Norges beste hotellfrokost

400 hoteller er evaluert: Her får du den beste hotellfrokosten.

BEST PÅ FROKOST: Rica Hell Hotel i Stjørdal er kåret til å ha den beste hotellfrokosten i Nord-Trøndelag. Foto: Haugen-Gruppen AS
BEST PÅ FROKOST: Rica Hell Hotel i Stjørdal er kåret til å ha den beste hotellfrokosten i Nord-Trøndelag. Foto: Haugen-Gruppen AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er åttende året på rad at Haugen-Gruppen arrangerer konkurransen Twinings Best Breakfast. De har testet og evaluert hotellfrokostene på mellom 400 og 500 norske hoteller, og sett på både service og produkt.

Nå har de kåret i alt 19 fylkesvinnere, som du kan se i listen nedenfor.

14 hoteller er videre nominert til finalen, og én av disse 14 vil bli kåret til Norges beste frokost i oktober. Hvilke hoteller det her er snakk om, kan du også se lenger nede i artikkelen.

Velger du å overnatte hos en av fylkesvinnerne eller hos en av de finalenominerte, bør du være garantert en bra frokost.

Trenger du mat langs veien? Her er Norges beste veikro

(Fylkesvinnerne)
FylkeStedHotell
FinnmarkAltaRica Hotel Alta
TromsTromsøRica Ishavshotel
NordlandSvolværThon Hotel Lofoten
Nord-TrøndelagStjørdalRica Hell Hotel
Sør-TrøndelagTrondheimRica Nidelven Hotel
Møre og RomsdalKristiansundRica Hotel Kristiansund
Sogn og FjordaneLoenHotel Alexandra
HordalandBergenRica Hotel Bergen
RogalandStavangerRica Airport Hotel Stavanger
Vest AgderKristiansandRica Hotel Norge
Aust AgderArendalClarion Hotel Tyholmen
TelemarkKragerøQuality Spa & Resort Kragerø
VestfoldTjømeEngø Gård
ØstfoldMossHotel Refsnes Gods
BuskerudDrammenRica Park Hotel Drammen
HedmarkHamarRica Hotel Hamar
OpplandFagernesNythun Høyfjellstue Fagernes
AkershusSandvikaThon Hotel Oslofjord
OsloOsloClarion Collection Hotel Folketeateret
Kilde: Haugen-Gruppen AS


Etter sengen er frokosten det viktigste

Ifølge markedsføringssjef Simen Kjær Haugberg i Haugen-Gruppen AS, er det store forskjeller på hotellfrokostene.

– Det er det absolutt. Det som er veldig interessant, er også at Norge egentlig er ganske spesielt med tanke på hotellfrokost, det er ikke så mange andre land hvor frokost er inkludert i romprisen, sier Kjær Haugberg til DinSide.

– Over 90 prosent av gjestene benytter seg av hotellfrokosten, fortsetter han.

Kjær Haugberg sier at flere og flere av hotellene ser viktigheten av å satse på kvalitet på frokosten, og at dette også gjenspeiler seg i service og innstilling hos de som jobber med tilberedelse og servering. Frokosten er også det siste inntrykket gjestene tar med seg fra hotellet, før de sjekker ut.

– Det er flere og flere som satser på kvalitet, og det viser seg at det er lønnsomt også. Vi har inntrykk av at veldig mange hotellgjester synes at frokost er et veldig viktig moment. Undersøkelser viser at det viktigste ved hotelloppholdet er sengen, og det nest viktigste er frokosten, sier Kjær Haugberg til DinSide.

Les også: Her er Norges ti beste hoteller

Service og produkt

Hotellfrokostene er evaluert etter ti ulike kriterier, hvor service teller for halve totalvurderingen og produktrelaterte aspekter teller for den andre halvdelen. Det er ansatte ved Haugen-Gruppen som har gjort denne evalueringen, for det meste kokker med lang fartstid i bransjen. De har kåret fylkesvinnerne og plukket ut hvilke av hotellene som er nominerte til finalen, hvor altså Norges ultimate hotellfrokost skal kåres.

Selve finalevurderingen og -kåringen er det imidlertid eksterne krefter som skal gjøre, og det skal foregå inkognito. Hotellene vet altså ikke hvem som kommer eller når de kommer.

Kjær Haugberg understreker at det ikke dreier seg om hvem som har den største buffeten eller det bredeste utvalget.

– Det som det ofte dreier seg om er den ekstra servicen, ikke hvor mange oster eller skinker det er, sier han.

Frokostene er vurdert etter følgende punkter på service: ankomstmottakelse, personlig service, smil og vennlighet, renhold og ryddighet og atmosfære. Under produktrelaterte aspekter teller utvalg, kvalitet, presentasjon, informasjon og tilleggsvurderinger. Hva gjelder utvalg, tas hotellets størrelse med i betraktningen, det er like mye snakk om lokalt utvalg og signaturretter som størrelsen på utvalget.

I alt 14 hoteller er nominert til finalen.

– Denne gangen har vi ikke klart å holde oss under ti, det er såpass mange som er bra, sier Kjær Haugberg til DinSide.

Og de nominerte er:

Service og produkt teller like mye i evalueringen. Her fra Rica Nidelven i Trondheim, som er fylkesvinner i Sør-Trøndelag.
Service og produkt teller like mye i evalueringen. Her fra Rica Nidelven i Trondheim, som er fylkesvinner i Sør-Trøndelag. Vis mer


Disse er nominert til finalen:

 • Rica Ishavshotel, Tromsø
 • Thon Hotel Lofoten, Svolvær
 • Rica Hell Hotel, Stjørdal
 • Rica Nidelven Hotel, Trondheim
 • Rica Hotel Bergen
 • Rica Airport Hotel, Stavanger
 • Rica Hotel Norge, Kristiansand
 • Hotel Refsnes Gods, Moss
 • Nythun Høyfjellsstue, Fagernes
 • Engø Gård, Tjøme
 • Clarion Collection Hotel Folketeateret
 • Erzscheidergaarden, Røros
 • Hotel Bristol, Oslo
 • Rica Holmenkollen Park

Rica Nidelven Hotel er godt vant med å få ros for frokosten sin. De har flere ganger vunnet kåringer av Norges beste hotellfrokost, og i februar i fjor fikk faktisk hotellet utmerkelse for Norges beste frokosthotell, for sjette gang på rad.

– I vårt kjøkken har vi kokker som har deltatt i kokke-NM, og vi har vunnet Norges beste frokost seks år på rad. Med tanke på at vi har byens høyeste belegg, er det et tydelig signal på at kvalitet lønner seg, har Bjarte Gjerde tidligere uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer