Gyldighetstid for pass

Ny forskrift kan halvere passets gyldighetstid

Nye pass kan få en gyldighetstid på fem år mot ti i dag.

HALVVERT LEVETID: Pass kan få en gyldighetstid på bare fem år mot ti år i dag, foreslår regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
HALVVERT LEVETID: Pass kan få en gyldighetstid på bare fem år mot ti år i dag, foreslår regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Et forslag til ny pass- og ID-kortforskrift er et ledd i arbeidet med å modernisere utstedelsen av pass og realisere ordningen med nasjonalt ID-kort med eID, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Forslaget ble sendt på høring torsdag, og stort sett foreslås det at reglene i dagens passforskrift blir videreført og gjort gjeldende også for ID-kortene, bare med ny struktur og tilpasninger til ny teknologi.

Men, det foreslås at ID-kortets gyldighet skal vare fem år. I arbeidet med å styrke passforvaltningen og innføre nye ID-kort, har departementet også sett behov for å vurdere passets gyldighetstid.

Todelte forslag

For passene framsettes det derfor to alternative forslag:

Ett som viderefører tiårig gyldighetstid, og ett som reduserer den til fem år.

Departementet har ikke tatt stilling til forslagene.

I tillegg foreligger det to alternative forslag i bestemmelsen om krav til ansiktsfoto: Ett med og ett uten påbud om synlige ører for personer som bruker religiøse hodeplagg.

Synlige ører

Departementet opplyser at de ønsker et bredest mulig beslutningsgrunnlag før det tas stilling til om unntak er tilrådelig. I dag er det påbudt at ørene skal være synlige på passbildene.

Ørene er like unike som fingeravtrykk og i liten grad påvirket av vektforandringer, sminke og aldring. De gir derfor mye informasjon som kan være viktig for den manuelle kontrollen av passøker mot framlagt dokumentasjon og tidligere registrerte ansiktsfoto i passregisteret på samme navn, står det i høringsbrevet.

Økende bevissthet rundt betydningen av synlige ører for identifiseringsformål, og behov for å klargjøre rettstilstanden førte til at kravet til synlige ører ble presisert i passforskriften i 2014.

Alternative alfabeter

En annen endring er at det kan bli tillatt å bruke andre alfabeter enn det latinske når man signerer på passet.

Dagens praksis med å kreve latinske bokstaver ved avgivelse av navnetrekk vil ikke bli videreført, fordi det ikke nødvendigvis viser innehaverens naturlige måte å skrive på, står det videre i høringsbrevet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer