Ny verdensarv

24 nye steder er kommet til på UNESCOs nye liste over verdens kultur- og naturarv. Seks nyoppføringer er i Europa.

Ny verdensarv
Publisert
Sist oppdatert

En gang i året oppdaterer UNESCO sin liste over verdens kultur- og naturarv med nye verneverdige steder. Siste oppdatering skjedde nå i juli, da listen ble utvidet med 24 nye steder; fem nye naturarvsteder og 19 nye kulturarvsteder.

Til sammen teller nå listen over verdens kultur- og naturarv 754 steder, fordelt på 149 naturarvsteder, 582 kulturarvsteder og 23 blandede steder av enestående universell verdi.

Skroll ned for mer.

Seks av nyoppføringene i årets UNESCO-liste er i Europa. Ett av stedene føyer seg inn i kategorien naturarv, mens de gjenstående fem er av kategorien kulturarv.

Ny europeisk naturarv:

 • Monte San Giorgio, Sveits

 • Pyramideformet fjell som dekker et område på 849 hektar. Ansett som det beste stedet med marine fossiler som er mellom 245 til 230 millioner gamle. Hittil er det oppdaget rundt 10.000 fossiler i området, blant annet av arter opp til seks meter lange.

  Ny europeisk kulturarv:

 • Det jødiske kvarter og St Procopius' basilika i Trebic, Tsjekkia
  Samspillet mellom det jødiske kvarter, den gamle jødiske gravplassen og St Procopius' basilika (kirkebygning) er påminnelser om sameksistensen av jødisk og kristen kultur fra middelalderen og fram til 1900-tallet.

 • Sacri Monti i Piedmont og Lombardy, Italia
  De ni Sacri Monti (Sacred Maountains - hellige fjell) i Nord-Italia er grupper av kapeller og andre arkitektoniske trekk fra 15- og 1600-tallet som er tilegnet forskjellige aspekter av den kristne tro. Av symbolsk spirituell verdi, men også vakre i seg selv etter som de er laget slik at de føyer seg svært godt inn i landskapet ellers.

 • Trekirker, Polen
  Trekirkene i sørlige Polen viser enestående eksempler av middelaldersk kirkebyggetradisjoner i den romersk-katolske kultur.

 • Bystrukturen i Ubeda og Baeza, Spania
  Bystrukturen i de to småbyene Ubeda og Baeza skriver seg fra 800-tallet og 1200-tallet, og er preget av renovasjon under renessansetiden på 1500-tallet.

  Foto: VisitBritain Foto: VisitBritain
  Foto: VisitBritain Foto: VisitBritain Vis mer


 • De kongelige botaniske hager i Kew, Storbritannia
  De historiske hagene har elementer som illustrerer viktige perioder innen hageanlegg, fra 1700- til 1900-tallet. Her er også botaniske samlinger som har vært viktige i studiet av plantemangfold.
 • I tillegg til disse seks europeiske nyoppføringene, er det kommet til 18 nye natur- og kulturminner fra resten av verden. For første gang er nå verdensarvsteder i Gambia, Mongolia, Kasakhstan og Sudan kommet med på listen. Du kan se hele listen på UNESCOs nettsider, som du kommer til ved å klikke her.

  Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer