Norges kjedeligste turistattraksjon?

Over det ganske land jobbes det med å jazze opp CVer. Det er hard kamp om arbeidsplassene og jobbsøkende går nye veier for å gjøre seg mer attraktiv i arbeidslivet. Antall turister og reisende i Norge øker, men turistattraksjonene sliter med sviktende besøkstall. Ikke så rart når du ser hva vi sender turistene for å se, vil noen si. Er det kanskje på tide for turistlandet Norge å gjøre som jobbsøkerne, jazze opp attraksjonene sine litt?

Publisert
Sist oppdatert

Hva synes du er den kjedeligste turistattraksjonen i Norge?

(Avsluttet)
Lysgårdsbakkene Hoppanlegg(30%) 170
Vestfold Fylkesmuseum(20%) 116
Alta Museum(10%) 60
Troldhaugen(9%) 54
Kongeparken(9%) 50
Nidarosdomen(6%) 33
Fram-museet(4%) 24
Kon-Tiki museet(4%) 23
Hanseatisk Museum(4%) 22
Akvariet i Bergen(4%) 21
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Altså. Holmenkollen, TusenFryd og Dyreparken i Kristiansand er det aller beste Norge har å by på, skal vi tro besøkstallene. Hakk i hel følger noen bratte togstrekninger med utsikt - og gammel arkitektur og byggekunst i Nidarosdomen, Vikingskipshuset og Gamlebyen i Fredrikstad.

Alle disse attraksjonene trakk mer enn 250 000 turister mellom mai og september i fjor.

Et sorgens kapittel

Men det er ikke bare fryd og gammen i ferielandet Norge. Med unntak av TusenFryd, som hadde en ti prosent økning i besøkende, og Gamlebyen i Fredrikstad, som sto på stedet hvil, er det ikke mye positivt å spore. Besøkstallene faller fortere enn regndråpene i Bergen. Og det er regnbyen i vest som sliter mest, med synkende besøkstall til noen av sine største severdigheter; Troldhaugen, Akvariet og Hanseatisk Museum. Dette til tross for at det var en øking av besøkende i byen i fjor.

Ole Warberg, Reiselivsdirektør i Bergen, sier at dette må sees i sammenheng med endringer av hvor de tilreisende kommer fra.

- Det var et stort fall i amerikanske og japanske reisedøgn, og dette er de gruppene med turister som hovedsaklig har besøkt disse store attraksjonene, sier han.

Warberg kan fortelle at Bergen har sett en økning i norske besøkende. Kanskje vi nordmenn ikke er så interesserte i turistattraksjoner. Kanskje vi har vært der før? Eller blir det rett og slett alt for kjedelig for oss?

Hva synes du?

Ekte og nært

Heldigvis er det ikke bare sorg og jammer i Norges turistdal. Vi gjør noe riktig også. 70.000 mennesker besøkte villmarksparken Langedrag i Nes, hele 20.000 flere enn i fjor. Kanskje ikke så rart, siden den har blitt gjort stuevarm i de fleste hjem gjennom dokusåpen "Vi på Langedrag" på NRK. De Naturhistoriske Museer (Zoologisk- og Geologisk Museum) hadde en rekordstor økning i antall besøkende i fjor. På ett år har de sett en oppgang på 74,5 prosent!

Andre attraksjoner som har økt i popularitet er Nasjonalgalleriet, Stiklestad nasjonale kultursenter, Blaafarveverket og Porsgrunds Porselænsfabrikk.

Kan vi ane en trend der nasjonalkunst og -kultur blir mer og mer viktig?
Senioranalytiker Kristin Undheim i Bengal Consulting kan fortelle at vi gjerne vil ha det 'ekte og nært' når vi reiser på ferie. Vi vil gjerne lære når vi er i utlandet - om kultur, vin eller litteratur - så her kan vi nok trekke en parallell: Mer ekte og nært og mindre Disney.

- Men det er litt vanskelig å ta tak i nordmenns ferievaner, for vi reiser mest til familie og venner, sier Undheim.

Gratis

Det er jo flest nordmenn som besøker norske turistattraksjoner - men hva kan gjøres for å få litt flere til å ta turen til Holmenkollen, Akvariet eller Alta Museum når vi alikevel er nærheten for å besøke våre kjente og kjære?

Nasjonalgalleriets besøkstall økte med 21 prosent i fjor, og det var nok ikke tilfeldig. Det nemlig gratis å beskue den permanente utstillingen der. Fra første januar ble det gratis å besøke Astrup Fearnley Museet, og også der er besøkstallene ventet å stige.

Gratis er også den populære Vigelandsparken, som er en storfavoritt blant såvel tilreisende som Osloborgere. Men i likhet med andre populære steder som Bryggen i Bergen er det vanskelig å registrere hvor mange som kommer hit.

Norge er dyrt og gratis er gøy, og det er kanskje noe å tenke på for de som bestemmer?

Dessuten har vel oljelandet penger til å friske opp attraksjonsverdien litt? Det skriver Inga Holst, journalist i DinSide.

Norges kjedeligste turistattraksjon?


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer