Nytt flykaos i vente

Verdens flyselskaper skjelver på fra før ustødige vinger. Nå kommer flere nedskjæringer, kutt og mulige konkurser.

Publisert
Sist oppdatert

Flere internasjonale flyselskaper får nå merke virkningene av Bushs krigsvarsel mot Irak. Dette kommer på toppen av høye drivstoffpriser og generell økonomisk tilbakegang. IATA regner med fall i passasjertall på mellom 15 og 20 prosent avhengig av region.

British Airways kutter. Foto: NewsCast/BA
British Airways kutter. Foto: NewsCast/BA Vis mer

Krig

Hvilket av disse landene frykter du mest å reise til på grunn av krigen? (Avsluttet)
Tyrkia(45%) 667
USA(25%) 368
Egypt(16%) 242
Storbritannia(4%) 65
Spania(4%) 55
Hellas(2%) 36
Kypros(2%) 35
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Her er noen av kuttene som enten er i gang, eller er varslet nå:
Skroll ned for resten av saken.


 • Fra og med i dag (19. mars) kutter British Airways sine flygninger til Kuwait. Fra og med torsdag 20. mars stoppes rutene fra London til Tel Aviv. Kuttene kommer i kjølvannet av britiske myndigheters reiseadvarsler. De advarer for eksempel mot reiser til Kuwait, og anbefaler at britiske borgere forlater Kuwait umiddelbart. Fra tidligere har selskapet kuttet antall flygninger til Midt-Østen.
  Det melder BA i en pressemelding tirsdag 18.3.
 • Charterselskaper lar deg booke om ferien gratis innen seks uker før avreise.
  Mer leser du her.
 • Flere amerikanske flyselskaper har innført muligheter for kunder til gratis ombooking av reiser og destinasjoner i tilfelle de ombestemmer seg som følge av krig.
  CNN torsdag 13.3.
 • Amerikanske Delta Air Lines tilbyr uorganiserte ansatte 60 dagers ubetalt permisjon fra neste måned for å møte lavere etterspørsel. De ansatte beholder forsikringsordninger og fordelstilbud på flygninger i perioden.
  Fra USA Today tirsdag 18.3.
 • De kabinansattes fagforening i amerikanske United Airlines frykter tap av mellom 2.000 og 3.000 stillinger som følge av en krig mot Irak, på tross av lønnskutt i selskapet.
  Det melder Denver Post tirsdag 18.3.
 • Australske Qantas kutter.
  Australske Qantas kutter. Vis mer


 • 400.000 færre jobber i luftfart nå enn i september 2001. Og flere kutt kommer. Australske Qantas dropper 1.000 stillinger som forberedelse til fall i antall reisende.
  BBC News tirsdag 18.3.
 • SAS har foreløpig ikke varslet kutt i ruter, men har også bare en rute som passerer det berørte området, nemlig til Bangkok. Flyselskaper og turistnæring verden over håper nå bare på at det som synes som en uunngåelig krig, blir så kort som mulig. Da er sjansen for store skadeeffekter på arbeidsplasser og økonomi minst.

  Relaterte saker

  Se hvor du kan fly direkte:
  Direkte til og fra Norge.

  Se reiseadvarsler:
  Hit bør du ikke reise.

  Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer