Norske strender i verdensklasse

Fem norske strender har i år fått kvalitetsstempelet Blue Flag.

Publisert
Sist oppdatert

Blue Flag er et internasjonalt kvalitetsstempel som garanterer at stranda er ryddig, miljøvennlig, og at vannet er rent.

I år har fem norske strender kommet på listen, i godt selskap blant de totalt 2.633 andre strendene som har fått denne utmerkelsen i år.

De fem strendene ligger alle i Oslofjorden, nærmere bestemt i Asker og Bærum. De fem er:

Holmenskjæret, Hvalstrand, Sjøstrand, Storøyspissen og Vollen.

Norges flotteste?

Hvalstrand er et kjent badeanlegg i funkisstil, som sto ferdig i juni 1934. I 2004 ble hele anlegget renovert.

Hvalstrand med sitt karakteristiske stupetårn i funkisstil. Foto: Helga Bu/Sult
Hvalstrand med sitt karakteristiske stupetårn i funkisstil. Foto: Helga Bu/Sult Vis mer


Hvalstrand er et yndet mål for badeglade både fra Asker, Bærum og Oslo. Restaurantkjeden Sult driver i dag spisestedet på anlegget.

- Det er kjempeflott at Hvalstrand har fått blått flagg, det er jo et av Norges flotteste badeanlegg, sier Sults daglige leder Bernt Bucher-Johannessen, som har vokst opp på Hvalstrand.

- Hvalstrand er en veldig populær strand fra før, men det kan godt hende det kommer enda flere folk hit nå, etter at den fikk blått flagg.

Bucher-Johannessen forteller at badeanlegget gjennom de siste 15 årene har blitt rustet opp betraktelig, og at det er planer om flere oppgraderinger før neste år, da Hvalstrand fyller 75 år.

- Det blå flagget forplikter også, Hvalstrand må holde på standarden, slik at vi beholder flagget ved neste vurdering.

Strendene i Norge er like fine som de ved Middelhavet. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge
Strendene i Norge er like fine som de ved Middelhavet. Foto: Nancy Bundt/Innovasjon Norge Vis mer


Blått flagg i Norge før

Det er andre gang Norge har kommet med på listen med strender. Aller første gang det skjedde, var i 2005, og de tre strendene var da Bystranda, Hamresanden (i Kristiansand) og Skotteviga (ved Lillesand). Disse tre mistet imidlertid statusen etter et år.

Også marinaer

I tillegg til de fem strendene, er det seks marinaer som har fått blått flagg i år. Disse seks er:

Dronningen Marina i Oslo, Grimstad Gjestehavn, Lillesand Gjestehavn, Risør Gjestehavn, Maritime Senter i Lillesand og Tregde Marina i Mandal.

Se listen over strendene og marinaene som har fått blå flag her.

Kriteriene for å få blått flagg

Blå flagg oppstod i Frankrike i 1985, og i 1987 ble ordningen lansert i EU. Dette året ble 244 strender og 208 marinaer fra ti land tildelt blått flagg. Senere har kravene for å motta det blå hedersflagget blitt strengere. I 2001 ble det besluttet å gjøre organisasjonen verdensomspennende.

Kriterier for blått flagg

Strendene må oppfylle en del av 27 krav for å få blått flagg. Noen av kravene er nødvendige, av de ikke nødvendige kravene må et visst antall oppfylles. Blått flagg tildeles for en sesong av gangen.

Disse kravene gjelder:

Vannkvalitet: Godkjenning av vannkvaliteten baseres på målinger gjort i foregående og inneværende år. Det vil si at strender som ikke hadde godt vann i fjor, ikke får bli med på listen i år.

Miljøopplæring og informasjon: For eksempel varsling ved skadelig forurensnig, informasjon om flora og fauna og badevannets kvalitet.

Miljøvern: Det kreves at området er underlagt en utviklingsplan som tilpasses vernehensyn. Det er også krav til søppelhåndtering og regelmessig renhold, samt sikker tilgang til stranden. På strendene som blir godkjent med blått flagg kan du regne med at det ikke er tillatt å fricampe eller kjøre bil.

Sikkerhet og service: Det skal være badevakter på plass i sesongen, eller andre nødvendige sikkerhetstiltak som livredningsutstyr, førstehjelpsutstyr og telefontilgang. Det er også krav til at husdyrs adgang til strandområdet begrenses, og at det skal være tilgang til drikkevann ved stranden. Det kreves også at minst en av strendene i et område som tildeles blått flagg har tilgang og fasiliteter for handikappede.

Karoline BrubækMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer