Nye supersoniske fly på gang?

Ikke før er Concorde satt på bakken, før flyindustrien sier at det kanskje kan komme nye supersoniske fly om ikke lenge.

Boeings planlagte Sonic Cruiser ble skrinlagt i 1999. Foto: Boeing
Boeings planlagte Sonic Cruiser ble skrinlagt i 1999. Foto: Boeing Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om kommersiell supersonisk flytransport er gravlagt med Concordes siste landing, er det ikke kroken på døra for å reise raskere enn lyden. FAA (Federal Aviation Administration) i USA avholder i disse dager arbeidsgrupper og konferanser der temaet er sivile supersoniske fly.

Støy

Det er nemlig ikke bare kostnadene som gjør at Concorde nå er stedt til hvile. Støyen, de supersoniske smellene, som oppstår når et fly bryter lydmuren, er en like viktig årsak. For eksempel er det ikke tillatt å fly fortere enn lyden over USA, og slike begrensninger er en viktig årsak til at supersoniske flygninger ikke har tatt steget over i dette årtusenet. Begrensninger på flyhastigheten over land har gjort det vanskelig å utvikle supersoniske flygninger videre. For å redusere støyproblemene må flyene gjøres lettere og lengre, men det reduserer muligheten for mange passasjerer.

Skrinlagt kommersielle fly

Boeings planer om å bygge et stort, supersonisk fly for kommersiell drift, ble skrinlagt i 1999. Teknologien er rett og slett ikke god nok til å lage et stort fly som kan frakte mange passasjerer på en lønnsom måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer