Norwegian venter fortsatt med innføring av munnbind

Norwegian har foreløpig ingen planer om å innføre påbud om bruk av munnbind om bord i sine fly, tross anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter.

MUNNBIND: SAS har innført påbud om ansiktsmaske, men både Widerøe og Norwegian avventer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MUNNBIND: SAS har innført påbud om ansiktsmaske, men både Widerøe og Norwegian avventer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

18. mai sa både SAS og Norwegian at de ville innføre påbud om bruk av munnbind, men Norwegian snudde raskt og ombestemte seg, mens SAS krever at passasjerer som skal fly med selskapet, skal ha munnbind på seg.

20. mai anbefalte europeiske luftfartsmyndigheter bruk av munnbind, men Norwegian følger foreløpig norske råd, skriver Bergens Tidende.

– Vi avventer oppdatert anbefaling fra norske myndigheter, opplyser Norwegians informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til avisen.

Han peker på at Norwegian nå kun flyr innenlandsruter og dermed forholder seg til norske myndigheters veiledninger. Helsedirektoratet har vært klar på at effekten av bruk av munnbind er usikker, og det er derfor ikke noe norsk påbud.

Direktoratet mener imidlertid at hvis det innføres et påbud, så er det flyselskapene selv som må kjøpe inn munnbind for å tilby dette til sine passasjerer.

Avventer

Widerøe har heller ikke innført om påbud om munnbind, men kun på innenriksreiser.

- Widerøe vil inntil videre følge de råd som norske helsemyndigheter har kommet med når det gjelder smittevern om bord på fly. Disse rådene inkluderer ikke munnbind, uttalte Silje Brandvoll, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, 20. mai.

Folkehelseinstituttets smittevernveileder for luftfart anbefaler ikke bruk av munnbind, men avstand mellom passasjerene i form av bruk av ledige midtseter.

Reiser du derimot til eller fra utlandet med Widerøe, er det påbudt med munnbind, opplyser flyselskapet på sine nettsider. Det innebærer at reisende om bord alltid skal ha på ansiktsmaske på disse flygningene.

SAS har innført

Som nevnt over, har SAS innført munnbindkrav på alle sine flygninger, med visse unntak. Barn under 6 år og passasjerer på grunn av en sykdom ikke kan bruke ansiktsmaske, er ikke bundet av retningslinjene.

– Hvis du lider av en sykdom som forhindrer deg i å ha på ansiktsmaske, som dekker munn og nese, skal du fremvise medisinsk bekreftelse til gate-personalet, før du går om bord flyet, skriver SAS i sine retningslinjer om sikkerhet under reisen, forklarte John Eckoff, pressesjef i SAS Norge, i mai.

Vær obs på at du ifølge SAS’ offisielle informasjon hverken kan bruke hjemmelaget munnbind eller skjerf i stedet for vanlig munnbind.

– Det er et krav om masker ment til formålet – tørklær, skjerf og lignende er ikke tilstrekkelig. Ansiktsmasker som du selv har sydd, eller enhver form for maske laget av tøy, er ikke tilstrekkelig, skriver SAS i reglementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer