Nye passkrav til USA

Maskinlesbart pass eller visum. Dette er kravene for nordmenn som ønsker å entre USA etter 1. oktober.

Eksempel på et maskinlesbart pass. Det er de to nederste linjene med koder som skiller et maskinlesbart pass fra et gammelt pass.
Illustrasjon: Den amerikanske ambassade (usa.no) Foto: Den amerikanske ambassaden
Eksempel på et maskinlesbart pass. Det er de to nederste linjene med koder som skiller et maskinlesbart pass fra et gammelt pass.
Illustrasjon: Den amerikanske ambassade (usa.no) Foto: Den amerikanske ambassaden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er ett av 27 land som nyter godt av den amerikanske ordningen VWP (Visa Waiver Program), eller ordning om visumfritak på norsk. Denne ordningen gjør at borgere fra VWP-landene kan reise til USA uten visum, dersom reisens varighet ikke overstiger 90 dager. Fra 1. oktober innfører imidlertid USA krav om maskinlesbare pass for alle borgere som ønsker å entre USA på grunnlag av visumfritak-ordningen. Dette gjelder både voksne og barn. Har du ikke maskinlesbart pass, må du ha gyldig visum – hvis ikke vil du bli avvist ved grensen og må reise den lange veien hjem uten en eneste smaksprøve av virkelighetens Amerika.

Et nytt pass koster 740 kroner. Visumsøknaden koster deg 700 kroner og mye jobb samt eventuelle reisekostnader til Oslo.

Nye passkrav til USA

 1. Visum til USA

Skroll ned for mer informasjon om maskinlesbart pass, visum, regler og kostnader.


Skjerping av sikkerheten

Grunnen til at USA har innført krav om maskinlesbare pass, er for å skjerpe grensesikkerheten. Maskinlesbare pass er ansett som et sikrere reisedokument fordi det er vanskeligere å forfalske. Du kan fremdeles reise med "gammelt" pass, men da i følge med visum, som har en sikrere teknologi – og kombinasjonen pass og visum blir da ansett som tilstrekkelig trygt.

De maskinlesbare passene er en oppgradering i forhold til de gamle passene, og etter hvert som vi fornyer passene våre, vil vi alle få denne typen pass.

Dette er et maskinlesbart pass

Maskinlesbare pass har to linjer med maskinlesbar skrift i tillegg til de vanlige personaliaopplysningene som vi finner i dagens pass. Den maskinlesbare koden gjentar mange av de samme personaliaopplysningene som står skrevet med ordinær skrift i passet. Dette gjør at kontrollørene ved grenseovergangen kan forsikre seg om at alle opplysningene som er skrevet i passet, er korrekt. Om falsknere har greid å manipulere den skrevne informasjonen, så er det vanskeligere å få endret koden tilsvarende.

De amerikanske myndighetene ser det også som en fordel at man med denne typen pass kan få en raskere identifikasjon, og at grensepasseringene dermed skjer raskere.

Her får du maskinlesbart pass

Maskinlesbare pass utstedes, som andre pass, hos politiet. Per i dag kan du få utstedt maskinlesbart pass her:

Oslo politidistrikt, Asker og Bærum politidistrikt, Romerike politidistrikt, gamle Drammen politidistrikt, Ski politistasjon, Tønsberg politistasjon, Kristiansand politistasjon, Stavanger politistasjon, Bergen politistasjon og Tromsø politistasjon.

Ifølge Politidirektoratet skal alle politidistriktene ha systemene klare for utstedelse av maskinlesbare pass i løpet av oktober. Hvordan dette blir innenfor det enkelte distrikt, er ennå ikke klart.

Slik får du maskinlesbart pass

Det kreves personlig fremmøte og ellers de samme tingene som ved utstedelse av et hvilket som helst pass hva gjelder papirer og dokumentasjon. Mer om dette kan du lese i denne artikkelen.

Dersom du henvender deg til et av stedene som utsteder maskinlesbart pass og bestiller nytt pass nå, får du automatisk et maskinlesbart pass. Det koster det samme som det "gamle" passet; 740 kroner for voksne og 185 kroner for barn under 16 år. Barn må ha eget pass.

Du skal helst bestille pass i ditt eget bostedsdistrikt, men dersom ditt distrikt ennå ikke har systemene klare for utstedelse av den nye typen pass, kan du henvende deg til et av stedene som har systemet klart. Du må beregne 12 dager fra du bestiller passet, til det er klart.

Visum en annen mulighet

Det kan være flere grunner til at du trenger visum, enn et "gammelt" pass. Dersom du planlegger å jobbe, studere eller være i landet i mer enn de 90 dagene med visumfritak gir deg, må du søke om visum. Etter 1. august innebærer en visumsøknad et personlig intervju på den amerikanske ambassaden i Oslo. I tillegg er det en del papirer som må ordnes. Klikk her for å lese mer om hvordan du går frem for å søke om visum til USA.

Selve behandlingen av visumsøknaden er beregnet til rundt ti dager, men du bør begynne forberedelsene en måned før avreise, så har du godt med tid. Husk at det skal avtales intervjuavtale, søknaden skal behandles osv. Behandlingen av søknaden koster 700 kroner.

 • Klikk her for å se hvordan du går frem for å skaffe deg visum til USA.
 • Relaterte artikler:

 • Pass på passfristen

 • Hva er et pass? (fra november 2002)

 • Hvor trenger du visum, og hvor holder det med pass? (fra november 2002)
 • Ut å reise?


  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer