Norgesferie:

Norges fineste utsikt?

På tre minutter.

På kanten: Tør du sette deg helt ut på kanten av Aurstupet. Det er flere hundre meter rett ned under deg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
På kanten: Tør du sette deg helt ut på kanten av Aurstupet. Det er flere hundre meter rett ned under deg. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Møre og Romsdal har både Trollstigen og Trollveggen. Men visste du at fylket på Nordvestlandet også hadde en egen fjellformasjon som er en miniutgave av Trolltunga?

Først til den store

Og det handler om utsiktspunktet ved den gamle anleggsvegen Eikesdalsvegen, også kalt Aursjøvegen i den aller østligste delen av Molde kommune.

Men, først litt om den store Trolltunga. Som er et fjellutspring på 1180 moh, rundt 700 meter over Ringedalsvatnet, i Skjeggedal ved Tyssedal i Odda kommune i Vestland fylke.


Denne fjellformasjonen er blitt en av landets svært populære turistattraksjoner og er mye omtalt i forbindelse med overturisme og turister som drar til fjells i alt for dårlig utstyr.

Den Norske Turistforening karakteriserer den 10 km lange turen (hver vei) som svært krevende.

ADVARER: Oslo brann- og redningsetat advarer mot dette. Video: Trond Langøy Vis mer

Magisk utsikt i vente

Men du kan altså få en fabelaktig utsikt som krever kun en tre minutters fottur fra (den den svært lille) parkeringsplassen. Aurstaupet/Aurstupet er navnet på fjellformasjonen «Lille Trolltunga» som ligger ved den gamle anleggsvegen Eikesdalsvegen, nå Aursjøvegen på grensa mellom Romsdal og Nordmøre.

Stupet, som garantert gir deg magesug, ligger bare 400 meter fra vegen og da kommer du frem til kanten som gir en fabelaktig utsikt over fjellområdene Dovre og Reinheimen, Eikesdalen og Eikesdalsvatnet.

Kanten av stupet henger i lufta som en tunge, og under deg er det flere hundre meter rett ned.

Det er naturligvis ikke noen overraskelse at Aurstupet er utsprangspunkt for basehoppere…og den er på grunn av den enkle adkomsten kalt «latmannsvegen».

Bilveg til begjær

Eikesdalevegen over fjellet ble bygget i forbindelse med byggingen av demninger ved Aursjødammen - og denne dammen gjør at vegen nå kalles Aursjøvegen.

Den ligger bare noen kilometer fra et annet anlegg som ble kjent for krafthistorie og kraftmotstand - Nord-Europas høyeste loddrette fossefall, Mardalsfossen.

Sommerfoss: Mardalsfossen er stengt og lagt i rør over halve året. Men om sommeren får du se den slik. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Sommerfoss: Mardalsfossen er stengt og lagt i rør over halve året. Men om sommeren får du se den slik. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Arbeidet med anleggsvegen ble utført i perioden 1947-50. Nå er resultatet en spektakulær en vekselvis grus- og asfaltveg som går mellom bygdene Eikesdal og Sunndalen ( i alt ca 7 mil).

Bilvegen er bomveg som sesongåpner 1. juni hvert år og som stenges ved høstens første snøfall.

Det koster 100 kroner per bil, og betales med kort i automatisk bomstasjon.

Jeg vil imidleritd ikke anbefale å kjøre strekningen med buss, stor bobil eller bil som trekker campingvogn.
Noen steder er vegen uoversiktlig og det er derfor en vegstrekning du må kjøre svært sakte.

Dersom du vil ha en real kraftprøve så kan du ta turen med sykkel. Men husk lykt i de to uopplyste tunnelene.

Badeglede: Du kan trygt bade i den store jettegryta. Legg merke til personen oppe til høyre i bildet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Badeglede: Du kan trygt bade i den store jettegryta. Legg merke til personen oppe til høyre i bildet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Fjellbading

Dersom du kjører opp Finnsetlia fra Eikesdalen-sida kommer du etterhvert til det nesten usynlige lille treskiltet på høyre side som viser vei til jettegryta og badekulpen like ved vegen. Jettegryta ved Leirpåvollen er en av Norges vakrest jettegryte.

Og det er bare 100 meter å gå fra vegen.

Og da er det ikke så langt igjen til Aurstupet på venstre side (som også er skiltet).

Det er bare plass til fire-fem parkerte biler ved Aurstupet. Men går du 100 meter i hver retning så finner du flere plasser.

Dette er uansett ikke stedet for masseturisme. Og det er det heller ikke. De fleste kjører forbi, fordi de ikke vet hva som skjuler seg like ved.

Lite skilt - stor opplevelse: Følg skiltet fra vegen og til Aurstupet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Lite skilt - stor opplevelse: Følg skiltet fra vegen og til Aurstupet. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Servering og overnatting

Aurstupet ligger noen minutters kjøring fra Turistforeningens hytte, Aursjøhytta.

Aursjøhytta ved Aursjødammen, som blir drevet av Kristiansund og Nordmøre Turistforening, er en betjent hytte i sommersesongen. Om sommeren er det også åpen seterbu ved Torbuvollen, 6,5 kilometer nordover fra Aursjøhytta, hvor du kan kjøpe setermat direkte fra produsenten - og dyra beiter like inntil setervollen.

Mat på setra: Torbudalen har eget utsalg av lokalprodusert gårdsmat. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector.
Mat på setra: Torbudalen har eget utsalg av lokalprodusert gårdsmat. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector. Vis mer

Men det er Aurstupet som er det virkelig gode grunnen til å ta turen.
Har du lyst på en veldig fin og en meget luftig tur, med meget enkel atkomst:

Og da er det «Lille Trolltunga» som gjelder i sommer.

Og best av alt - du slipper å gå i kø med hundrevis av andre turister. Ta heller med deg mat og nyt lunsjen ved det utrolige utsiktspunktet Aurstupet.

På den sikre siden: De fleste (av oss) velger å stoppe litt før selve kanten.
På den sikre siden: De fleste (av oss) velger å stoppe litt før selve kanten. Vis mer

Du finner ikke enklere frem til en bedre friluftsrestaurant med utsikt.
Det kan bli sommerens mest luftige måltid.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer