Norges beste dykkebilder

Vinnerbilder fra NM i digital undervannsfotografi viser sider av landet vårt de færreste kjenner.

Publisert
Sist oppdatert

Vi tror gjerne at vi kjenner vårt ganske land ut og inn. Vi har i hvert fall en mening om hvordan det ser ut de fleste steder, selv om vi kanskje ikke har vært der.

Vi vet også hvilke dyr som gjemmer seg i våre skoger og hva slags fisk som svømmer i våre hav og hvordan de fleste ser ut ... eller gjør vi virkelig det?

DinSide har fått tilgang til bilder fra sammenlagtvinner i NM i digital undervannsfotografi 2007, Christian Skauge, og disse viser oss en undervannsverden som ikke ligner på den vi forestiller oss.

Se bildene her...

Periphylla Periphylla - ser ut som noe du trodde du så i fylla?Foto: Christian Skauge, dykkefoto.no
Periphylla Periphylla - ser ut som noe du trodde du så i fylla?Foto: Christian Skauge, dykkefoto.no Vis mer


Skauge er redaktør i bladet Dykking, og driver nettportalen dykkefoto.no. Med mange år på kunstig luft, har han sett mye som er få forunt under vann - og tatt bilder av det. Under NM i 2007 vant han tre gull og to sølv i de tilsammen fem klassene av mesterskapet.

Slimspyttende aliens

Av alle sine utrolige dykkeropplevelser i Norge, trekker NM-vinneren frem noen da vi spør han om hva som er mest unikt i hjemlige farvann.

- Noe av det mest spesielle jeg har opplevd under vann er møtet med kronemaneter, som heter Periphylla Periphylla på latin.

Denne dyphavsmaneten finnes vanligvis ned mot 3.000 meters dyp, men noen steder kan man treffe på den på dykkbare dybder, om man vet når og hvor. Lurefjorden nord for Bergen i februar er et slikt sted.

Bli med på vrakjakt i Limfjorden her...

Da dykker man mellom midnatt og 02:00, og er man heldig kan man se hundrevis av "aliens of the deep" på ett eneste dykk. Lite er kjent om manetene, men de tåler ikke dagslys, og kan spytte selvlysende slim.

- I sannhet en annerledes opplevelse - og det gir noen fantastiske fotomuligheter, sier Skauge.

Nålfisken har fått øye på deg...Foto: Christian Skauge, dykkefoto.no
Nålfisken har fått øye på deg...Foto: Christian Skauge, dykkefoto.no Vis mer


Ta bilder under vann? Her er test av undervannshus for kompaktkamera

Spøkelsesbyen i Lyngstøylsvatnet


Skauge kan også fortelle om sunkne landsbyer med dramatisk historie. Et av de mest spennende stedene på dette området finner vi faktisk i Norge.

- Et annet, veldig spesielt dykk er Lygnstøylsvatnet i Norangsdalen. Her sperret et steinras for elven tilbake i 1908, og en stor del av dalen ble oversvømt.

Til sammen ni setrer ble stående forlatt under vann, og den dag i dag - 100 år senere - kan man "fly" over gamle grunnmurer, steingjerder, porter, en bro, og den gamle "trollskogen" som står i enden av vannet.

Foto: Christian Skauge, dykkefoto.no
Foto: Christian Skauge, dykkefoto.no Vis mer


Reportasje fra et av verdens beste dykkesteder finner du her...

Den gamle riksveien går på cirka 10 meters dyp tvers gjennom vannet. Det finnes vel knapt noe liknende dykk i hele verden, så dette er noe man bør få med seg om man er i området, forteller Skauge.

Se Christian Skauge sine utrolige dykkebilder fra Lyngstøylsvatnet, Lurefjorden og andre deler av Norge her...Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer