Flystreik:

Nye forhandlinger

Kabinpersonalet i SAS skal i møter med ledelsen. Det kan føre til ny streik.

STENGT GRUNNET STREIK: Dersom SAS og de kabinansatte ikke blir enige så kan det bli ny storstreik i selskapet. Foto: Odd Roar Lange
STENGT GRUNNET STREIK: Dersom SAS og de kabinansatte ikke blir enige så kan det bli ny storstreik i selskapet. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Torsdag morgen gjenopptas forhandlingene hos Riksmekleren mellom de kabinansatte i SAS og ledelsen.

Forhandlingene ble brutt tidligere i høst.

Dersom ikke partene blir enige kan det bli en ny og omfattende streik i Skandinavias største flyselskap, og dette vil ramme tusenvis av reisende.

Ønsket hjelp

Forhandlingene startet opprinnelig 7. september men ble brutt etter tre uker. Nå gjenopptas forhandlingene om lønns- og arbeidsvilkårene mellom SAS og fire av selskapets kabinforeninger.

SAS-STREIKEN: Dette har du krav på om SAS kansellerer flyreisen din. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

To av disse foreningene er i Norge. Dette gjelder Norsk Kabinforening (LO) og SAS Norge Kabinforening (Parat).

SAS-ledelsen har vært i kontakt med Riksmekleren og bedt om hjelp for å få framforhandlet en avtale med de to norske kabinforeningene.

– Ambisjonen er å bli ferdige med kabinforhandlingene så raskt som mulig. For å sikre dette, har vi tatt initiativ overfor LO/YS og Riksmekleren for å få bistand gjennom frivillig mekling, sier pressesjef Tonje Sund i SAS Norge.

Ukjent tidsfrist

Det er fortsatt ikke satt en spesifikk frist for når forhandlingene må være avsluttet., men dersom det ikke blir enighet mellom partene så vil de kabinansatte i SAS gå ut i streik.

Omfanget og tidspunkt for en eventuell streik er foreløpig ukjent.

– Vi har et håp og et ønske om å komme raskt i mål. Det er imidlertid en komplisert avtale det skal forhandles om, sa forbundsleder i Kabinansattes forbund Elin Roverudseter til DinSide tidligere i høst.

Det lykkes de ikke med, dermed blir det en ny runde hos Riksmekleren torsdag og fredag. Håpet er å komme i havn med en ny tariffavtale.

Ved et nytt brudd kan kabinforeningene vurdere å sende ut streikevarsel,

Langt unna avtale

– Partene står langt fra hverandre, sier Elin Roverudseter til nettsida FriFagbevegelse.

Roverudseter ønsker ikke å gå inn på kravene som blir stilt i forhandlingene.

Dette bør du gjøre

Skal du reise med SAS i den kommende tiden så bør du vurdere om det kan være smart å kjøpe refunderbare flybilletter.

Dersom du skal ha tillegg som hotell og leiebil ved reisemålet, bør du sikre at disse avtalene kan kanselleres, slik at du slipper ut med store summer dersom det blir ny SAS-streik og du ikke kommer deg til reisemålet.

Alternativet for deg som allerede har bestilt SAS-billett uten avbestillingsrett, er å kjøpe en fullprisbillett hos et konkurrerende selskap. Det er derimot ikke mulig hos Norwegian som har stanset salget i kjølvannet av Flyrs utfordringer.

Denne får du penger tilbake for dersom du opprettholder reisen din med SAS.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer