Norgesferie:

Norges 12 beste reiser i 2023

Reisekalenderen som gir deg toppen av Norge – måned for måned.

DRØMMEN: Sørlandskysten er full av opplevelser, uthavner og småbyer. Risør er en av dem. Foto: Odd Roar Lange
DRØMMEN: Sørlandskysten er full av opplevelser, uthavner og småbyer. Risør er en av dem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn fortsetter å reise, både til utlandet og i eget land. Og 2023 kan bli et nytt rekordår for Norges-reiser.

Innovasjon Norges reisestatistikk for 2022 viser at nordmenn reiser mer enn før i sitt eget land. Og i tillegg har vi fått tilbake mange av gjestene fra Tyskland, USA, Sverige, Nederland, Danmark, Frankrike, Sveits, Italia, Belgia og Østerrike.

Til og med gjester fra som Singapore, De forente arabiske emirater og Qatar har kastet sine øyne på ferielandet Norge.

Det er godt nytt for reiselivsnæringen. Og at nordmenn som vil oppleve sitt eget land som feriemål i det nye året ikke bør vente for lenge før de bestiller.

Men hvor bør du reise? Her er vårt beste tips for Norges-ferie 2023, måned for måned.

Januar: Oslo

VINTEROSLO: Mange forbinder Oslo med vår og sommer. Men prøv gjerne byen i vinterprakt. Foto: Odd Roar Lange
VINTEROSLO: Mange forbinder Oslo med vår og sommer. Men prøv gjerne byen i vinterprakt. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Vinterbyen Oslo er noe helt annet enn sommerbyen. La gå at det kan være noen dager med kald vind mellom husene i sentrum. Men, det er også en flott tid for dem som er godt skodd og kledd.

Du får med deg januarsalget i hundrevis av butikker. Og et stort utvalg av kulturopplevelser.

Oslo-Filharmonien har sin nyttårskonsert 4. og 5. januar, kulturscenen Latter har et stort og omfangsrikt program, Nyttårskonserten med Schönbrunn slottsfilharmonikerne fra Wien er 20. januar.

Ønsker du mer reiseinspirasjon så er det reiselivsmesse på The Hub 8. og 9. januar.

Februar: Longyearbyen

Har du lyst til å ta av deg skoene når du går inn på hotellet eller restauranten? Synes du det er nok med én dagligvarebutikk? Finner du fram selv om gatene i byen bare har nummer og ikke noe navn?

HULELIV: Besøker du Longyearbyen i vinter så kan du også være med guidene under isen. Foto: Odd Roar Lange
HULELIV: Besøker du Longyearbyen i vinter så kan du også være med guidene under isen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Da kan det være at Longyearbyen er noe for deg. Og én ting er jeg sikker på: Du glemmer aldri et februaropphold i Longyearbyen på Svalbard.

Dagslyset er kommet tilbake etter mørketida, men det er fortsatt mørkt om kvelden og natta slik at du, når det er skyfritt, kan oppleve det magiske nordlyset og den fantastiske stjernehimmelen.

Jeg anbefaler å bli med på hundesledetur eller snøscootersafari med kvalifiserte guider.

Mars: Å i Lofoten

Lofoten er virkelig er perlerad av opplevelser. Det er mang en turist som har gått på en tidssmell fordi de satte av for lite tid til å oppleve denne fantastiske delen av Norge.

FANGSTLIV: I Lofoten får du være med ut og fangste fra sjøens matfat. Foto: Odd Roar Lange
FANGSTLIV: I Lofoten får du være med ut og fangste fra sjøens matfat. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

De fleste har hørt om Svolvær, Henningsvær og Reine. Og du har sikkert fått med deg Norges korteste bygdenavn «Å». Men det er ikke alle som vet hvor vakkert det er her.

Fram til cirka 1950 lå det flere småbygder vest for Å og rundt Lofotodden. Fraflyttingen ble fullført i 1951 etter at staten ga tilskudd til flytting.

Tar du turen hit i 2023 så får du oppleve et veldig flott fiskevær, der det er lagt vekt på å beholde noe av det autentiske samtidig som man har utvikler moderne turisme.

Og har over 500 utleiesenger fordelt på både rorbuer, sjøhus, vandrerhjem, leiligheter, rom og camping.

Her finner du også museer, Norsk Fiskeværsmuseum og Lofoten Tørrfiskmuseum.

Fredag 24. og lørdag 25. mars arrangeres Lofotcupen og VM i Skreifiske i Svolvær som ligger halvannen times kjøring fra Å.

April: Kandal i Nordfjord

Det er ikke lett å kåre Norges fineste sted. Men om jeg skal gjøre et forsøk så kommer Kandal i Nordfjord på pallen.

VAKKERT I VEST: Kandal ved Breimsvatnet er som hentet fra en reklamefilm. Foto: Odd Roar Lange
VAKKERT I VEST: Kandal ved Breimsvatnet er som hentet fra en reklamefilm. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Kandal er ei bygd i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og ligger på vestsiden av Breimsvatnet som med sine 278 dybdemeter er en av de dypeste i Norge. Hovednæringa i dalen er landbruk med melkeproduksjon fra geiter og kjøttproduksjon av geiter og sau. Men i løpet av de siste åra har bygda med under 100 innbyggere satset på turisme. Dalen er også et utmerket utgangspunkt for fine fjellturer.

GUTTA PÅ GÅRDEN: I 1.januar 2019 overtok Eivind Kandal og Torstein Kollevåg gården Sølvane Gard i Kandal. De har startet en ny epoke på garden der kultur, lokalmat og turisme er blitt sentrale deler av gårdsdriften. Foto: Odd Roar Lange
GUTTA PÅ GÅRDEN: I 1.januar 2019 overtok Eivind Kandal og Torstein Kollevåg gården Sølvane Gard i Kandal. De har startet en ny epoke på garden der kultur, lokalmat og turisme er blitt sentrale deler av gårdsdriften. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

I Kandal finner du også Sølvane Gard som er et funn for den som vil oppleve det helt spesielle når det gjelder mat, kultur og overnatting.

Vertskapet har skapt en reiselivsopplevelse helt utenom det vanlig.

Mai: Helgøya i Mjøsa

De aller fleste aner neppe at de kjører rett forbi hjertet av Mjøsa når de suser av gårde på E6 ved Brumunddal. For samtidig kjører de forbi en av Norges virkelig flotte ferieperler.

GÅRD UTEN MAKE: Marianne Olssøn på Hovelsrud gård inviterer til opplevelser helt utenom det vanlige. Foto: Odd Roar Lange
GÅRD UTEN MAKE: Marianne Olssøn på Hovelsrud gård inviterer til opplevelser helt utenom det vanlige. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Vi snakker om den 18,34 km² store Helgøya som er Norges største innsjø-øy. Og som ligger i Norges største innsjø, Mjøsa.

Øya fikk fastlandsforbindelse med bru fra fastlandet og Nes for 65 år siden, og de 600 fastboende kan dermed lett komme seg til og fra Helgøya med buss, bil, sykkel eller til fots.

Og det kan også alle vi andre, vi som leter etter et matfat med matskatter, og finner dem i et spiskammers av de sjeldne.

Frukt, bær, korn og kornprodukter, storfekjøtt, poteter, egg og høner, drikke med og uten alkohol. Alt dette – og mye mer – kan merkes «med hilsen fra Helgøya».

Helgøya har et nettverk bestående av overnattingsbedrifter, lokalmatprodusenter og håndverksbedrifter som er verd å besøke. Sett av god tid. Det er ikke unnagjort på én dag. I alle fall ikke hvis du vil ha fullt utbytte av besøket.

Juni: Hamar

Hamar har det som mange etterspør i disse dager: God plass, god tid og hyggelig mennesker.

VED MJØSA: Hamar har deilige sommeropplevelser ved Mjøsas bredd. Foto: Odd Roar Lange
VED MJØSA: Hamar har deilige sommeropplevelser ved Mjøsas bredd. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Domkirkeodden er Hamars store stolthet, og absolutt verd et besøk. Ta turen dit ved å rusle eller sykle langs bredden av Mjøsa, der dere finner en fin grusvei som følger Hamars riviera.

Ta gjerne med piknikkurv med mat og god drikke og nyt en fin pause langs vannet mens dere har de vakre hagene og villaene i ryggen.

Ytterst på Domkirkeodden ligger ruinene av byens gamle domkirke under glasstak. En spektakulær arena for fine og stemningsfulle konserter.

På den andre siden av byen finner dere Atlungstad brenneri som man når med sykkel eller bil (ligger i Stange) med sin fine restaurant og kafé som er åpen fra onsdager til søndager. Det er også muligheter til å bestille omvisning på det gamle destilleriet.

Bruk også denne anledningen til å bli med på tur med Skibladner.

Juli: Risør

Med varme svaberg, de små byene, de hyggelige butikkene, ferske reker, ei flaske riesling og deilige solnedganger finner du virkelig lykken i Risør. Sørlandet er det nærmeste du kommer Danmark, i dobbel forstand.

BAKGÅRDSLIV: Leter du litt ekstra så finner du slike oaser i Risør. Foto: Odd Roar Lange
BAKGÅRDSLIV: Leter du litt ekstra så finner du slike oaser i Risør. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Både når det gjelder morgenbad i soloppgang og nattbad i morild, men også når det gjelder klima og geografi.

Ikke noe galt med sommerbyene Kristiansand og Arendal, men prøv gjerne å ta turen til de små stedene. Som til Risør. Bli her noen dager, finn roen – og skaff deg noen gode tips fra lokalbefolkningen.

Den 3.-5. august gjennomføres den legendariske trebåtfestivalen i Risør. Men det er minst like hyggelig her i juli.

Den Lille Hotell er en skatt i seg selv, der eierne har pusset opp flere

August: Gålåvatnet

Årets Peer Gyntstevne ved Gålåvatnet i Gudbrandsdalen arrangeres den 4. til 12. august.

TIL FJELLS: Få med deg Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet i august. Foto: Odd Roar Lange
TIL FJELLS: Få med deg Peer Gynt-forestillingen ved Gålåvatnet i august. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Her lønner det seg å være tidlig ute med billettbestillinger, for de mest populære forestillingene og de beste plassene ryker fort.

Peer Gynt på Gålå 2023 er i Per-Olav Sørensens regi og med Aksel Hennie i tittelrollen. Det er det samme som i 2022. Oppsetninger og hovedrolleinnehaver endres annethvert år. Forestillingen spilles ved friluftsscena ved Gålåvatnet med en spektakulær natur som bakteppe. Før og etter forestillingen kan du beslke spisesteder inne på stevneområdet.

Lørdag 12. august er det klart for den årlige høgfjelllskonserten under Peer Gynt uka, der mektig musikk møter en vel så mektig natur. Ta plass i lyngen, og få med deg en unik konsert med Rondanemassivet som kulisser. Årets konsertartister blir offentliggjort seinere.

September: Rjukan

Nord-Europas eldste totausbane Krossobanen ligger i Rjukan. Når den ene vogna, den røde «Tyttebæret» kommer ned går den blå, «Blåbæret», opp og med denne tar industribyens stolthet deg opp til 886 moh. på toppstasjonen på Gvepseborg.

TIL TOPPS: Ta Krossobanen til topps og nyt utsikten over Rjukan. Foto: Odd Roar Lange
TIL TOPPS: Ta Krossobanen til topps og nyt utsikten over Rjukan. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Dermed er du på noen få minutter og helt uten anstrengelse oppe ved foten av Hardangervidda. Mange bruker banen til å starte en sykkeltur eller fottur på vidda.

Du kan eventuelt nøye deg med å spise lunsj i den nye restauranten på toppen (både utendørs og innendørs servering) eller til å besøke klatreparken.

Rjukan er arkitekttegnet fra grunnen av. Besøkende vil raskt legge merke til at mange av husene er like, alt fra de enkle arbeiderboligene, til mellomledernes oppgraderte boliger og til administrasjonens «luksuriøse bygg». Det skulle så visst være forskjell på rike direktører og den øvrige arbeiderklassen. Og det ser du tydelig i Rjukan.

Legg også merke til arkitekttegnede postkasser og benker. Ta med kamera. Her er det mye å glede seg over.

Ta også en tur til Gaustatoppen – som kan skryte av utsikt til 1/6-del av Fastlands-Norge på en solrik og klar dag. Du kan gå opp, eller gjøre som meg: ta den lette veien opp, med Gaustabanen. Den tidligere militære hemmelige banen inne i fjellet, som nå er blitt en helårlig turistattraksjon. Ta turen med guide og få med deg både forhistorien, dagens opplevelser og framtidas planer og drømmer. Det er bare å glede seg. Og for å oppsummere. Det er verdt turen – både i år og seinere år.

Oktober: Aurstaupet

Du har hørt om Trolltunga. Men visste du at det finnes en lillebror i Møre og Romsdal?

PÅ KANTEN: Å sette seg på kanten av Aurstupet er ikke for pingler. Foto: Odd Roar Lange
PÅ KANTEN: Å sette seg på kanten av Aurstupet er ikke for pingler. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Aurstaupet er navnet på fjellformasjonen som ligger ved den gamle anleggsveien Aursjøvegen i Molde på grensa mellom Romsdal og Nordmøre.

Den lille trolltunga, som garantert gir deg magesug, ligger bare 400 meter fra veien og da kommer du fram til kanten som gir en fabelaktig utsikt over fjellområdene Dovre og Reinheimen, Eikesdalen og Eikesdalsvatnet.

Bilveien er bomvei som sesongåpner 1. juni hvert år og som stenges ved høstens første snøfall. Det koster 100 kroner per bil, og betales med kort i automatisk bomstasjon.

Jeg vil ikke anbefale å kjøre strekningen med buss eller bil med campingvogn. Heller ikke med store bobiler.

Noen steder er veien uoversiktlig og det er derfor en veistrekning du må kjøre svært sakte. Dersom du vil ha en real kraftprøve så kan du ta turen med sykkel. Men husk lykt i den uopplyste tunnelen.

Det er naturligvis ikke noen overraskelse at Aurstaupet er utsprangspunkt for basehoppere …

November: Bergen

Vestlandshovedstaden kan besøkes alle årstider med gode opplevelser på menyen.

VAKRE BERGEN: Selv om det regner så er Bergen vakker. Ta en tur i smugene på kveldstid. Foto: Odd Roar Lange
VAKRE BERGEN: Selv om det regner så er Bergen vakker. Ta en tur i smugene på kveldstid. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Det kan være alt fra konserter i Grieghallen eller «fjelltur» med Fløibanen eller båttur til en av Norges beste sjømatrestauranter, Cornelius.

Med Bergenskortet kan du se alt det viktigste i Bergen, og samtidig spare mye penger med gratis inngang eller solide rabatter på rundt 30 museer og attraksjoner samt ulike aktiviteter, underholdning, butikker, spisesteder og parkering.

Du reiser også gratis med Bybanen og buss i sentrum og regionen rundt, slik at du får sett mer av Bergen en bare Fisketorget og Bryggen.

Desember – Gamlebyen Fredrikstad

Juletreet i Gamle Fredrikstad er noe helt for seg selv. Og du kan oppleve det og julemarkedene dersom du besøker den spesielle bydelen i desember måned.

JULETRE MED BUDSKAP: Juletreet i Gamle Fredrikstad er noe for seg selv. Foto: Odd Roar Lange
JULETRE MED BUDSKAP: Juletreet i Gamle Fredrikstad er noe for seg selv. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

For tredje året på rad skal juletreet på torget pyntes med julelys i desember 2023 - og det pyntes med noe helt spesielt. Treet pyntes nemlig med «uønskede gjenstander» som er funnet i fjære og langs svabergene i en av landets vakreste skjærgård.

Det står midt på torget i Gamlebyen i Fredrikstad og er dekorert med stillehavsøsters og glass og plast som er funnet i sjøen og fjæra rundt Fredrikstad.

Gamlebyen var kulisse for «Kristiania Magiske Tivolitheater», 2021-julekalenderen på NRK. Flere av gatescenene er filmet i Gamlebyen, blant annet julemarkedet, utsida av «Frognerhaven kafé» og hovedpersonen Luka sin bakgård.

Gamlebyens gater er med i den nydelige julefilmen «Teddybjørnens Jul» som kom på kino like før jul i 2022.

De tre siste helgene i desember arrangeres det julemarked i Gamlebyen. Her finner du både butikker og utstillere som du ikke finner noen andre steder. I seg selv er det en grunn til å dra til Fredrikstad på førjulsbesøk.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer