Offentliggjør smitte-lister

Her kan du ha vært utsatt for smitte.

GÅR UT MED SMITTE-LISTER: Folkehelseinstituttet offentliggjør fra nå av lister med avganger på offentlig kommunikasjon der du kan ha blitt utsatt for corona-smitte. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
GÅR UT MED SMITTE-LISTER: Folkehelseinstituttet offentliggjør fra nå av lister med avganger på offentlig kommunikasjon der du kan ha blitt utsatt for corona-smitte. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet (FHI) vil heretter publisere informasjon om offentlig kommunikasjon hvor personer kan ha blitt utsatt for covid-19.

Informasjonen blir presentert i smittelister på FHIs nettsider, som vil oppdateres kontinuerlig.

Du kan sjekke smittelistene her, hos FHI.no

Med dette ønsker de å nå ut med informasjon til reisende som de ellers ikke ville kommet i kontakt med gjennom vanlig smittesporing eller hvor smittesporingen tar lang tid.

Smittesporing

- Vi har opprettet denne siden for å kunne samle informasjon om transportmidler der reisende kan ha vært utsatt for smitte, sier overlege Didrik F. Vestrheim ved FHI til Dinside.

FHI arbeider sammen med kommunene med å smittespore rundt hvert enkelt covid-19 tilfelle, noe som er viktig for å begrense spredningen av viruset.

For best mulig effekt, er det viktig å finne eventuelle andre som har vært i kontakt med den smittede og iverksette tiltak så raskt som mulig, men for noen kollektive transportmidler finnes det ikke passasjerlister, noe som vanskeliggjør smittesporingen.

- Ved reiser der det finnes passasjerlister er det mulig å komme i direkte kontakt med passasjerer som kan ha vært i kontakt med en smittsom person. Men i mange tilfeller er det ikke mulig å få kontaktinformasjon til de reisende, sier Vestrheim.

FHI får også varsler om personer påvist med covid-19 som har reist med offentlig kommunikasjon, og dette gjør også at de vil offentliggjøre informasjon om tid og sted for avganger der personer smitteførende med covid-19 har vært om bord.

De henviser også til at det ved noen reiser kan ta lengre tid å identifisere og kontakte alle mulige eksponerte og at det for noen reiser ikke vil være mulig å identifisere og kontakte alle som kan ha vært utsatt for smitte.

- Vær oppmerksomme

Smitterisikoen på kollektivtransporten anses ifølge FHI som lav for andre passasjerer, basert på erfaring fra Norge og andre land.

Like fullt oppfordres du til å være oppmerksom på eventuelle symptomer dersom du har befunnet deg på et kollektivt transportmiddel som er listet i smittelistene.

- Alle passasjerer som har vært om bord på de spesifikke reisene oppfordres til å være oppmerksomme på egen helse. Karantene er ikke nødvendig, men personer som får symptomer på luftveisinfeksjon bør kontakte helsetjenesten og holde seg hjemme, sier Vestrheim til Dinside.

Du kan sjekke smittelistene her, hos FHI.no. Foreløpig er det kun avganger på fly og skip som er listet. Det er foreløpig ingen oppføringer for buss og tog.

Slik vil listene se ut:

SMITTE-LISTER: Slik ser smitte-listene til FHI ut. Foreløpig er det kun listet avganger for fly og skip, ikke tog eller buss. Skrjermdump: FHI.no
SMITTE-LISTER: Slik ser smitte-listene til FHI ut. Foreløpig er det kun listet avganger for fly og skip, ikke tog eller buss. Skrjermdump: FHI.no Vis mer

Listene inneholder informasjon om tid og sted for avganger der personer som er smittet med covid-19 har vært om bord.

På reiser med plassreservasjon blir passasjerer som har sittet i nærheten av en person med bekreftet smitte kontaktet direkte av lokale helsemyndigheter.

Folkehelseinstituttet ber nå også voksne som ikke har samfunnskritisk arbeid, om å slippe skoleelever først inn på buss og trikk. Blir det fullt, ber de voksne ta neste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer