Reiseråd fra UD

Ny vurdering kan åpne for regioner i Europa

I november vil det blir avgjort om de norske reiserådene skal bli gitt på regionnivå - også utenfor Norden.

LAVE SMITTETALL: Dersom Norge velger å gi reiseråd basert på regionnivå også i andre deler av Europa, kan det eksempelvis åpne for reiser til Kreta i vinter, hvis smittetallene her fortsatt holder seg lave. Per nå er nemlig smittetallet der under den nye grensa for grønt i EU. Foto: Shutterstock/NTB
LAVE SMITTETALL: Dersom Norge velger å gi reiseråd basert på regionnivå også i andre deler av Europa, kan det eksempelvis åpne for reiser til Kreta i vinter, hvis smittetallene her fortsatt holder seg lave. Per nå er nemlig smittetallet der under den nye grensa for grønt i EU. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke uttalte regjeringen at de er positive til EUs nye system for reiseråd i Europa, som deler regioner inn i tre farger etter smittenivå.

Den største forskjellen fra dagens norske system, er at hele Europa deles inn på regionnivå og i tre farger - der regioner må ha et smittenivå på 25 per 100 000 innbyggere eller lavere de siste to ukene for å settes i grønt.

Det norske systemet per i dag krever et smittenivå på 20 per 100 000 innbyggere eller lavere for å settes i gult.

I tillegg vil personer fra grønne regioner kunne reise inn i andre land i Europa uten at dette utløser reiserestriksjoner.

Nå skal norske myndigheter se på hvordan EUs nye system skal tas i bruk i Norge.

Ny vurdering i november

Vi har spurt Helse- og omsorgsdepartementet om når de vil bestemme seg for om de vil følge rådsanbefalingene fra EU.

Statssekretær Maria Jahrmann Bjerke sier til Dinside at regjeringen har lagt opp til at tiltakene ved grensen skal vurderes jevnlig etter hvert som pandemisituasjonen endrer seg.

- Rådsanbefalingen vil inngå som en del av dette arbeidet. Neste vurdering vil bli gjort i november, forteller Jahrmann Bjerke.

Hun presiserer at rådsanbefalingen gir rom for fleksibilitet for å ivareta smittesituasjonen i det enkelte land.

- Landene har myndighet til å beslutte konkrete tiltak som de mener er nødvendige ut fra smittevernhensyn. Hvilke tiltak som skal gjelde og fra når, vil regjeringen ta stilling til som en del av sin jevnlige vurdering av tiltak ved grensen, forklarer statssekretæren.

Kan gi reiseråd på regionnivå

Som nevnt vil EUs reiserådsanbefalinger være inndelt i farger på regionnivå, basert på et kart over smitte utarbeidet av Det europeiske smittevernbyrået (ECDC), forklarer statssekretæren.

Per i dag gir Norge reiseråd på regionnivå kun i Norden. I Sverige er regionene de svenske fylkene («län») - mens i Danmark er det Nord-Jylland, Midt-Jylland, Fyn, etc.

- Betyr dette at norske myndigheter vil gi reiseråd basert på regioner også i andre land utenfor Norden, fra og med november?

- Dette er ett av spørsmålene som regjeringen kommer tilbake til. Selv om det foreligger kart fra ECDC på regionnivå, er det som nevnt opp til det enkelte land å beslutte hvilke tiltak som skal gjelde, sier Jahrmann Bjerke.

Kan åpne for Tyskland, Hellas og Italia

Dersom norske myndigheter velger å gi reiseråd basert på regionnivå også utenfor norden fra november, basert på EUs krav om maks 25 smittetilfeller per 100 000 innbyggere, vil dette åpne for reiser til flere regioner i Europa - ut fra dagens smittetall.

ECDCs kart, som oppdateres hver torsdag, viser blant annet at flere regioner i Tyskland og Hellas, deriblant Kreta, samt en region i Italia, i dag har smittetall som ligger under 25 smittetilfeller.

Skulle smitten på Kanariøyene falle ytterligere, vil altså dette populære området kunne åpnes for reiser fra Norge - hvis norske myndigheter velger å gi reiseråd på regionnivå. Les mer om dette i artikkelen under.

Nora Apengren, kommunikasjonsansvarlig for TUI i Norge, sier til Dinside at de er positive til regionale vurderinger og felles retningslinjer i Europa - samtidig som de har tiltro til norske myndigheter.

- Vi stoler på vurderingene som gjøres av norske myndigheter og vil følge deres anbefaling uansett.

Når det gjelder reiser i vinter, er TUIs tilbud fokusert på Kanariøyene, sier Aspengren.

Skepsis til nytt system

Ifølge Dagbladet er Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet nå i full gang med å vurdere EUs nye forslag om reiseregler i Europa. Helsedirektoratet skal derimot ha advart sterkt mot å gjøre endringer, viser en intern rapport som Dagbladet har fått innsyn i.

Her går det fram at Helsedirektoratet advarte sterkt mot konsekvensene av å endre kriteriene for krav om innreisekarantene fra EØS/Schengen-området og Norden.

«Hvis regjeringen velger å utvide kriteriene for karantene vil det medføre spredning over hele landet i et par måneder dersom man ikke innfører svært strenge tiltak internt i landet», skrev Helsedirektoratet blant annet i sin rapport.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer