Norske spøkelsehoteller

Her kan du sove på hotell med ekte spøkelser - i Norge.

UHU: På Hotel Union Øye kan du høre Linda gråte over sin kjære på det blå rommet. Foto: Wikimedia
UHU: På Hotel Union Øye kan du høre Linda gråte over sin kjære på det blå rommet. Foto: Wikimedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trick or treat! Du har sikkert fått med deg at 31. oktober er Halloween, kvelden da folk kler seg ut som de skumleste ting. I hvert fall i England og USA ...

Men du trenger faktisk ikke å reise til utlandet for å oppleve ordentlige spøkelser.

Det blå rommet

Hotel Union Øye, som ligger Hjørundfjorden i Sunnmøre, sies det at det går igjen en vakker, ung dame fra 1800-tallet.

Historien sier at ei jente ved navnet Linda skal ha forelsket seg i en ferierende tysk greve som levde i et ulykkelig arrangert ekteskap. Kjærligheten mellom dem var gjensidig, og når han var på besøk, bodde de på Det blå rommet.

Greven lovet å skille seg fra kona for å gifte seg med Linda. Da dette ikke gikk, tok greven sitt eget liv på en båttur tilbake til Norge. Og hva skjedde da jenta fikk vite dette? Linda reagerte med å drukne seg selv iført brudekjole og blomsterkrans.

Man kan høre Linda gråte på Det blå rommet, på Hotel Union Øye. Dersom du vil sove i fred, får du en sølvskål med hvitløk på rommet – og vil du ha besøk kan du sette skålen utenfor døren. Da kan visstnok alt skje.

Hotellets mest populære rom

Men hvordan er egentlig responsen fra gjestene?

– Det er veldig mange som ringer og bestiller som spør etter spøkelserommet Det blå rommet. Det er et veldig populært rom. Men så har du andre som helst vil ligge langt unna rommet, sier Anny Bernhoft, assisterende hotellsjef ved Hotel Union Øye, til DinSide.

Bernhoft forteller at hotellet som regel har stengt i begynnelsen av oktober, men at de holder åpent frem til 18. desember i år.

– Det er første gang på 120 år, avslører hun.

Hotellet legger ikke skjul på spøkelseshistorien og har historiefortelling nesten hver eneste helg. Bernhoft kan også opplyse om at det er noen som skal sove på det blå rommet i natt, på selveste Halloween ...

 • Her kan du sove med spøkelser på De britiske øyer.
 • Tuddal Høyfjellshotell, Telemark

  Det snille spøkelset Gudrun Gurholdt døde i 1976. Hotellgjester på Tuddal Høyfjellshotell merker at hun rydder i klærne deres, og enkelte hevder også at hun har bredd dyna over dem, ifølge db.no. Det skal også knirke fælt i hotelltrappen lenge etter at noen har gått i dem.

  – Jeg har aldri sett noe, men kan bekrefte at det er flere av gjestene våre som har opplevd forskjellige ting, sier Einar Gurholdt, hotellets eier, til DinSide.

 • Her kan du sove med spøkelser på De britiske øyer.
 • Dr. Holms, Geilo

  Men der er ikke bare på Hotel Union Øye det spøker. En historie vil nemlig ha det til at det også er et gjenferd på Dr. Holms på Geilo, som går under navnet den grå damen.

  Kort fortalt går historien ut på at et nygift par var på bryllupsreise på hotellet i 1926, og overnattet på rom 320. Mens kvinnen danset i nattklubben, skal ektemannen angivelig ha gått på toalettet.

  Men da han ikke kommer tilbake, skal kona ha gått for å leite etter ham. Hun finner ham til slutt - i het elskov med en annen kvinne på naborommet. Den sønderknuste kvinnen rømmer avgårde, og blir ikke funnet før tre dager senere. Via en trapp fra rom 320 har den ulykkelige unge kvinnen rømt opp på loftet, hvor hun har tatt sitt eget liv.

  Det sies at spøkelset kan oppleves på rom 320. Gjester skal blant annet ha observert kvinnen i festklær som stadig flytter på ting.

 • Her kan du sove med spøkelser i USA.
 • Dalen Hotell

  På Dalen Hotell i Telemark kan du visstnok høre barnegråt fra rom nummer 17. Det sies at en ung, britisk overklassejente skal ha bodd her på slutten av 1800-tallet, ved navnet miss Greenfield.

  Hun skal ha ankommet hotellet i mai, men dro ikke før i september. I løpet av denne tiden skal hun ha blitt gravid, men da hun dro var magen hennes flat. Like etter skal hotellpersonalet ha funnet et dødt spedbarn i sengen.

  Som følge av dette ble Miss Greenfield senere pågrepet i England, samt dømt og henrettet for barnedrap. I ettertid skal noen ha møtt på en dame i grå kjole på hotellet, ifølge VG Nett.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer