INNREISEFORBUD

Norwegian og SAS flyr som normalt til USA torsdag

Flyselskapene Norwegian og SAS hadde torsdag morgen ingen umiddelbar reaksjon på USAs innreiseforbud fra Europa.

INNREISEFORBUD: USA har innført innreiseforbud på enkelte flyvninger fra Europa, men SAS og Norwegian flyr som normalt torsdag. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix
INNREISEFORBUD: USA har innført innreiseforbud på enkelte flyvninger fra Europa, men SAS og Norwegian flyr som normalt torsdag. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag norsk tid innførte USAs president Donald Trump et innreiseforbud for utenlandske statsborgere som har vært i Schengen-området i løpet av de siste to ukene. Reisende fra Europa stoppes i 30 dager for å begrense koronasmitten, og forbudet gjelder fra lørdag.

SAS flyr som planlagt til og fra USA torsdag 12. mars og fredag 13. mars fra Oslo, København og Stockholm. Det er ennå ikke besluttet hva som skjer videre fremover.

– Det er mange passasjerer som kontakter oss nå, og vi forstår at mange opplever situasjonen som uavklart, skriver pressesjef John Eckhoff i en pressemelding.

Sterkt preget

SAS oppfordrer reisende til å lytte til myndighetenes råd og anbefalinger og følge med på nettsiden , som oppdateres jevnlig.

– SAS følger situasjonen fortløpende og vil holde berørte passasjerer oppdatert om eventuelle endringer og kanselleringer.

Både SAS og Norwegian er sterkt preget av koronakrisen og har kansellert henholdsvis 2.000 og 3.000 flyavganger i tiden framover.

Norwegian stuper

Norwegian-aksjen har fått hard medfart på børsen de siste ukene. Etter et fall på 15 prosent onsdag fortsatte nedturen torsdag. I 11-tiden var aksjen ned 20 prosent på børsen.

– Vi er selvsagt klar over restriksjonene som har kommet fra USA, men vi må komme tilbake med mer informasjon litt senere i dag. Per nå opererer flyginger til og fra USA som normalt, skriver pressekontakt Astrid Mannion-Gibson i Norwegian i en epost til NTB torsdag morgen.

Fakta om USAs innreiseforbud:

* Innreiseforbudet gjelder for utenlandske statsborgere som har vært i et av de 26 Schengen-landene de siste 14 dagene.
* Innreiseforbudet trer i kraft ved midnatt natt til lørdag (klokken 5 lørdag morgen, norsk tid) og gjelder de neste 30 dagene.
* Amerikanske statsborgere, fast bosatte og deres familier unntas fra innreiseforbudet, men de må regne med å bli underlagt utvidet testing ved visse flyplasser før de slipper inn i USA.
* Amerikanere oppfordres også til å revurdere reiser til andre land som følge av koronavirussituasjonen.
* President Donald Trump uttalte seg upresist da han kunngjorde innreiseforbudet i sin tale onsdag kveld:
* Presidenten sa at han «innstiller alle reiser fra Europa til USA», men det korrekte er at det gjelder kun utenlandske statsborgere.
* Presidenten sa at tiltaket også ville «omfatte den enorme mengden handel og varer» som flys over Atlanteren, mens tiltaket kun omfatter mennesker. Han rettet seg selv senere på Twitter, der han skrev at «disse restriksjonene stanser mennesker, ikke varer».

Kilde: The New York Times, Det hvite hus, president Donald Trumps Twitter-konto

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer