Norge på langs - uten trening

Er det mulig å sykle 180 mil på 25 dager, uten å ha trent? Det har DinSides teknologiredaktør tenkt å finne ut.

Publisert
Sist oppdatert
- Jeg håper at prosjektet mitt kan inspirere flere til å gjøre alvor av ideene sine. Livet er for kort til å kaste det bort på planlegging. (Bjørn Eirik Loftås)


Det er ikke første gangen DinSide-veteran Bjørn Eirik Loftås gjør seg klar for mange mil på sykkelsetet. En augustdag i 2002 bestemte han seg for å sykle distansen Hønefoss - Bergen.

Et par dager senere, og helt uten sykkeltrening, satt han på sykkelen. Og til tross for at de fysiske forutsetningene ikke akkurat var på topp, syntes han den rundt 40 mil lange turen forløp relativt greit.

- Å sykle langt handler i stor grad om motivasjon og viljestyrke. Jeg var dessuten heldig og fikk godvær under hele turen, så utfordringen ble egentlig mindre enn jeg hadde sett for meg på forhånd, sier Loftås til DinSide Helse.

I videoen under forteller han litt mer om forberedelsene og hvordan det hele kom i stand:

Sykkeltur (wmv 47 040 kB)


4 1/2 ganger så langt

Viljestyrken blir nok satt på kraftige prøver når Loftås straks legger ut på langtur igjen, denne gangen neppe med godvær-garanti. Bergen er nemlig byttet ut med Tromsø, og distansen er mer enn firedoblet. Men det viktigste målet er i følge 36-åringen turen i seg selv.

- Vel så mye som å sykle 180 mil og teste sine egne grenser dreier dette seg om å bryte opp fra åtte-til-fire-tilværelsen og gjøre noe helt annet for en periode, sier Loftås, som ønsker å gjøre ting litt annerledes nå enn forrige gang han la ut på langtur.

- Da jeg syklet til Bergen var jeg mer opptatt av kart, avstander og hastigheter, enn å nyte selve turen. Den fellen skal jeg ikke gå i denne gangen, sier han ettertenksomt.

Å sykle langt handler mye om viljestyrke og motivasjon. Loftås trenger begge deler når han nå legger ut på den lange turen mellom Jessheim og Tromsø.
Å sykle langt handler mye om viljestyrke og motivasjon. Loftås trenger begge deler når han nå legger ut på den lange turen mellom Jessheim og Tromsø. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dårlig form

At dette blir "noe helt annet" bør vel være hevet over en hver tvil. Loftås sitter normalt fordypet i en eller annen datateknisk duppeditt og skriver artikler for DinSide Data. De fysiske utskeielsene står ikke akkurat i kø i hverdagen, og som så mange andre har også Loftås merket at en stillesittende livsstil ikke akkurat bedrer den fysiske formen.

- Jeg har nettopp gjennomført en utholdenhetstest hos NIMI, og den var slett ikke noe å skryte av, med et oksygenopptak på litt over 30. Det eneste som egentlig burde vært lavere, er BMI-en som dessverre også er over 30, gliser den velvoksne bergenseren.

- Disse målingene er imidlertid bare med på gjøre meg mer tent på å løse utfordringene som ligger foran meg. Det er rett og slett på tide å gjøre noe med situasjonen, forteller en tydelig fokusert Loftås.

Snill start

Etter råd fra NIMI har han lagt opp til en relativt snill start. Første etappe går fra Jessheim til Sand i Nord-Odal, en distanse på cirka 5 mil. Andre etappe går fra Sand til Elverum, tredje etappe fra Elverum til Koppang. Ingen av de første dagsetappene overstiger 10 mil.

Målet er å nå Orkanger i Sør-Trøndelag på seks dager. Der har han lagt inn en hviledag. Deretter er det litt mer åpent, men etter å ha krysset Trondheimsfjorden med ferge fra Flakk til Rørvik, vil han etter hvert peile seg inn på kystveien riksvei 17.

Fra Bodø blir det båt til Lofoten, sykling gjennom hele Lofoten og Vesterålen, båt fra Andenes til Gryllefjord, og etter å ha krysset Senja blir det ferge fra Botnhamn til Brensholmen på Kvaløya.

De siste seks milene deles i to, med overnatting hos familie i Eidkjosen og til slutt i Tromsdalen.

Totalt er det snakk om en tur på i overkant av 180 mil.

Puslespill

Hva tror du?

Hvor langt kommer Loftås på 25 dager? (Avsluttet)
Til Tromsø!(51%) 243
Rundt første sving(11%) 53
Til Bodø(9%) 41
Til Orkanger - deretter blir det ingen ork, bare anger(5%) 26
Til Lofoten(5%) 25
Til Sandnessjøen(4%) 21
Tynset(4%) 18
Til Vesterålen(4%) 17
Elverum(4%) 17
Til Brønnøysund(3%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Min far møter meg i Orkanger, og forhåpentligvis har han med nye forsyninger av rene klær og ullundertøy, ler Loftås, som naturligvis har et puslespill å legge når det gjelder pakking. Det blir fokus på ting som er lett, varmt og tar liten plass.

PCen er ny og veier 1,8 kg. Soveposen er også i mikro-klassen. Teltet lar han ligge igjen hjemme, men budsjettet er definitivt stramt. Overnattingene skjer i hovedsak i campinghytter.

- Jeg tipper en mørbanket kropp har best av å ligge i en ordentlig seng. Dessuten trenger jeg strøm for å lade medbragt utstyr, sier Loftås og viser fram remediene sine: Bærbar PC, modem for mobilt bredbånd, to mobiltelefoner, sykkel-GPS, MP3-spiller, videokamera og fotoapparat. For helt fri fra duppedittene kan en teknologiredaktør aldri ta.

- Jeg skal lage reportasjer underveis fra stedene jeg er innom, og naturligvis skal jeg legge ut en reiseblogg på DinSide.no, forteller Loftås.

Lavt budsjett

Bortsett fra duppedittene er lite eller ingenting av utstyret av den kostbare typen. Sykkelen er kjøpt på den lokale Coop OBS! og kostet 1.990 kroner, riktig nok satt ned fra 2.990. Sykkelveskene er hentet fra tilbudshyllene på Lidl. Prosjektet er med andre ord langt fra elitepreget.

- Mange har lyst til å ta et steg til siden og gjøre noe helt annet for en periode, men bare de færreste gjør det. Jeg håper at prosjektet mitt kan inspirere flere til å gjøre alvor av ideene sine. Livet er for kort til å kaste det bort på planlegging. Jeg vet ikke om jeg klarer å nå Tromsø på 25 dager, men om det blir sprekk har jeg i det minste prøvd, avslutter han overbevisende.

Les også: Slik får du stålkondis

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer