Flyreiser

Nye bagasjeregler

Bommer du her så får du ikke være med flyet.

ENDRING: SAS endrer tidspunkt for når bagasjen din må være sjekket inn. Foto: Odd Roar Lange
ENDRING: SAS endrer tidspunkt for når bagasjen din må være sjekket inn. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall flypassasjerer øker stadig, og det nærmer seg sakte, men sikkert tallene som før pandemien. Og med økt trafikk blir det også økt press på flyplassene.

Dette er årsaken til at SAS nå endrer reglene for innsjekking. Og dette er noe alle passasjerer må merke seg.

Nye regler

Kort fortalt

  • SAS endrer reglene for innsjekking fra og med 25. januar.
  • Passasjerer sjekker inn minst 40 minutter før avgang på innenriks og skandinaviske flyginger.
  • Dette er en standardisering som tidligere har vært gjeldende for europeiske flyginger.
  • Endringen er gjort for å sikre at alle passasjerer og bagasje kommer med på reisen, og for å unngå stress og irritasjon hos passasjerer som må vente på «den siste kofferten».

- Fra og med torsdag 25. januar er det nye regler som gjelder for innenriks og skandinaviske flyginger. Da må man ha sjekket inn minimum 40 minutter før avgang. Dette har tidligere vært gjeldende for europeiske flyginger, men fra denne datoen er det standardisert også for innenriks og flyginger i Skandinavia, forteller Tonje Sund, pressesjef i SAS

DET MYSTISKE HULLET: Du har kanskje lurt på hvorfor flyvinduet har et lite hull? Her får du forklaringen. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

Passasjerer varsles om endringen flere dager før avreise, men det er kanskje ikke alle som får med seg den viktige detaljen.

SJEKK INN I TIDE: Skal du reise med innsjekket bagasje. Sjekk de nye reglene. Foto: Odd Roar Lange
SJEKK INN I TIDE: Skal du reise med innsjekket bagasje. Sjekk de nye reglene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Sjekk informasjonen

- Vi informerer kundene om dette i flere ledd – både i appen, på nettsidene våre, check-in-mail og mail som sendes ut til kunden tre dager før avreise. Slike e-poster kan inneholder viktig informasjon om reisen din, så vi anbefaler alltid å sjekke informasjonen fra flyselskapet i forkant av en reise, oppfordrer Sund.

En rekke flyplasser har hatt trøbbel med bagasjehåndteringen. Færre ansatte ved flyplassen og stadig flere reisende er en dårlig kombinasjon.

Det tar tid

- Hva er årsaken til endringen?

- Selv om nær alle sjekker inn minimum 40 minutter før avreise på disse flygingene, så vil vi sikre at alle kunder og ikke minst bagasje kommer med på reisen. Det kan ta tid å få en koffert gjennom hele systemet på en flyplass og det å vente på «den siste kofferten» kan skape stress og irritasjon hos andre passasjerer som må vente, forklarer Tonje Sund, og fortsetter:

NON STOP: Et privatfly havner i trøbbel når piloten ikke lukker bagasjeluken ordentlig igjen. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

- For at bakkemannskapet også skal få gjort sin jobb i rimelig tid før avgang, ser vi at en 40 minutters grense er hensiktsmessig. For de fleste vil det ikke være noen endring, siden de uansett er ute i god tid før avreise. Men i sum bidrar dette grepet til en bedre punktlighet og dermed kundeopplevelse for de som reiser med oss.

Norwegians regler

På de fleste flyginger hos SAS kan du sjekke inn fra 30 timer før og opptil én time før avgang. Hvis du foretrekker det, kan du også sjekke inn på flyplassen.

Hos Norwegian er det fortsatt 30 minutter som gjelder. Selskapet har disse fristene:

  • Innsjekking åpner 2 timer før avgang
  • Innsjekking stenger 30 minutter før avgang (45 minutter på Arlanda)
  • Boardingen avsluttes 20 minutter før avgang

Anbefalingen

40-minutters regelen er altså «siste frist», siden innsjekkingen stanser da.

Det er høy risiko knyttet til å være ute i siste liten. Det skal ikke lange køen eller forsinkelsen til før du kommer for seint, og ikke får bli med flyet.

«Vi anbefaler at du ankommer flyplassen minst to timer før avgang, slik at du har nok tid til innsjekking og sikkerhetskontroll, spesielt i høysesonger, sommersesongen og travle ferieperioder.

Planlegg ekstra tid for turen fra innsjekking til gata for ombordstigning, spesielt hvis det er et høyt antall passasjerer (f.eks. ved starten av en ferie), hvis du har med deg spesialbagasje eller hvis du trenger flyassistanse.», skriver SAS på sine hjemmesider.

Har du et tips om bagasje på fly?

Har du et tips om bagasje på fly?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om bagasje på fly til Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart