Håndbagasje: Hva kan jeg ha med?

Ny pulver-regel for reisende til USA

Sjekk også hva som regnes som væske og ikke, før du pakker håndbagasjen.

PULVER I HÅNDBAGASJEN? Skal du til USA; må du regne med å få kontrollert ting som er i pulverform, som pudder og kosttilskudd. Foto: Berit B. Njarga
PULVER I HÅNDBAGASJEN? Skal du til USA; må du regne med å få kontrollert ting som er i pulverform, som pudder og kosttilskudd. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Å komme seg helskinnet gjennom sikkerhetskontrollen uten å måtte gi fra seg noe av det man har pakket i håndbagasjen, kan være en utfordring. Ikke minst når det dukker opp nye regler å forholde seg til.

Nylig innførte USA en ny begrensning for passasjerer som flyr direkte til USA. Dermed er det ikke bare væske som kan være en utfordring å få med seg i håndbagasjen, om du skal til USA i ferien.

Ikke pulver over 350 ml

Det var i slutten av juni at den nye restriksjonen ble innført, ifølge flysmart.no.

Luftfartstilsynet sier til Dinside at de amerikanske reglene gjelder restriksjoner på pulver i mengder over 350 milliliter i håndbagasje, og at dette er et permanent tiltak på flygninger til USA.

- Beholdere med pulver over 350 ml kan medbringes i innsjekket bagasje. Mengder under dette kan medbringes i håndbagasjen, men vær forberedt på ekstra kontroll av dette, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn H. Pettersen.

Altså bør man vurdere å legge alt som kommer i pulverform, som kosttilskudd, vaskepulver, kosmetikk i pulverform, i den innsjekkede bagasjen, om man vil unngå ekstra kontroll.

Det er også noen unntak fra ordningen, nærmere bestemt morsmelkerstatning (barnemat) og reseptbelagt medisin, som kan medbringes i håndbagasjen selv om mengden overstiger 350 ml, legger Pettersen til.

Nødvendig tiltak

Ifølge Luftfartstilsynet er det nye tiltaket innført etter en risikovurdering fra amerikanske myndigheter. Det er flyselskapene og avreiselufthavnene som har ansvar for å gjennomføre kontrollen av passasjerer som reiser til USA.

Andreas Hjørnholm, presseansvarlig i Norwegian, sier til Dinside at den nye regelen innebærer at den vanlige sikkerhetskontrollen også sjekker passasjerene for pulver.

- Vi informerer våre passasjerer til USA om de nye reglene i forbindelse med booking av billetter på våre nettsider, legger han til.

Usikker på væskeregelen?

De av oss som derimot ikke skal til USA men til andre reisemål i Europa, må tenke på hva som regnes som væske når vi pakker håndbagasjen. Dette sier ikke alltid seg selv.

Luftfartstilsynet skriver på sine nettsider at «alt som er flytende, eller har pasta-konsistens, regnes som væske. Kan du helle eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel regnes vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum og annet med lignende konsistens som flytende eller pasta.»

Her kan du sjekke om det du har tenkt å pakke med deg, regnes som væske eller ikke.

Nå er det MYE folk på Oslo Lufthavn Gardermoen! Vi sjekket hvor mye tid du bør beregne om du skal ut å fly i sommer. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer