O julemarked med din hygge

Du kan drikke gløgg med Dronning Silvia, oppleve magisk adventstemning i Wien, eller gå under jorden i Nederland.

Publisert
Sist oppdatert

Artikkelen ble første gang publisert 3/12-01

I Norge er julemarkeds-tradisjonen svak, mens det for eksempel i Tyskland arrangeres flotte julemarked i de fleste byene i adventstiden. Vi har funnet fram til fem europeiske julemarked med særpreg.

Tyske Christkindlmarkt

Tyskerne er kjente for sine mange og flotte julemarked - eller Christkindlesmarkt. De er så vidt berømte at det arrangeres spesielle julemarkeds-turer, og amerikanere og japanere reiser dit i hopetall. Kanskje ikke rart at de blir forført av rødvinstoddy, punsj og pølser.

Du finner julemarked på alle kanter av Tyskland. De eldste og mest kjente er markedene i München og Nürnberg, hvorav sistnevnte er det absolutt eldste; Historikere har sporet tradisjonen helt tilbake til 1628. To millioner besøker julemarkedet i Nürnberg årlig.

Julemarkedene i Tyskland holder stort sett koken hele adventstiden. Markedet i Nürnberg starter alltid fredag før første søndag i advent.

Julemarkedet i Lübeck er også tradisjons- og innholdsrikt. Her arrangeres kunstnernes eget julemarked i begynnelsen av desember, og det øvrige markedet i hele desember. Lübeck har også en helt spesiell eventyrskog, hvor barna kan vandre rundt blant de menge husene og besøke Snøhvit og de syv dvergene, Rapunzel og mange flere. Lübeck er jo også kjent for sin marsipan, så her er det muligheter for å kjøpe grisen til den som skulle finne mandelen i grøten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer