Ødelagt høydemåler førte til flystyrt

Uoppmerksomme piloter rakk ikke redde situasjonen.

Menneskelig svikt var årsaken til flyulykken ved Schipol, hevder foreløpig rapport. Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox
Menneskelig svikt var årsaken til flyulykken ved Schipol, hevder foreløpig rapport. Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ødelagt radiohøydemåler kombinert med uoppmerksomme piloter er årsaken til at Turkish Airlines Boeing 737-fly krasjet like ved flyplassen i Amsterdam i slutten av februar. Det skriver Timesonline.co.uk.

Ni mennesker omkom, mens 135 passasjerer kom levende fra det.

I den foreløpige rapporten fra etterforskningen av ulykken har altså vist at pilotene lot de automatiske systemene ombord sakke farten til flyet til farlige nivåer før landing.

450 fot over bakken oppdaget pilotene situasjonen, og prøvde å redde situasjonen. I stedet for å få fart på flyet igjen, og få det til å stige, stoppet flyet helt opp, og gikk rett i bakken.

Høydemåleren hadde sent informasjon til det automatiske flysystemet at flyet befant seg åtte fot under havoverflaten, enda det faktisk befant seg på 2000 fots høyde. Dette førte til at autopiloten skrudde ned farten, fordi den trodde flyet var rett ved bakken og skulle til å lande.

Samtaler fra cockpiten viser at pilotene var oppmerksomme på feilen, men ikke trodde det var noe problem, og dermed ikke reagerte, har sjefsetterforskeren fortalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer