Nye norske pass klare i oktober

Oslo (NTB): Det finske selskapet Setec skal produsere de nye norske «smarte» passene. Kontrakten er verdt nesten 250 millioner kroner, ifølge selskapet.

Publisert
Sist oppdatert

Kontrakten mellom Politidirektoratet og Setec har en varighet på tre år, med mulighet for forlengelse i to år, ifølge en pressemelding fra det finske selskapet.

Setec forventer å produsere 600.000 norske pass hvert år, og selskapet vil opprette et eget datterselskap i Norge.

Biometriske pass

De nye passene skal inneholde såkalte biometriske, eller kroppsunike, fysiske kjennetegn ved innehaveren: Ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk. Hensikten er å gjøre det langt vanskeligere å bruke et stjålet pass ved grensekontroll. De nye passene vil også inneholde en databrikke med antenne som kan kontrolleres opp mot pålitelige kontrollsystemer. Den nye passtypen er ett av flere sikkerhetstiltak mot internasjonal terrorisme. USA krever at alle besøkende må identifisere seg med biometriske pass fra 25. oktober.

Klart til levering i oktober

Ifølge Setec vil de nye passene være klare for levering til Norge i oktober. Finnene lager også biometriske pass for Finland, Sverige, Danmark og Litauen.

Mer om pass

 • Den store passguiden
 • Biometrisk identifikasjon
 • Med spedbarn på passkontoret
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer