O julemarked med din hygge

Du kan drikke gløgg med Dronning Silvia, oppleve magisk adventstemning i Wien, eller gå under jorden i Nederland.

Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen ble første gang publisert 3/12-01

En mann og hans nisser på julemarked i Nürnberg.
Foto:Uli Kowatsch/christkindlesmarkt.de Foto: Uli Kowatsch/christkindlesmarkt.de
En mann og hans nisser på julemarked i Nürnberg.
Foto:Uli Kowatsch/christkindlesmarkt.de Foto: Uli Kowatsch/christkindlesmarkt.de Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Norge er julemarkeds-tradisjonen svak, mens det for eksempel i Tyskland arrangeres flotte julemarked i de fleste byene i adventstiden. Vi har funnet fram til fem europeiske julemarked med særpreg.

Tyske Christkindlmarkt

Tyskerne er kjente for sine mange og flotte julemarked - eller Christkindlesmarkt. De er så vidt berømte at det arrangeres spesielle julemarkeds-turer, og amerikanere og japanere reiser dit i hopetall. Kanskje ikke rart at de blir forført av rødvinstoddy, punsj og pølser.

Du finner julemarked på alle kanter av Tyskland. De eldste og mest kjente er markedene i München og Nürnberg, hvorav sistnevnte er det absolutt eldste; Historikere har sporet tradisjonen helt tilbake til 1628. To millioner besøker julemarkedet i Nürnberg årlig.

Julemarkedene i Tyskland holder stort sett koken hele adventstiden. Markedet i Nürnberg starter alltid fredag før første søndag i advent.

Julemarkedet i Lübeck er også tradisjons- og innholdsrikt. Her arrangeres kunstnernes eget julemarked i begynnelsen av desember, og det øvrige markedet i hele desember. Lübeck har også en helt spesiell eventyrskog, hvor barna kan vandre rundt blant de menge husene og besøke Snøhvit og de syv dvergene, Rapunzel og mange flere. Lübeck er jo også kjent for sin marsipan, så her er det muligheter for å kjøpe grisen til den som skulle finne mandelen i grøten.

Royalt i Sverige

Svenskene er markedsfolk; se bare på hvor mange svensker som dukker opp med varene sine på norske marked gjennom året.

Det finnes flere store og hyggelige julemarked på mange slott i Sverige, for eksempel på Engsö Slott og Steninge Slott. Kongelig juleshopping kan du gjøre på julemarked på Drottningholm slott, den svenske kongefamiliens hjem, hvor Dronning Silvia serverer julegløggen. Her stiller lokale håndverkere og foreninger ut sine kunster for salg. Det kongelige julemarkedet avholdes 14.-15. desember, 11:00-16:00.

Et julemarked som har kommet til i den senere tid, er julemarkedet i Liseberg i Göteborg. Det åpnet 15. november, og holder åpent torsdag/fredag-søndag. De siste par ukene før julen ringes inn, holder parken åpent hver dag.

 • Les mer om svenske julemarked i denne artikkelen.

  Danske lopper

  Julemarkedet i Forum i København er Danmarks største. Flere hundre boder med alt fra antikke ting og lopper til nisser og julepynt. Markedet avholdes 30. november og 1. desember.

  Ytterligere julestemning kan du få på julemarked i Tivoli i København hver dag frem til jul, fra 15. november. Her kan du besøke den spesielle nissebyen satt opp for anledningen, drikke gløgg og handle i de små, hyggelige julebodene.

  Det er også julemarked på Nyhavn fra 22. november, og i Christiania fra 10. til 20. desember.

  Juleposten kan sendes fra "Postkontoret i skyene".
Foto: Christkindlmarkt.at Foto: Christkindlmarkt.at
  Juleposten kan sendes fra "Postkontoret i skyene".
  Foto: Christkindlmarkt.at Foto: Christkindlmarkt.at Vis mer

  Magisk advent i Wien

  Julemarkedet i Wien er av de virkelig gamle: Det sies at adventsmarkedet foran Rådhuset i Wien er avholdt i hele 700 år. Fra 16. november til 24. desember kan du vandre blant kandiserte frukter, røstede hasselnøtter, julepunsj, julepynt og håndarbeid i 140 boder på Rådhusplassen.

  Julemarkedet i Wien, har barna og den barnlige gleden i fokus. Det arrangeres arbeidsverksteder for barn i Rådhuset, hvor de kan male keramikkplaketter, bake julekaker og mye annet. Det er musikk, eventyr, og man kan sende julekort fra det spesielle postkontoret i skyene. Det du imidlertid ikke vil finne på julemarkedet i Wien, er krigsleketøy og lekevåpen - det er alle kremmerne inneforstått med. Forelskede par og single oppfordres til å oppsøke hjerte-treet for et romantisk rendezvous.

  Underjordisk i Nederland

  I Valkenburg i Nederland går man under jorden i adventstiden. Ikke for å gjemme seg, men for å besøke julemarkedene i de gamle mergelsteingruvene under byen. Gruvegangene er opplyst av stearinlys, det er veggmalerier, skuespillere med kostymer som bringer deg tilbake til en annen tid, boder med julepynt og tradisjonelt nederlandsk håndverk, julesang, julemat og eventyr.

  Gemeentegrot julemarked har vært en så stor suksess siden det første gang ble arrangert i 1987, så for avlasting arrangeres det enda et julemarked i gruvene; Fluweelengrot. Dette starter et par uker før det opprinnelige markedet, og er lokalisert i en annen ende av gruvene. Markedet i Gemeentegrot arrangeres i tidsrommet 7. til 23. desember, mens Fluweelengrot holder gruvegangene åpne fra 15. november til 17. desember.

 • Se julemarkedene i Nürnberg og Wien i bilder.
 • Gode lenker

  Du finner mer informasjon om julemarkedene på følgende lenker:

 • Tyske julemarked generelt

 • Julemarkedet i Nürnberg

 • Julemarkedet i Wien

 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler.
 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer