Nye passkrav til USA

Maskinlesbart pass eller visum. Dette er kravene for nordmenn som ønsker å entre USA etter 1. oktober.

Eksempel på et maskinlesbart pass. Det er de to nederste linjene med koder som skiller et maskinlesbart pass fra et gammelt pass.
Illustrasjon: Den amerikanske ambassade (usa.no) Foto: Den amerikanske ambassaden
Eksempel på et maskinlesbart pass. Det er de to nederste linjene med koder som skiller et maskinlesbart pass fra et gammelt pass.
Illustrasjon: Den amerikanske ambassade (usa.no) Foto: Den amerikanske ambassaden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er ett av 27 land som nyter godt av den amerikanske ordningen VWP (Visa Waiver Program), eller ordning om visumfritak på norsk. Denne ordningen gjør at borgere fra VWP-landene kan reise til USA uten visum, dersom reisens varighet ikke overstiger 90 dager. Fra 1. oktober innfører imidlertid USA krav om maskinlesbare pass for alle borgere som ønsker å entre USA på grunnlag av visumfritak-ordningen. Dette gjelder både voksne og barn. Har du ikke maskinlesbart pass, må du ha gyldig visum – hvis ikke vil du bli avvist ved grensen og må reise den lange veien hjem uten en eneste smaksprøve av virkelighetens Amerika.

Et nytt pass koster 740 kroner. Visumsøknaden koster deg 700 kroner og mye jobb samt eventuelle reisekostnader til Oslo.

Skroll ned for mer informasjon om maskinlesbart pass, visum, regler og kostnader.

Skjerping av sikkerheten

Grunnen til at USA har innført krav om maskinlesbare pass, er for å skjerpe grensesikkerheten. Maskinlesbare pass er ansett som et sikrere reisedokument fordi det er vanskeligere å forfalske. Du kan fremdeles reise med "gammelt" pass, men da i følge med visum, som har en sikrere teknologi – og kombinasjonen pass og visum blir da ansett som tilstrekkelig trygt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer