Norges vakreste naturopplevelse

Norge er full av vakker natur, men det mest enestående er Svalbard. DinSide dro dit for å treffe kongen av øyriket.

Publisert
Sist oppdatert

Svalbard er et av verdens største uberørte naturområder. Øygruppen er kanskje mest kjent ute i verden for sin sårbare populasjon med isbjørn, men byr også på uante muligheter for utflukter og unike naturopplevelser.

DinSides Hans Kristian Krogh-Hanssen reiste på snøskutersafari på leting etter kongen av Svalbard og Nordishavet - noe han i ettertid kaller en av Norges absolutt flotteste naturopplevelser.

Klikk på lysbildefremvisningen, se Svalbards utrolige natur og hør om turen under: (husk lyd)


Slik planlegger du reisen til Svalbard:

Bli med på isbjørnsafari på Svalbard

Likte du bildefremvisningen med fortelling, eller foretrekker du vanlige reisereportasjer? (Avsluttet)
Ja, dette var veldig bra!(89%)
Nei, jeg liker bedre å lese en reportasje.(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fly:
Både Norwegian og SAS flyr direkte til Svalbard fra fastlandet. Billettene får du fra 500 kroner én vei og oppover. Norwegian er billigere, men SAS har flere avganger. Pakketurer får du også fra 3.500 kroner og oppover.

Norwegian flyr to ganger i uken, på torsdag og søndag. SAS flyr stort sett hver dag.

Ovenatting:
Det finnes en rekke forskjellige overnattingstilbud på Svalbard, spesielt i Longyearbyen. Her er lenker til noen av dem.

Radisson SAS Polar Hotel Spitsbergen er moderne og funskjonelt, men i høyere prisklasse.

Gjestehus "1022" er et billigere alternativ. Hotellet var tidligere gruvearbeiderboliger fra 1946.

Basecamp Spitsbergen har rom som setter deg i skikkelig fangstmannsstemning. Rommene er forholdsvis dyre, men fine.

Å se svalbardrein er en av mange naturopplevelser du er garantert på Svalbard. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Å se svalbardrein er en av mange naturopplevelser du er garantert på Svalbard. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Tureksempler:
Turoperatørene på Svalbard tilbyr en rekke aktiviteter hele året rundt. Grottevandring i smeltevannskanalene under isen, snøskutersafari, skiturer og sommercruise er noen av dem.

Den største turoperatøren med flest tilbud på Svalbard er Spitsbergen Travel.

Mat/drikke:
Det finnes flere gode restauranter og spisesteder i Longyearbyen. Huset har en av Norges største vinkjellere og god restaurant. Brasseri Nansen på Radisson er trivelig med en stor konjakkmeny av gamle årganger. For en spesiell anledning, prøv 2. etasje på samme sted. Funktionærmessen Restaurant på Longyearbyen Hotell har også fin utsikt over byen og god service.

Mer om Svalbard: Svalbard Reiseliv

Visste du dette om Svalbard?

 • Svalbard ligger i Nordishavet mellom 74 og 81 grader nord, og består av de tre bebodde øyene Spitsbergen, Bjørnøya og Hopen og flere mindre og ubebodde øyer.
 • Rundt 60 prosent av Svalbards område er dekket av små og store isbreer.
 • Isbjørnen regnes som et maritimt pattedyr fordi den tilbringer mesteparten av livet på havisen.
 • Kaldeste målte temperatur på Svalbard var i 1986, med 46,3 kuldegrader. Middeltemperaturen i januar er -16 grader. I juli er den pluss 6 grader.
 • Det bor 2.000 mennesker i Longyearbyen, mens det visstnok er registrert 3.000 snøskutere her.
 • Antall gjestedøgn og turister på Svalbard har nesten doblet seg siden 1998.
 • Svalbard har en nesten komplett lagrekke av bergarter fra jordens oldtid og frem til i dag. Flere av de største og best bevarte fossiler av bregner og øgler fra jordens oldtid og middeltid er funnet på Svalbard.
 • Den 1. juni 1973 vedtok regjeringen å opprette tre nasjonalparker, to større naturreservater og 15 fuglereservater i øygruppen. Norges miljøengasjement på Svalbard har vært svært omfattende.
 • Den 1. februar 2004 ble Svalbard tilknyttet fastlandet via to fiberoptiske sjøkabler. Bakgrunnen for legging av kablene var Norsk Romsenters ønske om å tilby kundene en bedre, raskere forbindelse mellom satellittstasjonen SvalSat og resten av verden. Av den grunn finner du i dag bedre internettforbindelse 1.200 kilometer fra Nordpolen, enn i største delen av Fastlands-Norge.
 • De lokale på Svalbard har et betydelig lavere skattenivå (under 20 % inntektsskatt) enn resten av Norge, og betaler ikke merverdiavgift.
 • Svalbard er en fullverdig del av Norge, har ikke selvstyre og er ikke et biland. Sysselmannen er statens øverste representant på Svalbard, og utøver også politimyndighet. Etter svalbardloven § 2 gjelder norsk privatrett, strafferett og prosessrett på Svalbard, når ikke annet er fastsatt i loven. Norske offentligrettslige lover gjelder ikke med mindre loven bestemmer dette.
 • Svalbard er en smeltedigel av dimensjoner. Den største nasjonaliteten i Longyearbyen etter nordmenn, er immigranter fra Thailand.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer