Nytes best med en Gammeldansk

Livsnyterens Københavnguide viser vei til perler blant Københavns serveringssteder, sett fra to Gammeldanskvenners ståsted.

Du kan drikke en lille en til alt. Boken gir en innføring i hvilken som passer best til hva.
Du kan drikke en lille en til alt. Boken gir en innføring i hvilken som passer best til hva. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva er da vel mer naturlig enn å starte med noen visdomsord fra nettopp en livsnyter på bølgelengde med de to Gammeldanskvennene. Sitatet er gjengitt i bokens første kapittel, som omhandler Gammel Dansk og den edle drikkens historie, og kan sies å ha ta den danske mentaliteten ganske så på kornet:

«Jeg forstår meg ikke på folk som drikker brennevin om kvelden da man like gjerne skal gå og legge seg. Nei, heller en skikkelig kaffedoktor på morgenen, den har man jo glede av hele dagen.»

Du som har vært i Danmark mer enn på handletur med danskebåten, vil vite at du gjerne får en lille en til frokost - som er danskenes lunsj - for man kan da ikke spise rugbrød med ost uten en snaps til, må vite.

Du finner både vannhull og spistesteder.
Du finner både vannhull og spistesteder. Vis mer

21 serveringssteder

Boken er befridd fra enhver norsk skyldbetynget holdning til alkohol. Her tas vi med på en vandring til 21 vannhull og spisesteder, hovedsakelig i den danske hovedstad. Her er det lov til å drikke øl til frokost og snaps til lunsj - fordi det er hygge og kultur forbundet med det.
Til sammen 17 københavnske serveringssteder er presentert i denne norske utgaven av boken - i tillegg til to i Fredriksberg, ett i Dragör og ett i Malmö. Felles for stedene er deres utmerkede atmosfære og deres gode drikke og deilige mat.

Innføring i skikk og bruk

Et vellykket besøk på en dansk kro eller drikkestue, fordrer en viss grad av kunnskap om sedvane. Og boken lar deg ikke i stikken på dette området heller. Forfatterne gir korte innføringer i hvordan de viktigste tingene fungerer, som pølsespising og Gammeldansk-drikking.
I Danmark spiser man for eksempel ikke pølse i brød – man spiser pølse og brød. Du får en grundig innføring i hvordan du spiser danske pølser på dansk maner. Du får også nyttig opplæring i hvordan du går løs på en omfangsrik dansk frokost (lunsj), og når og hvordan du drikker Gammel Dansk - for som det heter på flasken:

«Gør godt om morgenen, efter dagens dont, under jagten, på fisketuren, eller som aperitif.»

Boken serverer oppskrifter på serveringsstedenes spesialiteter.
Boken serverer oppskrifter på serveringsstedenes spesialiteter. Vis mer

Kloke ord og oppskrifter

De i alt 21 skjenke- og spisestedene er alle presentert med bilder og nyttig informasjon, som adresser og åpningstider. Forfatterne gir oss et innblikk i stedenes historie, vi blir fortalt om berømtheter som har besøkt stedene, og det er historier om fattige kunstnere som måtte betale regningen med malerier, samt en mengde kloke ord fra andre livsnytere – som dette av Fritiof Nilsson Piraten:

«En sann livsnjutare tømmer aldrig en bägara så djupt at han inte längtar efter en klunk till!»

Boken disker også opp med oppskrifter og bilder av serveringsstedenes spesialiteter, som deilige danske smørrebrød med lun leverpostei og bacon og sopp – eller sild i mange varianter.

Vårt inntrykk

Den norske boken Livsnyterens Københavnguide er egentlig en kombinasjon av to bøker skrevet av de svenske Gammeldanskvennene Ove Agrelin og Claes Westin. Hovedtyngden av innholdet i den norske boken er hentet fra boken Med en Gammeldansk i köket fra 1998, mens mindre deler er fra boken Med en Gammeldansk på väg fra 2000.

Kanskje er det derfor boken virker noe snublende og litt lite retningsbestemt. Dette understrekes av kartet i begynnelsen av boken; Alle serveringsstedene omtalt i boken er merket med et nummer. Det virker for det første underlig at tallene ikke kommer i rekkefølge, men hopper slik: 31-37-34-33. Tallenes plassering på kartet tyder heller ikke på at stedenes geografiske beliggenhet har vært toneangivende for hvilket nummer i rekken stedet har fått. Det som imidlertid er mest forstyrrende, er at det ikke er referanser til alle numrene på kartet, i boken.

Boken henviser også til en del personer som nordmenn kanskje ikke har noe forhold til – og akkurat de delene av fortellingen blir dermed ikke like interessant lesestoff.

Likevel; en hyggelig bok til inspirasjon for reisende til København. Jeg vet i alle fall noen steder jag skal oppsøke neste gang jeg befinner meg i den danske hovedstaden og strupen og magen kaller på pleie.

Til slutt: Et par ord på veien, som sitert skilter fra noen av serveringsstedene i boken:

«Bring Deres klæder i orden før de gaar.»
«De gamle kæmper drak alltid en til før de gikk!»

Den norske utgaven er utgitt på forlaget Bok og Fag.
Den norske utgaven er utgitt på forlaget Bok og Fag. Vis mer

Bokfakta:

Forfatter: Ove Agrelin
Fotograf: Claes Westin
Begge er medlemmer av Gammeldanskens Venner, avd. Malmö.
Boken er oversatt fra de svenske bøkene Med en Gammeldansk i köket (1998) og Med en Gammeldansk på väg (2000), utgitt på forlaget Gammeldanskens Vänners Förlag, Malmö.

Forlag: Bok og Fag
Utgitt: Høst 2001
Pris: 248 kroner
96 sider

Andre bøker:

Tidligere skrevet om reiselitteratur på DinSide:

 • En reise i Norge – 42 unike hoteller

 • Guttas Greatest – dagbok fra 40 turer for gutta-fansen

 • Test deg mot Drilllo

 • Unike hoteller i byer – 44 hoteller i 25 byer, fra Bangkok til London
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer