med Norstat, viser at over 70 prosent av nordmenn skal reise bort i Norge i ferien, og cirka halvparten har planer om å bo på egen eller familieeid hytte.

15 prosent av de som skal reise i Norge at de har planer om å leie en hytte.

Finn melder om enorm etterspørsel etter hytter til leie.

Det er også veldig stor etterspørsel etter både leie og kjøp av bobiler. I en uhøytidelig spørreundersøkelse på Dinside sier 64 prosent at de vurderer bobil-ferie i sommer - og da å kjøre rundt. 18 prosent sier de vurderer ferie med campingvogn - også de ønsker å kjøre denne rundt.

SOMMERFERIEN: For de aller, aller fleste vil sommerferien i år bli i Norge, og her er det et hav av muligheter! Video: Kristin Sørdal. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Allerede rundt påsketider meldte sportsbransjen om en kjempe-boom i salg av hengekøyer og telt for overnatting ute.

I 2019 sov tre av fem ute i naturen og organisasjonen Norsk Friluftsliv spår at overnattingstrenden ennå ikke har nådd toppen og at enda flere vil prøve friluftslivet i sommer.

– Det å overnatte ute er en billig og lavterskel aktivitet, som kan gi store opplevelser uten mye planlegging. Vi vil nok se at overnatting i telt eller hengekøye blir en av de mest populære aktivitetene blant unge denne sommeren, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Rimeligere alternativer

DNBs undersøkelse viser at dem som er berørt økonomisk på grunn av coronasituasjonen, i snitt planlegger å bruke 11.992 kroner på årets sommerferie, mens dem som ikke er berørt, legger opp til et feriebudsjett på 14.328 kroner.

Dette er fortsatt en god del lavere enn fjoråret.

– Når folk reiser i eget land, benytter de ofte anledningen til å besøke venner og kjente eller å dra på hyttetur. Og dermed bruker de gjerne mindre penger enn de ville gjort i utlandet. Men vi håper selvfølgelig at flest mulig velger å feriere i Norge på en litt annen måte i år – og prøver ut mer av tilbudet, sier Bergmål i Virke.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Før helgen gjorde regjeringen det klart at reiserådene om å unngå ikke-nødvendige utenlandsreiser opprettholdes fram til 20. august. Samtidig åpnet de for at det kan komme lettelser for reiser i Norden fra 15. juni og til enkelte europeiske land fra 20. juli.

Allerede før avgjørelsen ble offentliggjort, viste en undersøkelse Respons Analyse utførte for SpareBank 1 at bare 5 prosent av de spurte hadde tenkt seg til utlandet i sommer.

64 prosent av de spurte svarte at reiseplanene for sommerferien var endret.

Se vår samleside for norgesferien for flere aktuelle saker!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer