Matvegen skal føre til matopplevelser det er verdt å reise for.Nils Henrik Geitle, De Historiske Hotel & Spisesteder
Etter god respons på åpningen av Matvegen øst til vest i fjor, har De Historiske - Hotel & Spisesteder nå lansert to helt nye matveger gjennom Norge. Disse er Matvegen sør til nord og Matvegen smak av kyst og fjord.
De Historiske er en organisasjon bestående av 32 hoteller og 15 spisesteder hvor historiefortelling danner rammen for opplevelsene innen overnatting og gastronomi.

Turistene stiller kvalitetskrav
35 av 47 medlemsbedrifter i De historiske er i tillegg blitt spesielt utvalgt til å være med i Matvegen, hvor den første ruten altså ble lansert i fjor. Tanken bak Matvegen er å vise turistene som reiser langs norske veier at Norge har så mye mer på menyen enn "fast food" og ferdigmat.
- Mat og reise hører stadig mer sammen. Konkurransen på reisemarkedet blir stadig tøffere, og folk blir stadig mer reisevante. Turistene stiller større krav til kvalitet nå enn før, sa Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge på en pressekonferanse i forbindelse med lanseringen av de to nye matvegene.

Kokekunst på høyt nivå
Turister som har besøkt Norge har ofte gitt tilbakemeldinger om at maten ikke er god nok. Innovasjon Norge mener problemet ikke er at de gode spisestedene ikke finnes, men at turistene ikke finner frem til dem. Derfor jobbes det nå med å tydeliggjøre spisestedene som serverer ekte norsk mat av beste kvalitet.
- Matvegen skal føre til matopplevelser det er verdt å reise for. Vi ønsker å servere kokekunst på høyt nivå, å representere en smak av Norge. Målet er å overgå gjestenes forventninger til kvalitet, forteller pådriver for Matvegen og administrerende direktør i De Historiske, Nils Henrik Geitle.
Restaurantene som får bli en del av Matvegen, må oppfylle disse seks kriteriene:
1. Spisestedet må alltid ha en dagens meny basert på lokale råverer, og noen retter må fortelle om geografisk tilhørighet.
2. Sesongvariasjonen skal gjenspeiles i menyen.
3. Alle lokale råvarer skal være sporbare.
4. Menyen skal introduseres muntlig av en kompetent representant i personalet.
5. Vinlisten skal være samstemt med menyen, og skal også inneholde et godt utvalg av norske akevitter.
6. Husets historie skal være tilgjengelig for alle gjestene.
Matvegen sør til nord
Matvegen smak av kyst og fjord
Eksempel på en meny fra Matvegen:
Norske asparges fra Østby gård, stekt kongekrabbe og sikromhollandaise, fritert tørrfisk, tomatsalat og aioli, kamskjell fra Trøndelag, sprøtt bacon, blåskjell og saus på kråkebolle.Lettrøkt småkveite fra Hjelmeland, pastinakkpurè, nykål og eplesidersaus, klippfisk fra Ålesund, kongeøsterssopp, timianglasert delikatesseløk, tomat, kapers og Tind pepperonisjy.
"Panna Cotta"-pudding på tjukkmjølk fra Røros, jordbærgele på syltet rabarbra, jordbær-carpacchio, rabarbra-vaniljesorbet.
Servert av Restaurant Det Gamle Raadhus, Oslo.