Nytt supersonisk fly på vei

Amerikansk selskap utvikler fly som flyr like fort som Concorde gjorde.

Aerodynamisk design skal gjøre flyet raskt og driftsvennlig. Foto: Aerion Corporation
Aerodynamisk design skal gjøre flyet raskt og driftsvennlig. Foto: Aerion Corporation Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er gått noen år siden Concorde briljerte som det staseligste flyet i luftrommet. Men om få år vil et nytt supersonisk fly overta.

Det amerikanske selskapet Aerion Corporation er i ferd med å utvikle en flymodell som vil kunne fly fortere enn lydmuren, 1,6 mach, eller rundt 1.800 km/t. (Conrcordes topphastighet var 2.300 km/t.)

Supersonic Business Jet er navnet på flyet, som ikke vil være like stort som Concorde. Maks antall passasjerer vil være rundt 12, skriver Wired.com.

Her kommer det også frem at selv om Aerion Corporation har stor tro på prosjektet, sliter de med å skaffe finansiering, særlig etter at finanskrisen slo inn i fjor høst. Selv om selskapet ikke har funnet noen til å produsere flyet ennå, regner de med at det vil være i luften i løpet av 2013, og klart for passasjertrafikk i 2015.

Les også om siste reis med Concorde.

Mer driftsvennlig

Concorde ble vraket fordi flyet var svært dyrt i drift. Det slukte drivstoff. Aerion Corporation sier at deres fly, som jo er mye mindre enn Concorde, vil være mer driftsvennlig, takket være innovativ aerodynamisk design på både vingene og flykroppen ellers. Aerion Corporation mener de har utviklet "arvtageren" etter Delta-vingen, og kaller denne Aerion-vingen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.