Ny toetasjes londonbuss

Se bildene av dobbeldekkeren som skal rulle rundt i London.

Londons borgermester Boris Johnson viser frem en modell i full størrelse. Han står ved bakdøren, som er åpen slik at folk kan hoppe av og på utenom stasjoner. Foto: London Transport Museum
Londons borgermester Boris Johnson viser frem en modell i full størrelse. Han står ved bakdøren, som er åpen slik at folk kan hoppe av og på utenom stasjoner. Foto: London Transport Museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Londons røde toetasjesbusser er ikoner i seg selv. Den klassiske Routemasteren med åpen av- og påstigning bak var høyt elsket, men ble vraket i 2005. Da hadde den fraktet londonere på kryss og tvers gjennom byen siden 1954.

Hovedgrunnen til at den ble droppet, var at den var umoderne. Den åpne løsningen bak, som gjorde at folk kunne hoppe av og på som de ville, førte til en del ulykker og faktisk også dødsfall. En til tre mennesker døde årlig i ulykker på grunn av den åpne døren bak.

Mer moderne dobbeltdekkere med vanlig bussdør foran og på siden overtok for Routemasteren. Men den gamle ble dypt savnet av londonere.

Til London? Her er smarte tips til turen

Åpen dør kommer tilbake

I fjor avslørte Londons borgermester Boris Johnson den splitter nye dobbeldekkeren som skal settes i trafikk i 2012.

Og hva er nytt?

Den er mer brukervennlig for funksjonshemmede, har bedre plass til barnevogner, har mindre utslipp, to trapper opp til andre etasje, og faktisk også en dør helt bak, som den gamle Routemasteren. Denne døren skal være åpen slik at folk kan hoppe av og på, men bare utenom rushtid. Når det er for mye trafikk, vil den lukkes slik at farlige situasjoner unngås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer