Norske piloter bekymret for flysikkerheten

EU-forslag forslår 60 timers arbeidsuke for norske piloter og kabinansatte.

PILOTER BEKYMRET FOR LENGRE ARBEIDSDAGER: Medisinsk forskning viser at dersom arbeidstiden utvides til mer enn 13 timer, vil sannsynligheten for å gjøre feil øker med 550 prosent. Foto: Per Ervland
PILOTER BEKYMRET FOR LENGRE ARBEIDSDAGER: Medisinsk forskning viser at dersom arbeidstiden utvides til mer enn 13 timer, vil sannsynligheten for å gjøre feil øker med 550 prosent. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EUs organ for å utarbeide regler for flysikkerhet, European Aviation Safety Agency (EASA), presenterte i går sitt forslag til nye arbeidstidsbestemmelser for piloter og kabinansatte. Nå foreslår de arbeidsdager opp til 14 timer og 60 timers arbeidsuke, melder Parat Luftfart i en pressemelding.

Dette bekymrer Parat, som mener at EU svekker flysikkerheten dersom dette forslaget går gjennom.

Øker feil med 550 prosent

«Forslaget innebærer at de siste særnorske bestemmelsene knyttet til flysikkerhet blir erstattet i sin helhet av EUs nye reglement. Blant annet betyr det en utvidelse av arbeidstiden for norske piloter og kabinansatte. Medisinske forskningsrapporter viser at sannsynligheten for feil øker dramatisk ved arbeidsdager over ti timer. Utvides arbeidstiden til mer enn 13 timer viser medisinsk forskning at sannsynligheten for å gjøre feil øker med hele 550 prosent,» hevdes det i pressemeldingen.

– I Skandinavia har vi hatt særskilte regler som tar hensyn til våre spesielle klimatiske forhold, mørketiden i nord og flyvninger på mange små flyplasser med mange korte mellomlandinger. Deler av reglementet falt bort i 2008 til fordel for innføring av EUs reglement, og nå faller de norske bestemmelsene bort i sin helhet. Vi integreres nå hundre prosent i EU-reglementet, sier Oddbjørn Holsether, pilot i Norwegian og representant for Parat og Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (ETF).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer