Norges mest uvirkelige reisemål

Å komme til Barentsburg er kanskje en av de mest spesielle reiseopplevelsene du kan ha på norsk jord.

Publisert
Sist oppdatert

41 kilometer vest for Longyearbyen på Spitsbergen ligger Barentsburg. Det lille russiske gruvesamfunnet stikker seg ut i landskapet som et ikon på harde tider som enda ikke er over.

Se bildespesialen fra Barentsburg her...

I skyggen av en prangende statue av Lenin og plakatpropaganda fra den kalde krigen, vandrer slitne russiske og ukrainske arbeidere gjennom hovedgaten ulitsa Ivana Starostina.

Harde tak er en del av hverdangen for arbeiderne i Barentsburg. 200 personer jobber i gruvene her, men produksjonen er betraktelig lavere enn i Svea-gruven, hvor bare et titalls personer jobber til daglig.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Harde tak er en del av hverdangen for arbeiderne i Barentsburg. 200 personer jobber i gruvene her, men produksjonen er betraktelig lavere enn i Svea-gruven, hvor bare et titalls personer jobber til daglig. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Det russiske gruveselskapet Trust Arktikogul startet driften av kullgruvene her i 1932, og under den kalde krigen var aktiviteten i området svært høy med tanke på å utvide den russiske kontrollen på Svalbard. De siste årene har flere gruve- og flyulykker satt sitt preg på det lille samfunnet.

Står Svalbard i fare for å bli ødelagt av turisme?

I dag er Barentsburg med sine rundt 500 innbyggere på mange måter et ikon på det gamle Russland tett på norsk jord. Selv om det er gammelt og slitt, gir det de få som reiser hit en reiseopplevelse de sent vil glemme. På en klar dag kan du se over Isfjorden til de mektige fjellene som rammer inn den kalde og enkle tilværelsen.

Et møte med kongen av Svalbard...

Se et show på sportsentret, gå deg en tur blant forfalne kommunistblokker og fargefulle hus, hopp til side for skiltløse ladaer eller ta deg simpelten en vodkashot i hotellbaren - etterpå vil være glad du bor der du bor, i ditt kjære hjemland.

Slik tar du de beste naturbildene - fotoskole på Svalbard

Slik kommer du deg til Barentsburg:
På vinterstid kan du reise til Barentsburg med scooter fra Longyearbyen. Reisen tar i underkant av to timer. På sommeren arrangeres reisen hit som dagsturer med båt.

Flere selskaper kan arrangere dette for deg. Mer informasjon fra reiselivsbransjen på Svalbard finner du hos Svalbard Reiseliv AS. Her er det blant annet en oversikt over turoperatører.

Se bildespesialen fra Barentsburg her...

Mer på DinSide:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer