Ny ordning

I gang denne uka.

NYTT: Nå kan flere benytte seg av dette. Foto: politiet
NYTT: Nå kan flere benytte seg av dette. Foto: politiet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For å slippe unna de verste køene i passkontrollen kan man benytte selvbetjent passkontroll (e-Gates). Her scanner man passet selv, og et kamera tar bilde av deg. Når dette er gjort, er kontrollen gjennomført, og man slipper forbi.

Fra og med 3. juli innføres det nye regler for dette.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Inntil nå har det vært 18 års aldersgrense på dette, men nå kan også barn fra 12 år og oppover benytte seg av denne ordningen.

Det understrekes at den gjelder bare for personer med pass utstedt av et EU/EØS/Schengen-land.

- Det er større sannsynlighet for at barn som har et eldre passbilde kan bli avvist i den selvbetjente passkontrollen enn det er for voksne. Dette er naturlig da man som barn endrer seg mer i løpet av noen år enn det man gjør som voksen. Dersom dette skjer, vil personen bli henvist til manuell passkontroll av en av politiets ansatte i grensekontrollen, forteller Ragnhild Aass, seksjonssjef ved grensekontrollseksjonen på Oslo lufthavn i en pressemelding.

Det vil finnes informasjonsmedarbeidere og visuelle anvisninger i terminalen som gir ytterligere informasjon i hvordan å benytte seg av selvbetjent passkontroll.

Man må imidlertid være obs på at andre land kan ha ulike krav til bruk av selvbetjent passkontroll, og at det er den reisende sitt ansvar å sette seg inn i vilkårene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer