Nytt hjelpemiddel for grensekryssing

Sjåfører som krysser landegrenser og språkgrenser, har fått et nytt middel som gjør det lettere å forstå og gjøre seg forstått på andre språk. Av: Stian Michalsen

Nytt hjelpemiddel for grensekryssing
Publisert
Sist oppdatert

Det er Christ Church University College som har laget et nytt hjelpemiddel til trailersjåfører, en liten boks oversetter de vanligste frasene på fem forskjellige språk. Dette skal hjelpe sjåførene å skjønne hva utenlandsk politi, tollmyndigheter eller andre prøver å si dem. Språkene den forstår er engelsk, bulgarsk, nederlandsk, fransk og polsk.

- Dette skal hjelpe sjåførene på jobben, sier en talsmann for universitetet.

Rare fraser

Trailerførere har ofte klaget over at de aldri forstår hva som blir sagt i andre land. De har opplevd at hvis det ikke er noen til å hente varene, vil polske sikkerhetsvakter si: "Strajkuja Kierowcy ciezarowek, sa opoznienia!" Boksen vil da oversette dette til: ”Det er streik her, du kan risikere å bli stående her i dagevis."

Virker begge veier

Oversetteren virker også andre veien. Hvis for eksempel en nederlandsk sjåfør kommer til England og lurer på hvorfor trafikken ikke beveger seg, vil han spørre en engelsk politimann. Politimannen vil for eksempel svare "Roadworks, mate! What a surprise, eh?" Maskinen vil da oversette det til nederlandsk: "Er zijn werken, ook dat nog!"

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer