Norge vinner på klimaforandringene

Norge er blant landene som vil vinne på klimaforandringene, ifølge en fersk studie fra Deutsche Bank.

Publisert
Sist oppdatert
... både Sverige og Norge vil ifølge Deutsche Bank profittere på skiturismen, på grunn av snøsikkerheten som man mener vil bli bevart til 2030.


Norge og Nord-Europa er de store vinnerne i klimakrisen, ifølge en fersk rapport fra Deutsche Bank. Sommersesongen i Nord-Europa vil bli lengre som et resultat av økte temperaturer, og ifølge den tyske studien vil Skandinavia endog kunne ta markedsandeler fra Alpene når det gjelder skiturisme - da snøsikkerheten er bedre lengst mot nord enn i Alpene.

TEST DEG SELV om norsk natur

Turiststrømmen vokser uansett ...

De regionale og sesongbetonte turiststrømmene vil forskyve seg etterhvert som klimaforandringene setter seg, og her er det både vinnere og tapere. Studien konkluderer med at klimaforandringene for de fleste medfører risiko heller enn muligheter. Det er imidlertid ubestridt at turistindustrien er en vekstbransje, på tross av utfordringene med klimaforandringene. Det har bransjen vist etter siste års mange katastrofer som eksempelvis terroranslag på Bali, i Marokko eller Egypt - eller SARS-utbrudd eller kriger. På tross av disse katastrofene, har turistbransjen økt med gjennomsnittlig 4 prosent siden år 2000.

Lengre somre kan gi flere turister til Nord-Europa og Norge, ifølge studien fra Deutsche Bank. Foto: Colourbox
Lengre somre kan gi flere turister til Nord-Europa og Norge, ifølge studien fra Deutsche Bank. Foto: Colourbox Vis mer


Nord-Europa vinnerne

Ifølge studier er det altså Nord-Europa som er blant de heldige vinnerne etter klimaforandringene. Sommersesongen blir som tidligere nevnt lenger, og ifølge studien vil ikke vinterturismen lide under økte temperaturer, da Skandinavia er mer snøsikkert enn Aplene - på de rette høydene, vel å merke.

Danmark vil profitere stort på sommerturister, da økte temperaturer vil føre til at landet blir mer attraktivt for flere, samt at sesongen blir lengre. Blant landene Sverige, Norge og Finland, er Sverige ifølge studien fra Detusche Bank det landet som har best forutsetninger for å profitere på økt sommerturisme. Norge trekker mest turister på grunn av sine fjorder og Nordkapp, ifølge studien. Men både Sverige og Norge vil ifølge Deutsche Bank profittere på skiturismen, på grunn av snøsikkerheten som man mener vil bli bevart til 2030. Generelt vil Nord-Europeiske land profitere på økte temperaturer og lengre sesonger, som åpner for turistvekst.

Norges syv underverk

Taperne ...

Taperne i Europa blir ifølge Deutsche Banks studie Middelhavslandene. Høyere temperaturer og vannmangel kan virke avskrekkende på turistene i hovedferietiden. Dette gjelder fremfor alt landene i det østlige Middelhavet.

Vi har allerede fått en forsmak på hetebølger og tørkeperioder i Middelhavslandene. Du husker kanskje skogbrannene i Hellas, Syd-Italia, Gran Canaria og Tenerife de siste årene?

Hetebølger og ekstremtemperaturer er også en utfordring for drikkevannforsyningene og landbruksrettet vanning, og også for svømmebassenger og endog golfbaner - de to sistnevnte er populære turistaktiviteter i Middelhavslandene. Økte havtemperaturer vil få konsekvenser for dykkerturismen, ettersom økte temperaturer eksempelvis kan skade eller endog drepe koraller, som er store trekkplastre for dykkerturister.

Økte temperaturer vil selvsagt også føre til endringer innen vinterturismen, hvor snøsikkerhet blir stadig viktigere for turistene. Skisesongen blir kortere, og man må høyere opp for å forvente samme mengde snø som tidligere befant seg mye lavere. I Alpene er det forventet en økning i snøfallgrensen på 300 meter, innen år 2030. Dette betyr at du må opp i 1.500 meters høyde for å komme opp i snøsikre områder i Alpene.

Bilen verre enn flyet for klimaet

Økonomisk avhengig av turistene

De store taperne etter klimaforandringene er ifølge studien de fattige landene som forventer vekst og utvikling basert på inntektene som turismen bringer.

Klimaforandringene vil føre til særdeles graverende konsekvenser for land hvis økonomi er avhengig av turismen. I Europa er dette land som Malta, Kypros, Spania, Østerrike og Hellas. I Karibia er Bahamas og Jamaica spesielt utsatt, i Asia rammer det Thailand og Malaysia og i Afrika Tunisia og Marokko, i tillegg til øystatene i Sør-Stillehavet og Det indiske hav. Dersom turistene uteblir herfra, blir de økonomiske tapene graverende.

Reiser heller på norske turistveier


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer