Nytt ID-kort kan erstatte pass

Et nytt frivillig ID-kort for alle med fast bopel i Norge, kan erstatte pass ved reiser i Schengen-området.

Publisert
Sist oppdatert

I dag er pass obligatorisk som identifikasjon for nordmenn, da ingen annen identifikasjon er godkjent i utlandet. Dette kan endre seg om planene om et nytt nasjonalt ID-kort blir gjennomført.

Justisdepartementet melder på sine nettsider at en arbeidsgruppe foreslår å innføre et frivillig ID-kort for alle med fast bopel i Norge.

- Dette kortet kan blant annet gjøre det enklere for folk flest å identifisere seg på reiser i Schengen-området, slik at man kan klare seg med ID-kort der man tidligere måtte bruke pass, sier justisminister Knut Storberget i en pressemelding.

Forslaget innebærer at et slikt ID-kort vil inneholde følgende:

 • Bilde av, og opplysninger om innehaveren
 • En optisk maskinlesbar tekst som inneholder personinformasjon fra den visuelle teksten
 • En kontaktløs brikke som skal inneholde persondata sammen med biometrisk informasjon (som for eksempel fingeravtrykk, ansiktsfoto)
 • En kontaktbrikke for lagring av elektronisk ID (eID) og elektronisk signatur som oppfyller forvaltningsstandarder fastlagt av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.
 • Ordningen foreslås forankret i egen lov, og skal forvaltes av politiet.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer