Norske naturopplevelser

Fra Saltstraumen til Ruggesteinen.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Saltstraumen

33 kilometer fra Bodø finner du verdens sterkeste malstrøm, Saltstraumen. Hver 6. time døgnet og året rundt passerer saltvannsmassene i en hastighet på opp til 20 knop gjennom det tre kilometer lange og 150 meter brede sundet som skiller Saltenfjorden og Skjærstadfjorden. Foruten å beundre vannmassene, kan du også nyte godt av fiskemulighetene her. Et ekstra kick for tøffingene er å dykke gjennom strømmen, og la seg dra med av vannmassene. NB: Ikke for amatører.

 • Les mer om Saltstraumen og Moskenesstraumen her.
 • Skroll ned for flere naturtips

  Methusalem

  Like ved turisthytta i Graddis i Saltdal kommune, ligger Norges og kanskje Nordens eldste furu, som rundt regnet er 1.000 år gammel og har kallenavnet Methusalem. Stedet ligger 56 kilometer syd for Rognan, like ved polarsirkelen.

  Torghatten

  Trollhatten er kjent for sitt hull. Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin Sørdal
  Trollhatten er kjent for sitt hull. Foto: Kristin Sørdal Foto: Kristin Sørdal Vis mer


  Torghatten er fjellet som har blitt kjent på grunn av hullet som går tvers gjennom bergveggen. Du kan selv innta hullet med en 20 minutters fottur opp fra parkeringsplassen. Selve hullet er 160 meter langt, 35 meter høyt og 15-20 m. bredt. Det anbefales å bruke hjelm. Torghatten ligger cirka 15 kilometer utenfor Brønnøysund.

 • Les mer om Helgelandskysten der Torghatten ligger.
 • Sularevet

  Koraller hører hete sydhav til sier du? Feil. Også i norske farvann finnes det korallrev. Sularevet er verdens største kjente kaldtvannskorallrev. Det er omkring 13 kilometer langt og opptil 35 meter høyt med en bredde på 350 meter. Sularevets eldste deler er trolig opptil 8.000 år gamle. Revet har vært kjent lenge, men ble først beskyttet mot bunntråling i 1999. Dette kan nok vise seg umulig å oppleve for de aller fleste av oss, revet ligger på omkring 300 meters dyp i havet utenfor Midt-Norge.

  Mardalsfossen

  Folk lenket seg til fjellet da Mardalsfossen i Eikesdalen i Møre og Romsdal skulle bygges ut på starten av 70-tallet. Det skapte mye bruduljer, men fossen ble likevel regulert. Nå kan du nyte dette 655 meter høye fossefallets buldrende vannmasser mellom 20. juni og 20. august, blant annet med Nord-Europas høyeste frie vannfall på nesten 300 meter.

  Preikestolen

  Preikestolen virker som en magnet på fotturister. Foto: Harald Paulsen Foto: Harald Paulsen
  Preikestolen virker som en magnet på fotturister. Foto: Harald Paulsen Foto: Harald Paulsen Vis mer


  Denne klippen på 25 ganger 25 meters flate rager 604 meter over Lysefjorden i Ryfylke. Området ble antakeligvis dannet ved frostsprengning for 10.000 år siden. Et svært populært sted for dagsturer – årlig tar omkring 90.000 mennesker turen opp på dette fotogene utsiktspunktet mellom Haugesund og Stavanger.

 • Mer om fjellferie i Norge.
 • Ruggesteinen

  I Indre Åmot i Sokndal kommune kan du demonstrere for alt og alle hvor sterk du er. Her ligger Ruggesteinen som veier cirka 74 tonn, og som kan beveges av en person alene! Den ble fredet i 1923, og regnes å være den største i sitt slag i Nord-Europa. Det finnes for øvrig flere ruggesteiner i Norge, men denne skal altså være den største.

  Andre naturrekorder i Norge

 • Sognefjorden, verdens lengste fjord (204 kilometer lang) – Sogn og Fjordane

 • Hornindalsvatnet, Norges dypeste vann (514 meter dypt) – Sogn og Fjordane

 • Flere høye fosser: Kjelsfossen i Aurland, Mongefossen i Rauma, Vedalsfossen i Eidfjord og Opo i Ullensvang. Alle over 650 meter høye. Dessuten har Tyssestrengene og Ringedalsfossen i Odda, samt Skykkedalsfossen i Eidfjord loddrett fall på 300 meter.

 • Glomma er lengste vassdrag (600 kilometer), Østlandet

 • Mjøsa er største innsjø (362 kvadratkilometer), Østlandet

 • Jostedalsbreen er største isbre (487 kvadratkilometer), Sogn og Fjordane
 • Tall fra SSB

  Tilbake til innledningen

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer