Nytt pass til hund, katt og ilder fra 1. juni

Slik blir det nye kjæledyrpasset.

REISE UTENLANDS? Både hund, katt og ilder må ha kjæledyrpass om den skal være med til utlandet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
REISE UTENLANDS? Både hund, katt og ilder må ha kjæledyrpass om den skal være med til utlandet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I EU ble det innført nye pass for kjæledyr i 2014, og fra 1. juni i år blir disse passene også innført i Norge.

Bakgrunnen for de nye passene, er blant annet bedre sikkerhet.

LES OGSÅ: Kjøpt hund som er syk? Dette kan du klage på

Sikrere pass

Ifølge seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet, er det snakk om en ny versjon av de allerede eksisterende passene for kjæledyr som blir innført fra 1. juni.

- Målet er bedre sikkerhet, og hindre ulovlig handel med dyr. Med de nye passene skal man være tryggere på at informasjonen om kjæledyret er riktig, blant annet at den kommer fra det landet som er oppgitt i passet, sier Tronerud til Dinside.

NYE REGLER: Seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet opplyser om de nye kjæledyrpassene. Foto: MATTILSYNET
NYE REGLER: Seniorrådgiver Ole-Herman Tronerud i Mattilsynet opplyser om de nye kjæledyrpassene. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Dette innebærer blant annet laminering av ID-siden i passet og signatur fra eieren.

Se også hvilke eksotiske kjæledyr som kan bli tillatt i Norge

Hvem trenger pass?

Det er de som skal feriere med hunder, katter og ildere som ikke har pass fra før, som må skaffe seg pass. Har du pass av den gamle typen, er dette gyldig så lenge dyret lever. Pass utstedes hos veterinærene.

Men hvorfor er det akkurat disse dyrene som må ha pass?

- Det er EU-regelverket som bestemmer hvilke dyr som må ha pass, sier Tronerud, og legger til at det henger sammen med krav om ID-merking av disse dyrene.

BEDRE SIKKERHET: I det nye passet vil ID-siden lamineres. Foto: MATTILSYNET
BEDRE SIKKERHET: I det nye passet vil ID-siden lamineres. Foto: MATTILSYNET Vis mer


Og selv om du bare skal på en liten svipptur til Sverige, må du ha pass til kjæledyret. Men hit trenger du ikke å vaksinere kjæledyret for rabies, som ved innreise til andre europeiske land.

LES OGSÅ: Slik sikrer du hunden i bilen

Slik ser det nye passet ut

Det norske kjæledyrpasset blir utseendemessig som EU-passet, da det ifølge Tronerud utformes i tråd med et eget EU-regelverk.

- Passet ser mer eller mindre likt ut på innsiden i hele Europa, men vi legger til norsk flagg, og passet vil inneholde norsk og engelsk tekst, forteller Tronerud.

DYREPASS: Utseendemessig er det en, felles mal for kjæledyrpass i Europa. Foto: MATTILSYNET
DYREPASS: Utseendemessig er det en, felles mal for kjæledyrpass i Europa. Foto: MATTILSYNET Vis merVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer