Norsk pudder i verdensklasse

Du trenger ikke reise til alpene for å lete etter snorkelføre - du finner det i Norge. Sjekk hvor.

Publisert
Sist oppdatert
Heisen har vært stengt i fire dager, 70 centimeter nysnø har falt og over 2 meter skimelis glasserer toppene av Sunnmørsalpene.


Oslo, onsdag 27. februar: Føremeldingen viser langt fra det vinterferieværet mange vestlendinger kunne tenke seg. Snø, vind og labre utsikter preger varslet ut uken.

Fjellovergangene får også sitt av værgudene. Alle utenom Strynefjellet er stengt. Stemningen i minibussen vår er likevel allerede i vinnermodus. Dette betyr puddersnø. Ikke bare litt, men helt råe mengder med pudder. Bare de åpner heisene helt til topps nå ...

Strandafjellet er en undervurdert skiperle i Sunnmørsalpene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Strandafjellet er en undervurdert skiperle i Sunnmørsalpene. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Kupeen er fylt med brett, ski, truger, feller, skredsøkere og alt annet som skal til for å gjøre pudderjakten til en suksess. Halvveis til Otta har nummeret til føremeldingen havnet på speed dial, og jubelen er stor når banen fortsatt er klar for å krysse over på den rette siden av løssnøskillet.

Neste stopp er Stranda Skisenter - Norges ukronede pudderperle.

Se store bilder fra pudderparadiset her...

Perfekt timing for løssnøjunkies

Åtte timer seinere sitter vi i den innleide hytta og diskuterer morgendagen.

- Det blåser fortsatt for mye og toppheisen til Roaldshorn åpner ikke i morgen tidlig. Men jeg tror det likevel kommer til å være masse off piste tilgjengelig fra den nedre heisen, sier tourmaster Michael Helgestad.

Den skigale høydemeterjageren har vært på Stranda før. Nå klarer verken han eller resten av gjengen å vente med tanke på hva som skal skje.

Tallene sier sitt om hvorfor det er akkurat slik. Heisen har vært stengt i fire dager, 70 centimeter nysnø har falt, og over to meter skimelis glaserer toppene av Sunnmørsalpene.

Lyden av stålkanter som suser i sitt rette element, dysser oss inn i en tidlig søvn.

Ikke et engangstilfelle

- Fyyy f ..., det er helt rått!!!

Ropene fra gjengen med ski og snowboardere som fyker nedover lia er ikke til å ta feil av. Selv om det er overskyet og noen snøfnugg fortsatt henger i luften, er dette som å gi en skoleklasse med ADHD frie tøyler hos Willy Wonka.

Roar Gullestad nyter løssnøen på Stranda. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Roar Gullestad nyter løssnøen på Stranda. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Bare to av fem heiser i Strandafjellet Skisenter er åpne denne dagen, men det er mer enn nok frikjøringsområder å boltre seg i - spesielt når vi kjører bortimot solo i bakkene.

- Det har vært en veldig bra sesong så langt i år. Gode snødager har nesten vært regelen og ikke unntaket, sier daglig leder Hans Anders Rindølen.

Han er antakeligvis den eneste som banner genuint denne dagen, ettersom bare en av fire prepp-maskiner fungerer som den skal.

- Snø er helt topp for alle andre enn dem som skal holde maskinene i gang i et skianlegg, sier han med et snev av undertrykt fryd i stemmen.

Daglig leder Hans Anders Rindølen (t.v) ved Stranda Skisenter kjører en spent gjeng opp i pudderparadiset med prepareringsmaskin. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Daglig leder Hans Anders Rindølen (t.v) ved Stranda Skisenter kjører en spent gjeng opp i pudderparadiset med prepareringsmaskin. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Så stiger han inn i rollen som Gud og tilbyr oss den ultimate billetten til himmels - en tur til topps med preppemaskinen når skisenteret stenger.

I reportasjens rette ånd, kan vi ikke avslå et så viktig oppdrag som å sjekke snøforholdene på sentrets høyeste punkt Roaldshorn (1.230 moh).

Snø til livet

Heisene stenger, vinden har løyet litt og det skal være fint å pløye seg ned siden mot Stranda sentrum i solnedgangen. Med oss som guider er Fredrik, Anders og Marthe fra skisenterets erfarne stab.

Etter å ha stuet en god gjeng både inn i og på toppen av prepareringsmaskinen, bærer det mot uante høyder.

Snømengdene er så store at vi må snu noen hundre meter fra toppen, før vi hopper ut i pudder til under armene. Skredsøkere sjekkes, kursen stakes og vi setter nedover fjellsiden med fornuftig avstand.

Og det er virkelig en "ut av deg sjæl" opplevelse, når du ubevisst finner deg selv ropende av glede der du danser i snøen. I horisonten, langt der nede, lyser en liten vestlandsbygd opp ermet av en fjordarm, omgitt av de hvite alpene. Beina dine skriker av melkesyre, men skigleden overstyrer resten av kroppen. Du kan ikke stoppe en god flyt.

I hvert fall ikke når du vet at du har truffet smørøyet. For dette er ikke hverdagskost for skikjørere fra Østlandet. Riktignok kan det være en stor skiopplevelse å treffe en god frikjøringsdag i Hemsedal eller Trysil, men det kan ikke sammenlignes med Stranda.

Nå vi omsider kommer ned til riksveien til Ålesund, er det bare å praie en taxi som kjører oss de 10 minuttene tilbake til heisene. Når vi hopper ut av bilen gir sjåføren oss direktenummeret sitt.

- Det er bare å ringe direkte hvis dere vil bli plukket opp etter en topptur eller å ha kjørt i terrenget, vi har en egen ordning for frikjørere. Hver syvende tur får dere gratis, vi er vant med sånne som dere, ler han.

Stranda skisenter i all sin prakt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Stranda skisenter i all sin prakt. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Ingen dårlig deal for oss, tenker vi og drar med oss våte ski og svette kropper ut av stasjonsvognen hans. Så er det bare å trekke seg tilbake på hytta, åpne en pils og skryte av dagen som går inn i historiebøkene.

Det samme gjentar vi to dager til ende, med fersk nysnø hver morgen. Dagen etter hjemkomst snakker jeg med prepp-fører Rindølen på telefon.

- Det er i dag dere skulle vært her, nå har vi minus fire, skyfri himmel og 20 centimeter nysnø fra i går...

Et bilde - tusen ord...Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Et bilde - tusen ord...Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Slik planlegger du en tur til Stranda:

På grunn av den noe grisgrendte beliggenheten, med lang reisevei fra de fleste store norske byer bortsett fra Ålesund, er folkemengder et ikkeeksisterende problem på Stranda.

Området byr også på diverse toppturer om forholdene ikke skulle ligge til rette for frikjøring rundt skianlegget. At det kun er skål- og tekroker i senteret, skaper ikke andre problemer enn at du ikke får hvilt beina mellom pudderseilasene. Noe som er et luksusproblem når du kan kjøre hele dager uten å måtte krysse naboens spor.

Terrenget i og utenfor bakkene er bratt og variert, med alt fra åpne storfjellspartier til god skogkjøring. Frikjørere må ta hensyn til lokale varsler for skredfare og rådføre seg med skisentret (tlf: 70260212) før de kjører utenfor løypene. Skredsøker, spade, sonde og annet frikjøringsutsyr er en selvfølgelighet også her. For offpiste-guiding og frikjøringskurs se www.sunalp.no

Med tanke på andre aktiviteter enn skikjøring, vil hyttekos score høyt. Stranda Hotell har imidlertid svømmebasseng og en fin bar hvor du kan slappe av med en drink. I helgen spiller lokale trubadurer. Hotellet har også en utmerket pakkeløsning som gir deg overnatting og skikort for 585,- kroner per natt i dobbeltrom og 810,- i enkeltrom.

Vil du leie hytte, kontakter du www.strandabooking.no. Tlf: 410 64 000.

Reisen til Stranda er mest fleksibel med egen bil, men alternativer finnes. Ekspressbuss fra Oslo, Bergen eller Trondheim. Hurtigruten til Ålesund og buss videre til Stranda, eller fly til Ålesund (Vigra) eller Ørsta (Hovden) med bussforbindelse eller leiebil til Stranda.

Se store bilder fra pudderparadiset her...


Kjørelengder er som følger:
Oslo - Stranda (om Stryn): 561 km/ ca. 9 timer med stopp.
Bergen - Stranda: 396 km.
Trondheim - Stranda: 360 km

Kjappe fakta Stranda Skisenter:

 • Høyde, topp ( Roaldshorn ): 1.230 m.o.h.
 • Høyde, bunn ( Parkering/ varmestua ): 430 m.o.h.
 • Åpningstider: Alle dager 10.00-16.00. Man-tors i tillegg 17.30-20.30
 • Priser skikort: 250,- for dagskort voksen, 190,- barn
 • Info-telefon: 70260212
 • Mer info: www.strandafjellet.no

  Petter Espeagard setter standard for telemarkssvinger i pudder. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
  Petter Espeagard setter standard for telemarkssvinger i pudder. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


  Denne saken ble første gang publisert i mars 2008.


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer