Ny taxfree-ordning med stempel

Fra 1. mars vil alle som handler bli stemplet i kassen.

Ny taxfree-ordning fra 1. mars. Foto: Travel Retail Norway
Ny taxfree-ordning fra 1. mars. Foto: Travel Retail Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. mars innføres en ny taxfree-ordning ved alle norske flyplasser som har taxfree-butikkved ankomst.

De reisende vil bli stemplet med et uv-stempel på hånden. Stempelet er ikke synlig for det blotte øyet, men kan kontrolleres under en uv-lampe ved kassen.

Grunnen til endringen er at Toll- og avgiftsdirektoratet har forandret vilkårene for selskaper som har bevilling til dutyfreesalg, skriver Travel Retail Norway på sine nettsider.

Tollmyndighetene har gitt taxfree-butikkene lov å akseptere boardingkort på SMS og reiseplaner på e-post. Samtidig har myndighetene stilt krav om at det skal kontrolleres at ikke folk kjøper mer enn den tillatte kvoten av alkohol og tobakk.

Stempel på pekefingeren

Alle som kommer til kassen og skal betale for alkohol og tobakksvarer, må legge høyre pekefinger på en stempelpute for å få stempel. Kunder som ikke kjøper alkohol og tobakk trenger ikke stemples.

Har du allerede handlet kvoten, kan du fortsatt komme tilbake for å handle parfyme, kosmetikk og sjokolade. Kunder som i første runde bare har handlet deler av kvoten for alkohol og tobakk, og dermed har merket pekefingeren, kan komme tilbake og kjøpe det de har igjen av kvoten ved fremvisning av kvittering fra første kjøp. Passasjerer som reiser sammen vil fortsatt kunne handle kvoten for hverandre, mot å fremvise gyldig reisedokumentasjon. Men heretter må den passasjeren som ikke foretar handelen komme til kassen og legge sin høyre pekefinger på stempelputen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer