Reiseråd

Norge med lavest smitte i Europa

Norge har lavest smitte i Europa. Nå støtter regjeringen EUs nye farge-reisekart.

POSITIV TIL NYTT REISEKART: Helseminister Bent Høie er positiv til de nye reiserestriksjonene med felles fargekoder og regler for reiser innad i EU og EØS. Foto: NTB scanpix
POSITIV TIL NYTT REISEKART: Helseminister Bent Høie er positiv til de nye reiserestriksjonene med felles fargekoder og regler for reiser innad i EU og EØS. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittetallene øker i Norge og i hele resten av Europa, og det offisielle smittetallet i Norge er langt over det som norske myndigheter har som grense for å rødmerke andre land.

Likevel er det Norge som for øyeblikket er «best i klassen»:

Ifølge de siste smittetallene fra den europeiske smittevernorganisasjonen ECDC, har Norge det laveste antallet nye smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

I Norge er dette tallet nå 34,3 nye smittede per 100.000.

Landene med lavest antall nye smittede

Nestemann på lista etter Norge, er Kypros, med 38,1 nye per 100.000 innbyggere.

Norske myndigheter har flere kriterier for å rødmerke land, og smittetallet er et av dem.

Land med lavere smittetall enn 20 er merket gule i Utenriksdepartementets (UDs) europakart - og land med høyere smitte enn 20 nye siste 14 dager, blir merket røde.

Siden midnatt natt til lørdag 10. oktober er hele Europa rødt, med unntak av noen regioner i Sverige og Finland.

Ifølge de siste tallene fra ECDC, er dette landene med lavest smitte, etter Norge og Kypros:

Finland med 44,9, Estland med 46,5 og Hellas med 46,1.

Smittetallet i Sverige er 72,5 og i Danmark er det 98,9.

REISERÅD: Skal du reise til et rødt land, må du huske på dette. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Høyere grense med nytt EU-kart

Nå er EUs medlemsland enige om et felles fargekart for reiserestriksjoner. Det nye systemet er mer liberalt enn det norske, men får likevel støtte fra regjeringen.

Dersom Norge retter seg etter de nye EU-linjene, vil det bety at grensetallet for røde land økes til 50.

– Norge har stilt seg positiv til dette initiativet. Dette vil kunne skape forutsigbarhet for landene og avverge ubegrunnede hindringer, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en redegjørelse for Stortinget tirsdag om koronakrisen.

– Samtidig er det opp til nasjonale myndigheter å vurdere risikobildet og beslutte tiltak ut fra nasjonale forhold, sa Høie.

Dinside skrev i går om de nye reisereglene for EU.

Som du kan se i omtalen av de nye fargekodene nedenfor, innføres det flere farger enn vi er vant til med det norske trafikklyssystemet i dag: Det legges opp til grønn, oransje, rød og grå.

For grønne land er smittegrensen for nysmitte og grønn fargekode, satt til 25 per 100 000 innbyggere siste 14 dager.

I dag er denne grensa 20 i Norge.

Ifølge de siste smittetallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, er det per i dag ingen land i Europa som oppfyller det nye kravet for grønne land.

Graderte restriksjoner

Som ventet vedtok EU-landenes europaministre det nye fargekartet tirsdag, etter at det ble oppnådd enighet om forslaget forrige uke.

Hovedgrepet er et felles fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittenivå de siste 14 dagene. Det anbefales at det ikke legges restriksjoner på innreise fra grønne regioner, men landene kan ha restriksjoner for innreise fra andre områder.

For regioner som er oransje, røde eller grå – sistnevnte er områder med begrenset tallgrunnlag – kan medlemslandene kreve karantene eller testing ved innreise. Ministrene anbefaler at det skilles mellom eventuelle tiltak for oransje og røde områder.

Vedtaket legger også opp til et felles skjema for sporing av reisende for de landene som krever dette.

Mer liberale grenser

Dette likner «trafikklys»-systemet som Norge innførte tidligere i høst. Men i anbefalingene fra EUs ministerråd legges det opp til vesentlig mer liberale grenser for gult og rødt nivå enn de grensene som gjelder i Norge i dag.

De nye anbefalingene er ment å rydde opp i et forvirrende og kaotisk lappeteppe av nasjonale reiseråd, og EU-rådets utgangspunkt har vært at de også skal gjelde for EØS-land som Norge.

Anbefalingene er likevel ikke juridisk bindende for medlemslandene.

Slik er anbefalingene

EU-landene er enige om fire fargekoder for å angi hvor stor spredningen av koronaviruset er i et land eller en region. Fargene skal være basert på antall tester per 100.000 innbyggere, antall nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere og andel positive tester de siste to ukene.

Grønn: Færre en 25 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere og færre enn 4 prosent positive prøver.

Oransje: Færre enn 50 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere og 4 prosent eller flere positive prøver, eller 25–150 nye smittetilfeller og færre enn 4 prosent positive prøver.

Rød: 50 eller flere nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere og 4 prosent eller flere positive prøver, eller 150 eller flere nye smittetilfeller.

Grå: Der det ikke er nok informasjon eller der det testes færre enn 300 personer per 100.000 innbyggere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer