Norge billigst på julecharter

Svenskene har lenge vært billigste utgangspunkt for charterreisende. Ifølge vår pristest er situasjonen nå snudd på hodet, og vi finner de billigste reisene fra Norge.

Julecharter er billigst fra Norge.
Illustrasjonsfoto: Sverre Lønseth Foto: Sverre Lønseth
Julecharter er billigst fra Norge.
Illustrasjonsfoto: Sverre Lønseth Foto: Sverre Lønseth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har sjekket charterprisene til Syden i juleferien, og finner store prisforskjeller – de fleste i norsk favør. I våre priseksempler kan en familie på fire få toukersturen inntil 10.000 kroner billigere fra Norge, enn hva tilsvarende reise koster fra Sverige med utgangspunkt i dagens kronekurs.

Norge billigst på julecharter

 1. Priser for familien på fire
 2. Priser for to

Skroll ned for mer.


Vi har sjekket til sammen 36 priser på julecharter til sydligere breddegrader; 18 priser for familien på fire og like mange priser for et par uten barn. Avreisestedene vi har sammenliknet er Oslo og Göteborg. To voksne kan få reisen drøye 5.000 kroner billigere fra Norge enn fra Sverige, og barnefamilien får reisen inntil 10.000 kroner rimeligere fra Gardermoen enn fra Landvetter.

I vår prissammenlikning er norske charterpriser lavere enn tilsvarende svenske i 31 av 36 tilfeller. Dette er hyggelig for norske charterselskaper og norske reisende, men det har ikke alltid vært slik.

- Det skyldes flere faktorer. For det første har den svenske kronen styrket seg litt; for ett år siden hadde vi en kursdifferanse på rundt 20 prosent, nå ligger den på rundt åtte til ni prosent. For det andre har det svenske markedet blitt vanskeligere i det siste, noe som gir seg utslag i prisnivået i Sverige. For det tredje, og her snakker jeg bare for Ving sin del, har vi gjennomført en vesentlig kostnadsreduksjon her hjemme, vi har bedret innkjøpet og dermed kunnet senke det generelle prisnivået. Og det er summen av alle disse faktorene som gjør at bildet har endret seg slik det har gjort, sier Christian F. Grønli, administrerende direktør i Ving Norge.

Grønli kan også fortelle at det endrede prisbildet mellom Norge og Sverige merkes på Vings kontorer langs grensen. Det er mindre etterspørsel etter reiser fra Sverige nå, enn det har vært.

Det er også verdt å huske på at prisdifferansene mellom Norge og Sverige kan skyldes variasjoner i høysesong og lavsesong. Når det er høysesong og høye priser her hjemme, kan det godt være lavsesong og lavere priser i Sverige – og vice versa.

Testen

Vi har sjekket prisene hos charterselskapene Ving, Star Tour og Apollo, som alle har norske og svenske avdelinger. Vi har sammenliknet prisene for nøyaktig samme reise som den norske og den svenske avdelingen av det enkelte charterselskapet tilbyr. Ønsket reiseperiode er to uker i jule- og nyttårsferien, fortrinnsvis med avreise siste helgen før jul. Der dette ikke har vært mulig, og avreisen er blitt satt tidligere, vil du se det fra tabellene. Avreiseflyplass i Norge er Oslo Gardermoen, og i Sverige Göteborg Landvetter. Reisemålene er populære feriesteder som Kanariøyene, Mallorca og Egypt.

Parferie

Ifølge vår pristest, kan to voksne få reisen opptil 5.910 kroner billigere i Norge enn i Sverige. Dette er prisdifferansen for en toukersreise til La Gomera med norske Star Tour og svenske Fritidsresor. Hos samme byrå finner vi også den minste prisdifferansen, som er 63 kroner for to uker på Lanzarote, i norsk favør.

Familieferie

Familien på fire, bestående av to voksne og to barn i alderen to til elleve år, kan ifølge vår pristest få reisen opptil 10.810 kroner rimeligere fra Norge enn fra Sverige. Men vi har også funnet tilfeller der reisen fås billigere fra Sverige enn fra Norge; på en toukerstur til Gran Canaria kan familien spare inntil 5.059 kroner på å reise fra Sverige fremfor fra Norge. Da er avreise riktignok en uke tidligere enn det vi i utgangspunktet ønsket.

I 31 av 36 tilfeller er reisene billigst fra Norge, men i fem tilfeller kan du også spare gode penger på å reise fra Sverige. Det er altså størst mulighet for at du finner den billigste reisen med avreise fra norsk jord, men tar du deg tid til å sjekke tilsvarende reises pris fra Sverige, kan det ennå godt hende at det er tusenlapper å spare.

Ut å reise?


Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer