Nye regler på danskebåtene

Her er de nye reglene som gjelder på danskebåtene nå.

NYE REGLER PÅ DANSKEBÅTENE: De seiler med færre passasjerer enn normalt og har begrensninger på antallet tillatte i alle lokaler - også i taxfreebutikken. Er det fullt, må du vente på tur. Foto: Kristin Sørdal
NYE REGLER PÅ DANSKEBÅTENE: De seiler med færre passasjerer enn normalt og har begrensninger på antallet tillatte i alle lokaler - også i taxfreebutikken. Er det fullt, må du vente på tur. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Skal du til Danmark og velger å reise med en av danskebåtene, kan du ikke lenger reise med Stena Lines «Dansebåten» - men så er det heller ikke lov å danse om bord lenger.

Og at det ikke er lov å danse, er én av flere ting som er annerledes enn du kanskje er vant til, om du har reist med danskebåtene tidligere.

Vi har sjekket hva det er som er nytt og endret på danskebåtene og Kiel-ferga, i forbindelse med coronarestriksjonene som også rammer disse båtene.

Disse båtene går

Stena Line måtte legge ned ruten Oslo-Fredrikshavn som følge av inntektstap etter corona-nedstengningen. Dermed står du igjen med disse valgene, om du vil seile fra Norge og til Danmark eller Tyskland:

DFDS: Har lagt om ruta slik at Køben-båten svinger innom Jylland (Fredrikshavn) på vei til og fra København. Dette innebærer nye rutetider. Du slipper også nattseiling ned til Frederikshavn, da båten er inne der seint på kvelden. Retur fra Danmark er imidlertid nattseiling.

Fjord Line: Seiler deg til Jylland og ankomststed Hirtshals, fra flere norske byer: Langesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand.

Color Line: Seiler deg til Jylland (Hirtshals) fra Larvik og Kristiansand. Og Oslo-Kiel.

Dette er endret

Vi har sjekket hvordan de forskjellige rederiene løser smittevern og hvilke tiltak de har rundt dette når det kommer til tilbudene om bord.

Noen av endringene er felles for alle - mens andre ting, som buffet-serveringen, praktiseres forskjellig.

Her kan du se noe av det du kan forvente er annerledes, om du skal seile til Danmark eller Tyskland nå.

Dette er hva rederiene selv sier om endringene:

Maten

Fjord Line: Holder alle restauranter åpne - og serverer også mat fra buffé. Men all servering fra buffé skjer ved at en kokk legger opp maten for gjesten, som også er regelen for all matservering på alle restaurantene.

- Ja, vi tilbyr fortsatt buffé både til frokost, lunsj og middag, men forskjellen er at det er en kokk som legger opp maten som gjesten ønsker. Gjesten står bak et sperrebånd og kokken går på innsiden og legger opp det gjesten peker på, forteller Rickard Ternblom, konsernsjef i Fjord Line, til Dinside.

Har også øket antallet sitteplasser utendørs - og tilbyr også matservering ute. Matbestillingen foregår via egen mobiltelefon - og du kan også bestille matservering til lugaren din.

DFDS: Her er det for øyeblikket ikke bufféservering, og alle restaurantene om bord er «den samme» og serverer mat fra samme meny - som tilbyr en miks av ulike sammensatte menyer. Du kan fremdeles spise italiensk på Little Italy som Dinside tidligere har anbefalt for middag på Køben-båten - dog med noe ukurante åpningstider.

Frokosten serveres som buffet, men du betjenes av besetningen: Det er ingen selvbetjening.

Color Line: - Buffé er ikke tillat og Color Line praktiserer tallerkenservering i stedet for, hvor man kan velge mellom ulike alternativer, forteller Thomas Gudbjerg, konserndirektør for Color Line.

Du vil kunne velge deg ut hva du ønsker fra et utvalg satte retter i en buffé - og dette vil bli anrettet av kokken eller servert til deg av serveringspersonale. Desserter er ferdig anrettet på tallerken, som du kan hente. Frokosten er ikke fra buffé, men ferdig lagt opp på tallerken.

Det er redusert antall sitteplasser i restauranter og barer for å sikre overholdelse av regelen om én meters avstand.

Underholdningen

Fjord Line: Sier de fortsatt har underholdning om bord, men vi har byttet ut band med en duo som skal bidra til hyggelig og avslappet stemning - men uten å invitere til fest og dans.

Har et underholdningstilbud til barn, tilpasset mindre grupper.

DFDS: Det er ingen mulighet for ståplasser, og dans er ikke tillatt.

- Noen av nattklubbene og barene er åpne, mens andre ikke. Det er iverksatt tiltak, som betyr ingen disko, dansing, live musikk og ståplasser ved baren. Sitteplasser arrangeres slik at det er mulig å sikre fysisk avstand i henhold til anbefalinger fra myndighetene, sier Andreas Dahl Jensen i DFDS' kommunikasjonsavdeling.

Barneunderholdning er tilgjengelig i områder, hvor det er mulig at å holde avstand - mens lekeområde for barn holdes lukket.

Color Line: Barer er åpne men det er bordservering i stedet for bestilling ved baren.

- I Show Lounge har Color Line utvidet fra 2 til 3 show siden kapasiteten er redusert slik at flere gjester kan oppleve showene og man må nå bestille bord slik at Color Line har kontroll på antall gjester i Show lounge. Dette har fungert godt, sier Gudbjerg.

Han forteller at nattklubben er stengt - og at det samme gjelder for lekerom og barneunderholdning hvor Captain Kid vanligvis går rundt og samler barna. Det er et barneshow i Show Lounge , hvor personalet kan styre antall gjester og sikre avstand. Lekeområdene er stengt.

Tax-Free shoppingen

Fjord Line: Det er plassbegrensninger i alle lokalene om bord, også i Tax-Free butikken. Du vil altså kunne måtte vente på å komme inn dersom butikken er «full». I tillegg er det oppfordringer om å ikke berøre varer du ikke skal kjøpe.

Du kan også bestille levering av ti på topp taxfreevarer til lugaren din, via bestilling på mobilen.

DFDS: Også her er det tillatt med et begrenset antall passasjerer i butikken samtidig. Det er ingen prøvesmaking, og begrenset testing av varer.

Color Line: Taxfree-butikkene er åpne. Et begrenset antall gjester kan være inne i butikkene samtidig.

Vi har bodd et døgn på Scandic The Reef Hotel i Frederikshavn og Skallerup Seaside Resort i Nord-Jylland. Hvilket hotell i Danmark med badeland bør man velge? Vårt råd er klart! Hele testen av Skallerup Seaside Resort: https://www.dinside.no/reise/vi-har-testet-skallerup-seaside-resort-i-nord-jylland/69935086 Hele testen av The Reef i Frederikshavn: https://www.dinside.no/reise/hotellet-for-deg-som-helst-bare-ville-blitt-vaerende-pa-danskebaten/69956465 Vis mer

Generelt

Fjord Line: Seiler med færre passasjerer enn normalt. Boarding og avstigning skjer i puljer for å unngå trengsel i heiser og trappehus. Har egne gjesteverter som passer på at reglene om distansering opprettholdes.

Har en maksgrense for antall gjester som er tillatt i alle ulike lokalene om bord.

Bruker ikke lenger lufttørkere for hender på toalettene.

DFDS: Antall passasjerer justeres, slik at fysisk avstand kan sikres. Det er puljevis tider for om bord- og ilandstigning for å redusere antall passasjerer samlet på ett sted og fysisk avstand håndheves i henhold til anbefalinger fra myndighetene.

Color Line: Har justert kapasiteten på alle skip og har økt renhold. Det er redusert antall sitteplasser i avgangshallen for å sikre overholdelse av regelen om én meters avstand. Om bord- og ilandstigning skjer i puljer, dekk for dekk, for å kunne opprettholde krav til avstand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer