Norgesferie

Også norske turister sviktet

Mens utlendingene nærmest var fraværende blant turistene i juni, var det også langt færre nordmenn som overnattet på hotell, campingplasser og vandrerhjem enn i fjor.

REISE: Med åpningen av Norge har det strømmet på med turister. Det lover bra for juli-tallene - mens juni var som ventet dårlig for turistbransjen. Video: Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren da «alle» skulle være turister i eget land har blitt en særs vanskelig sommer for alle som lever av turisme i Norge. For nye tall fra SSB viser at også en kraftig nedgang i tallet på norske turister i Norge.

Totalt for både hotell, campingplasser og vandrerhjem var nedgangen for de norske hjemmeturistene på 18 prosent i juni, sammenlignet med samme måned i fjor.

Nesten fritt for utlendinger

De utenlandske turistene var som ventet nesten helt fraværende i juni. Der falt overnattingen med 92 prosent i forhold til i fjor. Totalt betyr det at fallet i overnattinger i Norge var på 45,1 prosent målt mot samme måned i fjor. Det er mindre enn fallene i mars (55 prosent), april (84 prosent) og mai (62 prosent).

Fallet var ventet, ettersom coronarestriksjonene for turister fra andre land enn Danmark og Finland ikke ble fjernet før 15. juli.

Regionale forskjeller

Det er store regionale forskjeller i hvor nordmennene ferierte. Nedgangen var på 64 og 59 prosent for Svalbard og Oslo, mens den bare var på 3,8 prosent i Agder og 10 prosent i Nordland.

Hotellovernattingene sank aller mest, med 56 prosent mot juni i fjor. Hittil i år er det 46,2 prosent færre hotellovernattinger enn i fjor.

Bedre i juli?

I juli har det kommet flere meldinger om stor pågang på noen av de mest populære turistmålene. Lofoten, som ligger i Nordland fylke, er ett av stedene som har lokket mange nordmenn denne sommeren.

Søndag 12. juli var det for eksempel kø på over én kilometer for å komme fram til fergeleiet på Bognes. Mannskapet kunne melde at de aldri før hadde opplevd så stor pågang.

På Preikestolen måtte dessuten politiet rykke ut torsdag 16. juli på grunn av at kapasiteten på parkeringsplassen var sprengt, med kø helt ned til riksveien. Dette førte til at alle turgåere ble oppfordret til å heller gå turen på andre tidspunkter på dagen, for å spre ut folkemengdene.

Samtidig meldes det om stor interesse for alternative overnattinger i år, som hengekøyer i det fri og bobiler.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer