Nordmenn mer utsatt for denguefeber enn malaria

Nordmenn blir oftere smittet av denguefeber enn malaria, sier Sverre Kjølstad, lege og medisinsk direktør i Europeiske Reiseforsikringer.

Publisert
Sist oppdatert

De fleste nordmenn vet om faren for å bli smittet med malaria, men ikke mange er klar over faren for å bli smittet av denguefeber.

The Pan American Health Organisation advarer om en mulig denguefeber-epidemi i Karibia i vinter.

Ifølge Sverre Kjølstad, lege og medisinsk direktør i Europeiske Reiseforsikringer, er det hvert år flere nordmenn som blir smittet av denguefeber enn av malaria.

- Når det gjelder malaria snakker vi om 1-5 smittede nordmenn hvert år, mens for denguefeber er antallet 10-20, sier Kjølstad.

Han forteller videre at færre skandinaviske turister får malaria nå enn tidligere, enda malaria blir mer og mer utbredt i Afrika.

Ingen vaksine

Mens det går an å ta malariatabeletter for å unngå å bli smittet, finnes det ingen andre forholdsregler å ta mot denguefeber enn å dekke seg til og bruke myggmiddel.

- Er ikke nordmenn klar over faren for å bli smittet av denguefeber?

- Nei, jeg tror ikke det.

Kjølstad understreker at malaria er mye farligere enn denguefeber.

Ifølge Kjølstad viser WHOs tall at hvert år smittes 40-50 millioner mennesker av denguefeber. Av disse utvikler 0,5-1 million dengue hemoragisk feber (DHF), som fører til indre blødninger. 20-30.000 mennesker dør hvert år av DHF. Det betyr at 1-2 prosent av de som smittes av denguefeber utvikler DHF, og 3-6 prosent av disse igjen dør av dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer