Norges største rånesteder

Her finner du landets beste rånestrekninger.

Publisert
Sist oppdatert

Råning er en viktig sosial aktivitet og kultur i mange norske bygdemiljøer. Rånerne kjennes som oftest igjen på kjøretøyet, og er en relativt uorganisert gruppe yngre mennesker. Det skal likevel ikke mer enn én SMS til for å samle 300 av dem på noen timer.

Så harry at det er sjarmerende

- Jeg var i utkanten av Trondheim i går, og da møtte det opp over 300 rånere etter jeg hadde meldt min ankomst, sier Elin B. Svendsen.

Hun er redaktør i Norges eneste dedikerte råneblad, Råner'n, og for tiden reiser hun rundt på sin årlige turné for å oppsøke nye rånesteder i norske byer og bygder.

Bygger gigantbro Danmark-Tyskland

Elin B. Svendsen er for tiden på rundreise i Norge for å møte nye rånere. - Trondheim har vært det store høydepunktet så langt på turen, et utrolig aktivt rånemiljø, sier hun. Foto: Raanern.no
Elin B. Svendsen er for tiden på rundreise i Norge for å møte nye rånere. - Trondheim har vært det store høydepunktet så langt på turen, et utrolig aktivt rånemiljø, sier hun. Foto: Raanern.no Vis mer


Råning - harry eller herlig?

Formålsløs kjøring med bil. Hva synes du om det? (Avsluttet)
Blodharry(40%)
Helt herlig(32%)
Greit for meg, men jeg råner ikke selv(28%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er veldig enkelt å samle rånerne. Kjenner du en av dem på et sted, så begynner det ofte med en tekstmelding. Når vi har samlet oss, så går det som oftest i prat og jug om biler og alle koser seg. Det er så harry at det blir sjarmerende, og ikke som så mange tror; at rånere er synonymt med grisekjøring.

Norges største rånesteder:

 • Trondheim
 • Skien
 • Sortland
 • Mosjøen
 • Notodden
 • Sogndal
 • Namsos
 • Bø i Telemark
 • Lillehammer
 • Skjåk
 • Østfold (raggere i byer som Fredrikstad og Moss)

 • Svendsen mener likevel det er for lite tilbud til rånere og deres gummisviende interesser i distriktene.

  - Det er ofte mer grisekjøring der det ikke er noen tilbud om kjøring på bane. Seriøse rånere liker å gi gass, men under kontrollerte forhold, sier hun.

  Norges vakreste bilturer

  Reisen er målet

  Norsk språkråd har definert råning som formålsløs kjøring med bil.

  Den definisjonen er på sett og vis riktig mener Guro Havrevold, som har skrevet hovedfagoppgave på temaet råning. Den ultratypiske råner er ifølge Havrevold en ung gutt som nettopp har fått lappen og bor hjemme.

  - Rånere er likevel ikke formålsløse. Hele deres sosiale liv dreier seg rundt bilen, som fungerer som både stue, kjøkken og sosial arena. Kjøringen i seg selv er egentlig målet, ikke hvor du skal, sier Havrevold.

  Hun mener de fleste rånere faktisk kjører som folk.

  - Jeg opplevde at de fleste rånere er livredde for å miste lappen, derfor tror jeg ikke de er noe mer trafikkfarlige enn andre trafikanter, sier Havrevold.

  Sammen har de to ekspertene satt sammen listen over Norges beste rånesteder.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer