Flyrettigheter:

Ny dom: du får tusenlapper

Dette er gode nyheter for mange nordmenn som mister flyet sitt.

GYLNE TIDER: Flypassasjerer som får fremskyndet flyreisen sin kan ha krav på flere tusen kroner. Foto: Odd Roar Lange
GYLNE TIDER: Flypassasjerer som får fremskyndet flyreisen sin kan ha krav på flere tusen kroner. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

En flyreise må anses å ha blitt «kansellert» dersom et flyselskap forandrer avreisetidspunktet og fremskynder avgangen med mer enn én time.

Dermed kan det aktuelle flyselskapet måtte ut med en såkalt EU-kompensasjon til passasjerene, uavhengig av hvilken billettype de har.

GENIALT TRIKS: Slik pusser du sølvtøyet, og gjør det klar til julen, uten å faktisk måtte pusse det. Programleder: Embla Hjort-Larsen, Video: Dennis A. Hagbru og Håvard Bjørnerem Vis mer

Det har EU-domstolen slått fast i en dom som falt tirsdag før jul.

Dommen falt etter at flyselskapene Azurair, Corendon Airlines, Eurowings, Austrian Airlines og Laudamotion ble klaget inn fordi de de ved flere tilfelle fremskyndet avreisetidspunktet og satte passasjerer i en knipe. Dommen blir også gjeldende for alle andre flyselskap i EU/EØS-området.

Nå har EU-domsstolen fastsatt at en slik endring skal anses å være som en kansellering, og avhengig av avstanden på flyreisen utløser det et krav om en såkalt EU-kompensasjon på 250, 400 eller 600 euro per passasjer.

ENKLERE: Det skal bli enklere for passasjerer som må endre reisetidspunkt eller reiserute. Foto: Odd Roar Lange
ENKLERE: Det skal bli enklere for passasjerer som må endre reisetidspunkt eller reiserute. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Fornøyd

- Forbrukerrådet er fornøyd med tolkningen fra EU-domstolen. Konklusjonen styrker forbrukervernet og skaper forutsigbarhet knyttet til hvordan rutetidsendringer passer i flypassasjerforordningens system, sier Thomas Iversen, forbrukerjurist i Forbrukerrådet.

Formålet til dette regelverket er å sikre en god og dekkende forbrukerbeskyttelse for flypassasjerer i hele EU/EØS.

- Flypassasjerforordningen sier ikke direkte hvilke rettigheter passasjerene har i møte med rutetidsendringer. Den norske transportklagenemnda har likevel behandlet større rutetidsendringer som kanselleringer i sin praksis. Konklusjonen fra EU-domstolen viser at vi var på rett spor her i landet med vår tolkning av forordningen, forteller Iversen.

Rutetrøbbel

En rutetidsendring på over en time kan føre med seg betydelige utfordringer for passasjerene, særlig med tanke på korresponderende transport som tog, buss, båt eller leiebil.

- Slike utfordringer hører vi jevnlig om fra forbrukere som kontakter oss for råd.

Konsekvensen av at en rutetidsendring regnes som en kansellering er at forbrukerne altså vil kunne kreve standardkompensasjon på inntil 600 euro – avhengig av flyvningens lengde. Det vil også gjelde dersom passasjeren velger å reise (at vedkommende aksepterer den nye rutetiden). Dersom passasjeren ikke ønsker å reise, kan vedkommende kreve refusjon for billettutgigtene fra flyselskapet i tillegg til eventuell standardkompensasjon, sier Thomas Iversen og føyer til:

- Størrelsen på kompensasjonen kan du regne ut på vår flyrettighetskalkulator.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer