Notting Hill Carnival 2003

Notting Hill Carnival er Londons svar på karnevalet i Rio. I løpet av en helg forvandles bydelen til et virvar av farger, lyd, lukter, smaker og – ikke minst – mennesker. Tekst og bilder av Stine Okkelmo

Publisert
Sist oppdatert
Dyrisk dekor preger disse gutta. Foto: Stine Okkelmo
Dyrisk dekor preger disse gutta. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Det er sjelden folketomt i Notting Hill, og særlig ikke i helgene hvor middelaldrende japanere og amerikanere valfarter til Portobello Road for å ta en titt på antikviteter og sølvtøy. Kanskje har de sett filmen Notting Hill, lar seg rive med av stemningen, blir litt smågærne og kjøper med seg en gammel skinnjakke eller bootleg CD også.

Men Notting Hill er ikke bare en trendy bydel med søte hus (til skyhøye priser) hvor Londons rike bohemer, modeller og skuespillere bor. Notting Hill er bydelen de svarte innvandrere fra Karibien slo seg ned i da de kom til London på 1950-tallet. Og Notting Hill Carnival er deres karneval.

Skroll ned for mer.

Det første karnevalet ble arrangert i 1964 for å feire de karibiske immigrantenes felles kultur, og selvfølgelig lage en fest for barna. Siden den spede begynnelsen for nesten 40 år siden har karnevalet utviklet seg til å bli en kjempebegivenhet i London. Den siste helgen i august blir hele Notting Hill avstengt for trafikk for å gjøre plass til karnevalsprosesjonen. Den viktigste dagen er mandagen, som er en Bank Holiday, når hundretusener av mennesker toger inn i bydelen for å ta del i moroa.

Dansende fruktoppsats. Foto: Stine Okkelmo
Dansende fruktoppsats. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Den fargesprakende karnevalprosesjonen er naturligvis hovedattraksjonen. Forskjellige foreninger og dansegrupper har forberedt seg i lange tider, sydd kostymer og laget danser. Tilsammen 50.000 personer deltar i underholdningen på en eller annen måte, enten det er som musikanter, DJ’er, dansere eller kostymebærere.

Se bildene fra årets fargesprakende prosesjon

Rumperist og joints

Det er lett å bli revet med av de eggende rytmene, kostymene og dansingen. Men det er absolutt noe i utsagnet om at ”white men can’t dance”. Når jeg forsiktig prøver meg på hoftevrikk og rumperisting ser det dessverre bare flaut ut. Leave it to the pros. Bump n’ grind får de karibiske sexbombene ha for seg selv. Jeg holder meg til å riste litt på sambafoten i stedet.

Notting Hill byr på mer enn bare karnevalsprosesjonen. Notting Hills beboere setter opp hjemmesnekrede boder, drar frem oljefatet som er gjort om til grill og disker opp med kokosnøttbrus, jerk chicken, grillede maiskolber, krydret ris og rom i ulike varianter. Sammen med den liflige grillosen blander det seg en umiskjennelig søt lukt. Under Notting Hill Carnival er det mulig å rulle seg en saftig joint rett foran nesa på politikonstablene uten å få trøbbel.

I sidegatene til karnevalsprosesjonen er det rigget opp gigantiske musikkanlegg som pumper ut reggae, garage, jazz, soul og hip hop. Folk danser og drikker, og prøver å unngå å skli på de halvspiste maiskolbene som slenger rundt.

Karnevalskaos

En pust i bakken. Foto: Stine Okkelmo
En pust i bakken. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Karneval er som regel barnas dag, men Notting Hill Carnival er mest for de voksne. Karnevalet har fått kritikk fordi det er så uorganisert, og dersom du vil ta med barna hit bør du satse på å dra tidlig og få med deg karnevalet før det blir altfor mange mennesker. Bedre organisering hadde absolutt vært en fordel, spesielt siden karnevalet får over en million besøkende over helgen.

Dette er selvfølgelig veldig fristende for kommersielle krefter, som prøver hardt å ”overta” karnevalet, å utnytte de store markedsføringsmulighetene. Foreløpig har de heldigvis ikke lykkes. Det hadde ikke blitt helt det samme hvis karnevalsdeltakerne hadde vært sponset av Coca Cola eller Nike i stedet for den lokale tannlegen eller vaskeriet nede i gata. Men hvem vet hvor lenge arrangørene klarer å holde gigantene på avstand.

Karnevalsfesten varer hele dagen, men i ni-tiden er det slutt. Karnevalsdeltakere, londonere og turister forlater slagmarken. Morgenen etter starter opprydningen. Maiskolber og kyllingknokler skal ryddes opp. Butikkeierne tar ned sponplatene de satte opp for å beskytte butikkvinduene sine. På tide å gjøre klart for de middelaldrende japanerne og amerikanerne igjen.

Vil du se Notting Hill Carnival, klikker du deg inn på vår fargerike bildespesial fra årets opptog.

Og til neste år kan du kanskje ta turen selv?

 • Få også med deg ville og voldsomme karneval i Rio

 • Spanjolene kan også feste - dampende bilder fra kanarisk karneval

  Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer