Ny utsettelse for Dreamliner

Amerikanske Boeing slo europeiske Airbus i kampen om å selge flest passasjerfly i fjor. Men samtidig må Boeing igjen utsette lanseringen av sitt nye flaggskip, langdistanseflyet Dreamliner.

Publisert
Sist oppdatert

Seattle (NTB-Reuters-AFP): Den første prøveflygingen av Boeings 787, som den offisielle typebetegnelsen lyder, vil nå neppe skje før midt på sommeren, opplyste Boeing onsdag. De første Dreamlinerne blir ikke levert til flyselskapene som har bestilt typen før tidlig neste år.

Men dette er ingen trøst for Airbus, som onsdag framholdt at konsernet ikke ser på Boeing-forsinkelsen som noen fordel for seg selv. - Boeings kunder blir nok ikke glade, men de kommer ikke til å flytte bestillingene over til oss, sa Airbus-direktør John Leahy.

Dreamliner vs A380

Ledelse

Boeing sliter med Dreamliner. Foto: The Boeing Company
Boeing sliter med Dreamliner. Foto: The Boeing Company Vis mer


Boeing fikk 1.413 nye bestillinger i 2007, mens flyselskapene bestilte 1.341 nye maskiner fra Airbus, viste tall som ble lagt fram onsdag. En av årsakene til Boeings ledelse er at en svekket dollar gjorde det lønnsomt for utenlandske selskapet å kjøpe fly i USA.

Airbus-ledelsen ser da heller ingen grunn til å henge med hodene over at de ble slått av den amerikanske erkerivalen.

- Tallene er enorme, og det har vært et fantastisk år, sa Airbus-sjefen Tom Enders til pressefolk onsdag.

Airbus er i gang med et beinhardt innsparingsprogram, som går under navnet Power8 og som innebærer oppsigelse av 10.000 ansatte og salg av flere fabrikkanlegg.

- Power8 ga kostnadsbesparelser svært langt ut over det planlagte i 2007, framholdt Enders.

Vil servere øl fra tappekran på Dreamliner

Sparing

- Den offisielle framstillingen lyder på at vi har spart over 300 millioner euro (2,4 milliarder kroner). Men jeg kan fortelle at tallet er nærmere 500 millioner euro (4 milliarder kroner), sa Enders til pressefolk ved Airbus-hovedkvarteret i Toulouse i Sør-Frankrike onsdag.

- Vi er knallharde konkurrenter. Men hvis noen kan forstå hvilke problemer våre kolleger hos Boeing sliter med, er det oss, og jeg ønsker Boeing-sjef Scott Carson og hans folk lykke til, framholdt Airbus-sjefen.

Boeings overtak i antall bestillinger i 2007 kan bli snudd til et Airbus-forsprang i 2008, mener analytikere. Det vil trolig skje dersom Airbus endelig får bukt med problemene som har forsinket «superjumboen» A380, og hvis vanskene med Boeings Dreamliner fortsetter.

trond.borrehaug.hansen@ntb.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer