Flyrettigheter:

Ny dom: du får tusenlapper

Dette er gode nyheter for mange nordmenn som mister flyet sitt.

GYLNE TIDER: Flypassasjerer som får fremskyndet flyreisen sin kan ha krav på flere tusen kroner. Foto: Odd Roar Lange
GYLNE TIDER: Flypassasjerer som får fremskyndet flyreisen sin kan ha krav på flere tusen kroner. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

En flyreise må anses å ha blitt «kansellert» dersom et flyselskap forandrer avreisetidspunktet og fremskynder avgangen med mer enn én time.

Dermed kan det aktuelle flyselskapet måtte ut med en såkalt EU-kompensasjon til passasjerene, uavhengig av hvilken billettype de har.

Det har EU-domstolen slått fast i en dom som falt tirsdag før jul.

Dommen falt etter at flyselskapene Azurair, Corendon Airlines, Eurowings, Austrian Airlines og Laudamotion ble klaget inn fordi de de ved flere tilfelle fremskyndet avreisetidspunktet og satte passasjerer i en knipe. Dommen blir også gjeldende for alle andre flyselskap i EU/EØS-området.

Nå har EU-domsstolen fastsatt at en slik endring skal anses å være som en kansellering, og avhengig av avstanden på flyreisen utløser det et krav om en såkalt EU-kompensasjon på 250, 400 eller 600 euro per passasjer.

Fornøyd

- Forbrukerrådet er fornøyd med tolkningen fra EU-domstolen. Konklusjonen styrker forbrukervernet og skaper forutsigbarhet knyttet til hvordan rutetidsendringer passer i flypassasjerforordningens system, sier Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer